Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Igauņu siens uz savas ādas

Padastes muiža ieslēpusies Muhu salas dienvidrietumu krasta kadiķu audzēs. No Rīgas to var atrast, braucot uz Pērnavu, tad Virtsu, un vēl 20 minūšu brauciens ar prāmi. Norāde uz Padasti aicina nogriezties pa kreisi no galvenā ceļa, pa kuru lielais vairākums traucas tālāk uz Sāmsalu.

Šis pagrieziens ieved citā pasaulē, vientulības un klusuma pilnā mierā, ko saviem viesiem piedāvā muiža. Tagadējā muižas ēka celta aizpagājušajā gadsimtā kā dzīvojamā ēka Bukshoevedenu ģimenei, kuras priekštečos ierakstīts arī bīskaps Alberts. Padomju laikā nolemta sabrukumam, 90.gados tā nonāca divu uzņēmīgu puišu rokās un kopš 1997.gada muiža pārvērtusies par viesnīcas un spa centru.

Piecas zvaigznes

Viesnīcas kvalitāte mērāma piecās zvaigznēs, par ko liecina arī piederība mazo luksusa viesnīcu kategorijai (Small luxury hotels). Jāsaka, ka Padastes muižu grūti nosaukt par viesnīcu, muižas vārds tai piestāv labāk. Ieskatoties viesu grāmatā, grūti nepamanīt, ka ieraksti ir pārsvarā angļu valodā — Kanāda, Lielbritānija, Nīderlande, Zviedrija, Somija, arī Latvija.

Īpašnieki un idejas autori, divi draugi — salinieks Imre Soārs un nīderlandietis Martins Breiers — nolaisto muižu desmit gadu laikā ir pārvērtuši pilnībā. Atjaunošanas darbi gan joprojām turpinās, un pati galvenā ēka ir palikusi pēdējā, ko saimnieki vēl restaurē. Pašlaik muižas kompleksā viesus uzņem tā saucamā Viesu māja, kurā ir trīs guļamistabas, pirts un spa procedūru telpas, Lauku māja, kas tiek piedāvāta tikai lielai ģimenei vai kopīgam draugu pulkam un līdz ar to vairāk norobežota no kopējās atmosfēras, kā arī Ratnīca, kas liek domāt, ka baronam zirgu un ratu saimniecība bijusi visai plaša, ja jau tagad šajā ēkā pirmajā stāvā atrodas reģistratūra, plaša brokastu un atpūtas telpa ar kamīnu, bet otrajā stāvā astoņi apartamenti ar balkoniem un skaistu skatu uz jūru.

Īpašnieku koncepcija ir bijusi radīt vietu, kurā var baudīt tās skaistumu — Muhu salas daba, muižas arhitektūra, interjers ar senlaicīgām mēbelēm, spa procedūras no dabīgām izejvielām, brīnišķīga virtuve vai klasiskā mūzika kā piedeva gardām brokastīm.

Par īpašnieku spēju radīt skaistumu pārliecinājos pati — grūti justies tikai kā viesim, kas atpūtīsies un aizbrauks, muižas atmosfēra uzrunā tik personiski, ka rodas sajūta, ka arī tavi soļi uz grants celiņa ierakstās uz palikšanu, savukārt gaisma, kas vakarā atspīd no sprakstošas malkas kamīnā, aizbrauks ar tevi, lai sildītu vakaros, kas varbūt prasa iekšēju saņemšanos justies labi. Un atmiņas par zeltainā kalvadosa garšu rosinās arī mājas svētdienas pusdienas padarīt īpašas.

Šokolādes brīvdienas

Labi zinot cilvēku vēlmi nemitīgi baudīt un pieredzēt ko jaunu, arī Padaste regulāri piedāvā jaunumus — vai tie būtu kādi īpašie piedāvājumi, vai tematiskās nedēļas nogales, garlaicīgi nebūs, ja vien negribat skaļu izklaidi.

Īpašie piedāvājumi vispirms tiek vērsti romantisku pārīšu virzienā, aicinot pāris stundu pirms vakariņām pavadīt kublā pie jūras, iemalkojot kādu lāsi franču šampanieša. Piedevās niedru šalkas un baltu mākoņu debesjuma dalīšana ar putniem.

Ja jūs aizrauj zirgi, ir iespējams pavadīt nedēļas nogali muižā, dodoties izjādē pa salu gida pavadībā. Pēc tam — karsta pirts un pašu izvēlēta masāža vai kāda cita jauka procedūra. Dienai, kas pavadīta zirga mugurā, noslēgumā labi piestāvēs Muhu siena vanna, kas nav vanna tradicionālā izpratnē. Tā ir kā silta ūdens gulta, kurā atguļoties, cilvēks tiek ieziests ar pļautas zāles maisījumu un ievīstīts siltā ūdens matracī. Siltums pa visu ķermeni, siena smarža, pilnīgs klusums un dažas putnu balsis, ko var dzirdēt aiz loga, ļauj izbaudīt un priecāties par šīm tieši tev lemtajām divdesmit minūtēm visā pilnībā.

Padastē iecienītas tematiskās nedēļas nogales. Vasaras sākumā varēja baudīt sparģeļus dažādās variācijās, bet sezonas beigas tika atzīmētas ar vēžu festivālu. Septembra nedēļas nogalēs tiek gaidīti sēņu mīļotāji — gan azartiskie lasītāji, gan gardēži ēdāji, jo muižas piedāvājumā ir sestdienas rīta sēņošana, kas noslēgsies ar kopīgi ar pavāru gatavotām vakariņām. Oktobrī un novembrī Padaste piedāvās šokolādes un šampanieša brīvdienas, kas palīdzēs aizmirst rudens nemīlīgo pusi. Savukārt, laikam sliecoties uz Ziemassvētku pusi, muižā jau par tradīciju kļuvusi Padastes karstvīna baudīšana.

Padastes spa ir diezgan plašs piedāvājums, kas tajā paša laikā rada iespēju justies kā vienīgajam apmeklētājam un patiešām baudīt mieru un klusumu. Procedūru telpas nav lielas, tikai daži atsevišķi kabinetiņi. Padastē uzsver, ka zaļās izejvielas ir audzētas uz salas, tālab — tīras un ekoloģiskas. Ko spa speciālisti atrod Muhu salā par labu izmantojam? Tas ir siens, aļģes, kazas piens, rožu un lavandas eļļa, vīnogu lapas. Viss svaigs. Atliek tikai ļauties prasmīgām rokām.

***

Informācija

- Aktīvajā tūrisma sezonā (maijs—oktobris): 161—253 eiro par divvietīgu numuru. Cenā iekļautas bagātīgas brokastis, pat ar šampanieti, ja ir vēlme.

- Pārējā laikā: 121—191 eiro par numuru.

- Muhu siena vanna — 73 eiro.

- Viena pilna spa procedūru diena Muhu procedūras — 215 eiro.

- Vairāk informācijas Padaste.ee

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko