Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Jā vai nē sintētiskajiem vitamīniem

Pavasara vēsmas jau gaisā, bet organisms gluži pretēji - izjūt spēka izsīkumu. Veselīgai un pilnvērtīgai darba dienai nepieciešams papildināt iekšējās vitamīnu rezerves. Ziemā tās izsīkušas, atnesot līdzi nogurumu un miegainību. Vai zaudēto var kompensēt, lietojot ķīmiskos vitamīnus?

Uz pavasari rezerves jāpapildina

Ivars Kalviņš, Organiskās sintēzes institūta direktors

Droši. Pavasarī dabīgie vitamīni, kas atrodami ierastajos dārzeņos, sarūk. Rezerves nepieciešams papildināt. Bieži cilvēki strīdas par C vitamīna lietošanu. Bet sintētiskajam C vitamīnam ir tā pati molekula, kas dabīgajam. Tātad nav nekādas atšķirības, kā organisms uzņem C vitamīnu - ar kapsulu vai kādu augli. Var gadīties, ka sintētiskajos vitamīnos C vitamīna deva neatbilst uz paciņas ražotāju noteiktajai devai, jo tas uzglabājoties sarūk. It sevišķi, ja tie ir kompleksie vitamīni, kur iekšā ir arīdzan dzelzs, kas C vitamīnu sadala. Protams, vitamīnus nav ieteicams dzert saujām, jo kas par daudz, tas par skādi. Ir noteikts dienas limits, cik lielu devu drīkst uzņemt, jo vitamīni organismā uzsūcas tik, cik uzsūcas, ne vairāk. Ja tiek dzerta puse dienas devas, pārforsēt nav iespējams, organismam nekāds kaitējums netiks nodarīts. Visi vitamīni, ko ražo farmaceitiski, tiek kontrolēti un atbilst normai.

Reizi pa reizei -nekādas vainas

Andis Brēmanis, diatologs

Teorētiski ar uzturu var uzņemt visu, kas nepieciešams organismam - vitamīnus, olbaltumvielas, minerālvielas, veselīgos taukus. Taču slinkums un cilvēku paradumi ne vienmēr iet roku rokā ar teoriju. Sanāk ne tā, kā gribējās, tāpēc gadās, ka ir nepieciešamība pēc uztura bagātinātājiem. To uzdevums ir būt "korektoriem", ja kaut ko neapēdam ar ikdienas pārtiku. Domāju, ka nav nekādas vainas, ja tos uzēdam reizi pa reizei, jo nedzīvojam dienvidos, kur ir saule un pie vitamīniem tiekam, noplūcot augļus no koka. Ja viena kapsula palīdz optimizēt dzīves ilgumu un kvalitāti, šad tad vitamīni der. Protams, jāsaprot, ka tie nesaglābs palaidnības vai pārkāpumus, kas nodarīti organismam, nepārdomāti dzīvojot. Ja mūsu ēdienkarte ir daudzveidīga, vitamīnus nevajag. Protams vitamīnu vērtība uz pavasari dārzeņos un augļos krītas, bet nav tā, ka labuma tajos vairs nav nemaz. Vitamīnus sarucina arī ēdiena gatavošana, sildīšana. Tāpēc svaigi dārzeņi, augļi būs lieliski vitamīnu avoti.

Tikai tad, ja slimojat

Sarmīte Veide, ģimenes ārstu asociācijas vadītāja

Tuvojas gripas epidēmija. Saslimsiet vai nesaslimsiet - tas atkarīgs no imunitātes. Tiem, kas nevēlas vakcinēties un dzīvo veselīgi - uzturā pietiekami uzņem olbaltumvielas un vitamīnus un labi atpūšas - ķīmiskos vitamīnus lietot nevajag. Ar pārtiku tiek uzņemti dabīgie vitamīni, kas organismā paliek tieši tik, cik tam vajadzīgs. Savukārt par ķīmiskajiem vitamīniem nav pierādīts, cik daudz tie uzsūcas organismā.

C vitamīns stiprina imunitāti, bet tikai tad, ja cilvēks jau saslimis. Nav pierādījumu, vai tas noder organismam, kad cilvēks vesels. Tāpēc es uzskatu, to nebūtu ieteicams papildus lietot, ja nav slimības simptomu. Iesaku lietot mūsu platuma grādos audzētus dārzeņus, augļus. Mūsu āboli, burkāni, kāposti, kāļi, ķirbji un dzērvenes ir labs vitamīnu avots. Iesaku vitamīnus papildus lietot gadījumos, kad pacients ir izslimojis kādu slimību. Veseliem cilvēkiem iesaku vairāk samaksāt, veikalā pērkot labus pārtikas produktus, tad nebūs jātērē nauda sintētiskajiem vitamīniem.

Jādzer, ja ārsts liek

Līga Skudra, LLU Pārtikas tehnoloģijas katedras profesore

Priekšroka jādod dabiskiem produktiem. Ja ēšanas paradumi ir pareizi, cilvēkam nevajag ķīmiskos vitamīnus. Tomēr jāatceras, ka neviens pārtikas produkts nav ārstniecības līdzeklis. Ja organisms ir novājināts un ārsts apstiprinājis, ka vitamīni jādzer, tad tie ir jādzer. Es ieteiktu ēst vitamīniem bagātus, mūsu valstī ražotus produktus. Jāizvairās no konservētas pārtikas, bet vairāk uzturā jālieto svaigi dārzeņi, augļi. Uzturvielām bagāta ir pat dienišķā, klasiskā rudzu maize, kurā ir B grupas vitamīni. C vitamīnu bagāta ir paprika, diedzēti graudi. Ķirbji, galda bietes, dzērvenes, skābēti kāposti, svaigi kāposti, burkāni ir vērtīgi un būtu jāēd, kamēr vitamīnu avots vēl nav izsīcis. Jebkurā no produktiem var atrast organismam nepieciešamus vitamīnus un uzturvielas. Augstvērtīgi ir piena produkti ar bifido un acidofilajām baktērijām. Tie labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloru un regulē vielmaiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko