Jāņos Dace Gribuste bija senču mājās Liepājas pusē. Dacei no
senseniem laikiem ausīs skan vecmāmiņas vēlējums, ka ciemiņi ir
jāpabaro. Nu vecmāmiņas vairs nav un Dacei jābūt tai, kura rūpējas,
lai visi ir paēduši. Tad nu viņa arī cep, vāra, šmorē, griež un
maisa. "Tas man ir svēts pienākums," viņa stāsta un piebilst, "kā
jau kārtīgos laukos, tur var aiziet uz dārzu un savākt visu, kas
vajadzīgs pusdienām."
Vasarai piestāv dārzeņu ēdieni, aukstās zupas un, protams, tagad arī zemenes. Tirgū jau audzētāji apgalvo, ka vēl viena nedēļa un zemeņu raža būs beigusies. Bet tad jau drīz vien nāks gatavas jāņogas, avenes, ērkšķogas un mellenes. Vēl skaistāka bilde uz šķīvja sanāk no jaunajiem kāpostiem, burkāniem, zirnīšiem. Īstais laiks vārīt un arī nevārīt, bet tikai iemaisīt zupas. Vasaras zupām ir tas labums - ja tās tiek gatavotas bez gaļas, tad ēdamas arī aukstas.
Ir sācies arī jauno kartupelīšu laiks. Visgaršīgākie tie ir vārīti ar mizu un pārkaisīti ar dillēm. Ja par maz, tad sātīgākām pusdienām klāt pagatavo zivi. Favorīte ir siļķīte, bet tikpat labs ir arī lasis. To nebūt nevajag apviļāt rīvmaizē un olā, pietiek viegli apcept ietītu cepamajā papīrā. Tā pagatavotai zivij nevajag nekādu taukvielu.
***
Zemeņu kūka
Vajadzēs:
Mīklai
3 olu dzeltenumus
100 g sviesta
100 g cukura
miltus
Olu dzeltenumus sakuļ ar sviestu, cukuru. Krēmveidīgajai masai liek klāt miltus. Samaisa. Liek uz pannas, izlīdzina. Cep cepeškrāsnī +200 grādu temperatūrā apmēram 20 minūtes. Atdzesē.
Zemeņu krēmam
150 g skābā krējuma
100 g Filadelfijas siera
50 g cukura
200 g svaigu zemeņu
15 g želatīna
Skābo krējumu, Filadelfijas sieru un cukuru sakuļ viendabīgā masā, pievieno sagrieztas svaigas zemenes un uzbriedinātu želatīnu. Visu rūpīgi samaisa.
Uzcepto biskvītu liek kūkas formā. Tam virsū lej zemeņu krēmu. Kūku liek ledusskapī, lai krēms sastingst. Dekorē ar svaigām ogām. Kad zemeņu laiks būs beidzies, tad kūkai izmanto arī citas ogas un augļus, kam ir mīkstāka struktūra.
Skābeņu aukstā zupa
Vajadzēs:
svaigas skābenes
svaigu gurķi
lociņus
dilles
kefīru
skābu krējumu
garšvielas
paipalu oliņas
Sagrieztas skābenes vāra ūdenī apmēram piecas minūtes. Atdzesē. Pievieno salmiņos sagrieztus gurķus, sasmalcinātus lociņus, dilles. Tad zupai pievieno kefīru un pieber garšvielas. Izvāra paipalu olas. Olu dzeltenumus saberž kopā ar krējumu viendabīgā masā. Olu baltumus sasmalcina. Pievieno zupai un samaisa.
Šo pašu zupu var pagatavot ar jaunajiem kartupeļiem, kurus griež salmiņos un vāra kopā ar skābenēm. Tad zupa būs tumīgāka.
Garšaugos tvaicēts lasis ar jaunajiem dārzenīšiem
Vajadzēs:
svaigu laša fileju
olīveļļu
pētersīļus
dilles
ķiplokus
garšvielas
Zivs fileju ierīvē ar olīveļļu, kurai pievieno garšvielas, ķiploku, dilles, pētersīļus. Zivi ietin cepamajā papīrā un cep cepeškrāsnī apmēram 10-15 minūtes. Zivs ir gatava, kad tā peld savā sulā un ir mainījusi savu krāsu - kļuvusi gaišāka.
Pasniedz ar olīveļļā viegli apceptiem dārzenīšiem un vārītiem jaunajiem kartupelīšiem. Pārkaisa ar svaigu diļļu un pētersīļu maisījumu.