Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jubileja bez dāvanām. Kur te guļvietas?

"Neko nevajag, atnāciet paši, tā būs vislabākā dāvana," mēdz teikt jubilāri, kad viņiem vaicā, ko uzdāvāt vai atnest ciemakukulī. Bieži vien tas ir tikai izteiciens. No sirds to mēdz teikt cilvēki gados, kuri tiešām vēlas tikai pasēdēšanu pie pašu klāta galda. Tikpat tipiska ir atbilde: "Atvediet, ko paši vēlaties." Un atved ar". Jo īpaši treknajos gados. Kā lauku sētā izkāpa no automašīnas, tā vilka ārā Rimi kasti. Visa bija par daudz, un vakars izvērtās nemitīgā mudināšanā ēst, lai nekas nepaliek pāri un nesaskābst.

Par treknajos gados radušos ēdienu un mantu kultu reiz diskutēju ar kādas viesu mājas saimnieku, kuram nakts vidū pēc kāda pasākuma vaicāju, kur meklēt guļvietu. Saimnieks smēja: "To es saprotu — meklēt gultu, kad nakts, nevis, kā man te notiek ar kāzu viesiem — kā iebrauc pagalmā, tā prasa, kur nolikt mantas, kur būs gulēšana, kur ledusskapis jogurtam." Viņa laikā bijis citādi: agrāk — kā no automašīnas ārā, tā dejot un ēst. Tagad uz kāzām braucot ar saviem našķiem un milzu drēbju pilnu somu.

Esmu par bezdāvanu etiķeti. Daļēji jau tā pierasta, jo mana vārdadiena ir Ziemassvētkos. Lielākoties mani sveic telefoniski. Pavisam aizmirst, ka es viņus vārda dienās sveicu ar dāvanām. Lai jau. Man pietiek ar pašu tuvāko dāvanām. Tomēr atteikties no dzimšanas dienas dāvanām es nespētu, jo vienreiz gadā tomēr gribas pārsteigumus.

Reiz sociālantropologs Klāvs Sedlenieks teica, ka nedāvināt nemaz nav iespējams, jo došanas un ņemšanas tradīcijas ir pārāk dziļi iesakņojušās apziņā. Tā ir. Grūti būtu nedāvināt. Arī draugi apvainotos. Tomēr šādu virzienu pamazām uzņemu — esmu sašaurinājusi svētku daudzumu, jo kādu dienu sapratu, ka nevaru atļauties apsveikt visus, kuri mani uzaicina uz svinībām. Pietiks, ja apsveikšu tos, kuri apsveic mani. Uz dzimumdienām vairs nenesu vīnu un ziedus, jo uzskatu, ka tā jau ir gluži vai otra dāvana. Labprāt gan dāvātu tikai vīnu un ziedus.

Ziedot dāvanu naudu labdarībai? Nē. Pirmkārt, bieži ziedojumus visvairāk vajag tiem, kuri to neprasīs un nepieņems. Es ziedoju, ja pati redzu, kur nauda nonāk. Otrkārt, labdarība piestāv pārtikušai sabiedrībai. Zorgeviciem, Šmidrēm un citiem. Kamēr man un maniem tuvajiem ir nenomaksāti kredīti un lauku mājā ūdens no akas jānes ar spaiņiem, tikmēr man labdarība nepiestāv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko