Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kā nomest pēdējos pāris kilogramus, lai svētku ballē izskatītos nevainojami?

Palicis vairs tikai mēnesis, līdz būs jātērpjas Ziemassvētku un Jaungada ballei. Lai izskatītos nevainojami, lieki ir tikai viens vai divi kilogrami. Taču no tiem tikt vaļā ir visgrūtāk. Ar dārzeņiem bagātu ēdienu, zupām, tējām, skriešanu pa parku vai uz trenažieriem sporta klubā un nedaudz pavingrojot tas ir iespējams. Tomēr viens gan jāievēro - cenšoties radīt svētku sajūtu, nesāciet jau priekšlaicīgi našķoties ar pīrāgiem un piparkūkām. Tie jāatstāj pašām svētku dienām. Ievērot mērenību ēšanā

Lolita Neimane, dietoloģe

Protams, brīnumreceptes viena divu kilogramu nomešanai nav, bet nedaudz pamainīt ēdienkarti un ievērot mērenību ēšanā ir iespējams. Tā kā ārā ir auksts laiks, iesaku vairāk dzert tējas, kā arī vairāk nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, piemēram, iet ārā velt sniegavīrus. Šajā laikā ļoti piemērotas ir zupas - ar sīpoliem, ķiplokiem, visdažādākās. Ieticams biežāk ēst mājās gatavotu ēdienu. Kopumā jācenšas uzņemt mazāk kaloriju - nedaudz virtuvē piestrādājot, var pagatavot ēdienu, kas ir bagāts ar dārzeņiem, tam var pievienot liesu gaļu, vājpiena biezpienu ar zaļumiem, sāls vietā lietot sīpolus, ķiplokus. Der arī krāsnī cepti dārzeņi. Svarīgi atcerēties tos dārzeņus, kuri varbūt parasti ikdienā ir aizmirsti, - kāļus, seleriju saknes, rutkus, puravus. Lietderīgi būtu pamainīt dzīvesveidu - piemēram, skatīties filmu nevis mājās pie televizora, kur blakus stāv riekstiņi, cepumi un citi kārumi, ar kuriem filmas laikā gribas našķoties, bet tā vietā aiziet uz kino.

Ievēro šķīvja likumu

Inga Pūce, Svara vērotāju vadītāja

Iesaku šajās nedēļās ievērot šķīvja likumu: katrā ēdienreizē puse no šķīvja tiek piepildīta ar dārzeņiem - vienalga kādiem - svaigiem, sautētiem, marinētiem. Trešdaļa no šķīvja tiek piepildīta ar olbaltumvielām bagātiem produktiem, piemēram, gaļu, biezpienu, bet tiem jābūt maksimāli liesiem. Atlikusī šķīvja daļa jāpiepilda ar kartupeļiem, rīsiem, griķiem, makaroniem, maizi. Bieži cilvēki vairās ēst maizi, tā vietā izvēloties gaļu. Tas ir nepareizs uzskats, jo sāta/bada sajūtu regulē cukura līmenis asinīs. Gaļa dod īslaicīgu sātu, taču maize - ilglaicīgu. Pēc šķīvja likuma principiem dienā būtu jāietur trīs maltītes. Svarīgi arī dzert ūdeni - no rīta tukšā dūšā iedzert glāzi ūdens, pēc tam pa glāzei pusstundu pirms katras maltītes. Tad arī cilvēks maltītes laikā mazāk apēdīs. Visbeidzot - jākontrolē saldumi. Nevajadzētu jau priekšlaicīgi sākt našķoties ar piparkūkām, kas patiesībā ir ļoti treknas. Cilvēkam jāpieņem lēmums līdz Ziemassvētkiem ēst mazāk.

Skriet vai peldēt

Kaspars Ozoliņš, fitnesa eksperts

Lai sadedzinātu liekos vienu divus kilogramus, piedāvāju aerobās slodzes treniņu programmu, kuras mērķis ir dedzināt taukus, uzlabot vispārējo veselības stāvokli un dot, nevis zaudēt spēkus. Tiem, kuri sporto sporta klubā, ieteicami kardiotrenažieri - skriešana, slēpošana, braukšana ar riteni, kāpšana kalnā. Kardioslodzi var regulēt, zinot savu pulsu. Tie, kuri neapmeklē sporta klubu, var nodarboties ar skriešanu vai peldēšanu. Jebkurā gadījumā kardiotreniņam vajadzētu izvēlēties vidēju intensitāti. Ja vingrotājs ir bez iepriekšējās sagatavotības, pirmo nedēļu jāvingro divas reizes nedēļā pa 20-30 minūtēm, ar katru nedēļu reižu skaitu palielinot par vienu reizi. Ja cilvēkam ir iepriekšēja fiziskā sagatavotība, tad pirmās divas nedēļas jāsporto pa 30 minūtēm trīs reizes nedēļā, pēdējās divas nedēļas - trīs reizes pa 40 minūtēm. Pēc šīm fiziskajām aktivitātēm ieteicams veikt arī spēka vingrinājumus: tiem, kuriem nav iepriekšējas fiziskās sagatavotības - reizi nedēļā, fiziski sagatavotajiem - divas reizes nedēļā. Spēka vingrinājumi ilgst 20-30 minūšu. Tie sākas ar vieglu izstaipīšanos, tālāk seko pietupieni, dažāda veida iesēdieni (uz priekšu, aizmuguri, sānis), pumpēšanās, vingrinājumi mugurai, guļot uz vēdera, ķermeņa augšdaļas atcelšana no grīdas, apgrieztā pumpēšanās tricepsu muskuļiem un vēderpreses vingrinājumi. Treniņu noslēdz ar staipīšanos. Papildu intensīvai vingrošanai jāatceras par veselīgu uzturu, tāpēc piparkūkas un pīrāgus es ieteiktu atstāt vienai vai divām svētku dienām, nevis sākt našķoties jau pirms svētkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko