Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kāzas – pilī, restorānā vai pļavas vidū?

Iespēju kāzu svinību vietām ir ļoti daudz, arī ceremoniju jau vairākus gadus var rīkot teju jebkurā vietā – kā tradicionālajās iestādēs, piemēram, dzimtsarakstu nodaļās, baznīcās, tā zem klajas debess pie dabas, pilīs un tā tālāk. Arī dažādas interneta vietnes piedāvā neskaitāmas idejas kāzu stilam, krāsām, noformējumam. Pāri ir ļoti dažādi, un katrs var atrast veidu, kā īstenot savas sapņu kāzas, uzskata Kāzu Aģentūras vadītāja Dace Miezīte.

Vispirms sapnis, tikai pēc tam budžets

"Sāciet ar vēlmēm, nevis praktiskiem apsvērumiem, jo no sapņa izaug arī realitāte. Svarīgi zināt, ko jūs vēlaties un ko noteikti negribat. Tikai tad rēķiniet, cik tas maksās un ko varat atļauties. Varbūt tā nav izsapņotā vai Pinterest redzētā pļava meža ielokā, bet parks pie pils, varbūt tur ir upe, varbūt ceremoniju un ballīti var sarīkot pie dzīvojamās mājas, kur var atrast alternatīvas, lai paslēptos no lietus, jo pat vasarā Latvijas laikapstākļi ir neparedzami un ir jāpadomā par plānu B. Ja ir stiprs lietus, mēdz gadīties, ka viesus no samirkšanas slēpj jumts, taču pļaviņa zem kājām pārvēršas par dubļu lāmu," stāsta Dace.

Viņa atklāj – pēdējā laikā daudzi pāri vēlas kāzas pie jūras. Taču tās nosvinēt Jūrmalā kādā restorānā vai tamlīdzīgā vietā maksā tikpat, cik dārgākajās Latvijas pilīs. Tā vietā kāzu rīkotāja iesaka izvēlēties ceremoniju pie jūras, taču svinības organizēt kādā citā vietā. "Nereti, svinot dabā, izvēlamies ceremoniju ne gluži mežonīgā, civilizācijai nepieejamā vietā, bet gan infrastruktūras tuvumā. Maksājam tuvumā esošai viesnīcai vai viesu namam, ka izmantojam viņu autostāvvietu, labierīcības. Bet ir pāri, kuriem ir vienalga, kāds būs laiks, viņi zina, ka vēlas laulāties pie dabas konkrētā vietā," skaidro Dace.

Ir radies priekšstats, ka sarīkot kāzas brīvā dabā vai kādā alternatīvā vietā – šķūnī, nojumē, angārā – ir lētāk, taču jādomā, kā tiks pievilkta elektrība, nodrošinātas labierīcības, ūdens, kā darbosies virtuve. Tas viss būtiski sadārdzina pasākuma izmaksas plus vēl dekorācijas un florista pakalpojumi… Dace Miezīte ir pārliecināta, ka svinēt kāzas jau gatavā vietā – viesu namā, pilī, restorānā – bieži vien ir lētāk nekā būvēt pasākumu tukšā vietā teju no nekā.

"Netradicionālākā vieta, kur man nācies rīkot kāzas, ir jahtu remonta angārs. No tā iznesa visu, kas tur bija iepriekš. Telpas nebija paredzētas svinībām, nebija vietas virtuvei, kur izvietoties, ne citām ērtībām – nācās ļoti daudz darba ieguldīt. Ārā piebūvējām teltis, izlikām grīdas. Dekorācijas bija iespaidīgas, bet darbs un izmaksas arī nebija mazas," atceras kāzu rīkotāja.

Taču viņa iedrošina pārus meklēt risinājumus, ja sapnis par svinību vietu un veidu ir skaidrs (galu galā lielākoties kāzas ir dzīvē vienreizējs pasākums), – daudzu pakalpojumu cenas nosaka pakalpojumu sniedzēji. Ja pāris iet ar pozitīvu attieksmi, par daudz ko ir iespējams vienoties.

Pēdējā laikā kā populārās tendences – svinībām šķūnī – alternatīvu Dace iesaka Mazmežotnes muižu, kur ir šķūnis vai klēts, kas piemērota pasākumiem. Tajā notiek koncerti un var arī sarīkot kāzas, jo vietas tehniskās iespējas ir pielāgotas pasākumu organizēšanai.

Arī Siltumnīca Valmieras pusē ir romantiska kāzu svinību vieta, taču nepiedāvā nakšņošanu, tādēļ jārēķinās, ka tas būs vienas dienas pasākums, vai jāmeklē citas alternatīvas, kur izguldināt viesus.

"Vidēji kāzās ir 50–70 viesu, 100 cilvēku ir samērā reti. Daudzi izvēlas svinības ģimenes lokā 9–30 cilvēkiem, ir nereti arī situācijas, kad pāris svin kopā tikai ar vedējiem vai bērniem," stāsta Dace.

Izvēloties svinību vietu, viņa iesaka arī noskaidrot, vai tur ir personāls, kas gatavs parūpēties par viesiem – izrādīt numuriņus, paskaidrot, kur kas atrodas. Pilīs un muižās iespējamas arī nelielas ekskursijas, un daudziem tīk izpētīt vēsturiskās ēkas.

Lietus nebiedē

Irita un Valts kāzas svinēja pērnā gada maijā. Ceremonija notika pie Baltās kāpas Saulkrastos. "Gribējām, lai ceremonija notiek ārā. Skatoties iespējamos variantus, devāmies uz Saulkrastiem un sajutām, ka šī ir īstā vieta. Labi, ka nebija jāpulcējas liedagā, jo Saulkrastos ir skatu laukumiņš koku paēnā, tādēļ nenācās ne brist pa smiltīm, ne būvēt speciālu grīdu. Mums bija 50 viesu un uz terasītes visiem pietika vietas. Ceremonija nebija gara, un pasākums notika brīvā formā. Daļa viesu bija bērni, kam svarīgi bija kustēties, tādēļ nolēmām, ka viesi var stāvēt arī kājās. Ceremoniju vadīja dzimtsarakstu nodaļas darbiniece," stāsta Valts. Abiem patīk aktivitātes dabā, tādēļ bijis svarīgi, lai ceremonija un noformējums būtu vienkārši, bet gaumīgi, turklāt nav bijis svarīgi, līs vai nelīs – lai baudītu dzīvi, laikapstākļi neesot šķērslis. "Noformējumā bija elementi no ielūgumiem. Bildes ar kalnu tematiku, paši to veidojām, jo esam kalnos kāpšanas entuziasti," atceras Irita. Arī pārējās aktivitātes notika pludmalē – izbraukums haskiju pajūgā, fotosesija teltī. Dabas draugiem telts un tūrisma inventārs ir neatņemams brīvā laika pavadīšanas elements, kas tika izmantots arī medusmēnesī, kuru Irita un Valts pavadīja Melnkalnē. Svinības notika Rīgā, viesnīcas restorāna terasē.

«Mēs konsultējāmies ar astrologu un viens no viņa ieteiktajiem datumiem bija maijā, otrs vēlāk. Gribējām ātrāk izbaudīt atvaļinājumu un medusmēnesi, tāpēc izvēlējāmies maiju,» atklāj Valts.

Justies kā princesei

Anna un Nauris kāzas svinēja pagājušā gada augustā – Mežotnes pilī. "Jau bērnībā biju sapņojusi par savu kāzu dienu, un jau tad gribēju justies kā princese pasakā. Vēlējos, lai mūsu kāzas notiek greznā vietā, kur viss ir skaists un mirdzošs. Kad gatavojāmies savai kāzu dienai, pēc Kāzu Aģentūras ieteikuma, aizbraucām uz Mežotnes pili. Uzreiz sapratām – tā būs mūsu svinību vieta! Mēs iztēlojāmies, kā dejosim savu pirmo kāzu valsi un kur sēdēsim paši. Mēs gribējām, lai ir divu dienu svinības un viesiem skaistas istabas, kur pārnakšņot," stāsta Anna.

"Mūsu kāzās bija 29 cilvēki, visiem patika un bija interesanti pavadītas dienas. Viesi joprojām ir sajūsmā par greznajiem un ērtajiem numuriņiem," piebilst Nauris.

"Pati laulību ceremonija notika Rīgas Svētā Jēkaba Romas katoļu katedrālē, kurā ir arī mūsu draudze. Mums nebija šaubu, kur teikt savu jāvārdu, abi zinājām, ka laulību ceremonija notiks mūsu katedrālē. Pašu ceremonijas gaitu veidojām kopā ar mūsu Priesteri, kurš mums daudz palīdzēja un atbalstīja ar idejām. Mūsu ceremonijā ierasto ērģeļu mūziku nomainīja maigā kokle, kas šajā katedrālē ir ļoti neierasts mūzikas instruments laulību ceremonijas laikā" atceras Anna. Augusts ir aktīvākais un dārgākais kāzu laiks, taču ietaupīt izdevies, kāzas rīkojot darba dienā, tad cenas ir demokrātiskākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko