Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ķenguri un strausi. Tiešām tā ir Igaunija?

Akcija Dižā Baltijas apceļošana mudina izmest loku no Ventspils uz Igaunijas salām un tad gar mūsu ziemeļu kaimiņu sauszemes rietumu krastu

No Sāmsalas sirēnām nevar saprast ne vārda, toties melodijas gan jautras. Šīs sirēnas ir piecas kundzes pusmūžā sārtos tautas tērpos un baltās blūzēs ar saktu pie krādziņas. Līdz ar prāmja un sintezatora ritmu līgojoties, viņas rauj vaļā vairākas tradicionālās igauņu dziesmas.

Tikmēr saule lēni krīt jūrā, veidojot īstu šovu. Ik pēc pāris minūtēm uz āra klāja pasažieri liek fotoaparātu pie acs — dzeltenas, oranžas, rozīgi zilas debesis! Šeit nu beidzot ir tā vieta, kur, četras stundas kuģojot no Ventspils uz Mentu (igauniski MĶntu) ostu Sāmsalā, nesteidzīgi izbaudīt visas dabas krāsas un jūras vēju matos. Un arī vaigā skatīt Sāmsalas sirēnas vai kādu citu priekšnesumu, ja esat izvēlējušies uz prāmja Scania kāpt nedēļas nogalē. Ventspils prāmju līnija darbosies līdz 31.augustam.

Zvaigžņu iecienītā

Atvadoties no Ventspils, atmiņā paliek rotaļīgā zili balti svītrotā govs uz mola, savukārt igauņu salu krasti pēc krāšņā saulrieta rādās krietni mežonīgāki. Vien tumši izrobota mežu kontūras cepure. Tā pieder Serves pussalai. Šai 32 km garajai un ne vairāk kā 10 km platajai zemes strēlei galā jau no prāmja pretim mirkšķina Serves bāka — tas ir viens no 36 Dižās Baltijas apceļošanas objektiem. Turp dosimies nākamajā dienā.

Taču nakts melnumā ir vērts uzņemt kursu uz kādu no spa baudu galvaspilsētas — Kuresāres — viesnīcām. Mazliet vairāk nekā 40 km turpceļā autobusa logā zib vien priedes, kadiķi, egles, lapu koki un atkal priedes. Un pēkšņi strauja bremzēšana! Līdz ar atvieglotu nopūtu nāk atziņa — šī sāmsaliete, skaistā lapsa ar balto astes galiņu, varēs turpināt savas nakts gaitas. Nu ir te tomēr sava daļa mežonīguma dabā, pretstatā smalkajiem spa priekiem. Gide min grupas The Beach Boys dalībniekus un skandināvu zvaigznes, bet konkrētus vārdus neatceras -— arī zvaigznēm patīkot sāmsaliešu atturība un iespēja dzīvot savrupus savā meža mājiņā.

Laimes akmentiņi

Ieejot Grand Rose SPA viesnīcā, visapkārt virmo rožu tematika. Rozes raksts te ir naktsgaldiņa istabā, arī uz tapetēm, durvīm, skapja, flīzēm baseinā un procedūru kabinetos. Nav pārsteigums, ka šo 2006.gada decembrī atklāto romantisko viesnīcu īpaši iecienījuši jaunlaulātie un pārīši.

Varbūt pie vainas relaksējošā mūzika un skaistais ķieģeļu pagrabs ar arkām, kurā no rītiem Grand Rose SPA viesi dodas brokastīs — nākamajā rītā jūties tik atslābinājies, ka šķiet lietus Serves bākā aizlidinās pa gaisu. Te tiešām ir vieta, kur vējam ieskrieties. Profesionāļi te atraduši akmeņus ar senu zivju un ūdens liliju fosilijām.

Taču ikviens piekrastes akmeņos pie 52 metru augstās bākas starp balti un dzelteni ziedošiem augiem var meklēt saujām caurumoto laimes akmentiņu. Ja neizdodas, tad tradicionāls suvenīrs ir gaišas dolomīta piestiņas. To pārdevēji šajā lietainajā dienā ir vienīgie pussalā sastaptie cilvēki. Piezogas mazliet skumja sajūta — arī tuvējās ēkas pamestas un aplupušas. Ciematā gan dzīvojot kādi 10 cilvēki, arī tie paši nodarbināti tepat meteroloģiskajā stacijā.

Muhu tautiskās čībiņas

Taču, neskatoties uz to, sāmsalieši ir lieli jokotāji. "Serve" tulkojumā nozīmē celis. Sāmsalā ir arī ciemats Mandjala jeb Priedes kāja, vēl divas acis, trīs muguras. Uzzīmējiet nu šo salas zvēru! Taču vislielākais joks esot 1993.gadā vietējās avīzes sludinājums, kurā izsludināta mežu karaļa meklēšana. Kopš tā laika sāmsaliešiem ir savs Kirils I, kurš joprojām dzīvo Tallinā un kura valdījumā ir suvenīru monētas — viena monēta līdzvērtīga vienai pudelei tīras vodkas.

Turklāt starp daudziem kempingiem ceļa malā var ieraudzīt arī vienīgo Sāmsalas tramvaju. Tramvaja sliežu nekad šajā salā nav bijis — kārtējais joks. Tas redzams netālu no uzbēruma, kas Sāmsalu savieno ar Muhu.

Lai gan daba abās salās ir līdzīga, sāmsalieši zina teikt — Muhu iedzīvotājiem svarīgi uzsvērt savu atšķirību no lielākās salas. Šejienes suvenīri, tāpat kā lielajā salā, ir dažādi koka un auduma rokdarbi. Taču īpašas un ērtas esot melnās Muhu čībiņas — to priekšpusē uz tumšā fona izšūti spilgti ziedi. Palūkoties krāsainas pļavas puķes uz tepiķiem pie sienām, bērzu tāss krūzītes un šefpavāra eksperimentus pusdienās — piemēram, strausa sautējumu — ir vērts pašā centrā Muhu restorānā.

Vieglās smadzenes

Bet Dižās Baltijas apceļotāji Muhu tiek aicināti uz Strausu fermu Lāsu saimniecībā. Te ir viena no retajām iespējām satikt uzreiz trīs no pieciem nelidojošo putnu veidiem — strausus, emu un nandu. Visapkārt sprostos cēli garās kājas cilā lielāki un mazāki putni, kamēr saimnieki stāsta virkni aizraujošu faktu. Austrālijas emu ir melnas un dēšanai naktī piemērotas olas. Bet viņu Āfrikas līdziniekiem — baltas. Un strausa acis sver 60 gramu, kamēr smadzenes vien 40 gramu.

Galvenais — noslēpt visas sīkās, spīdīgās lietas, kas varētu iepatikties strausam, citādi tās var nonākt strausa vēderā,— tā pirms iespējas no rokas pabarot strausu instruē gids. Te dzirdēsiet arī stāstu par ķenguru somām, lūkojoties uz tepat mītošo ķengurmammu Rutu, papu Guido un mazo ķengurēnu.

Visbeidzot tuvējā bodītē tiek piedāvāti neparasti labumi, piemēram, pēdu ādu mīkstinošs krēms ar strausu taukiem, lampiņas no strausu olām un smalkas strausu spalvu putekļslotiņas.

Uz dzērvēm vēl var paspēt

Pie mazākiem putniem ciemos aicina Matsalu nacionālais parks, kas atrodas aptuveni 90 km uz ziemeļrietumiem no Pērnavas. Te, uzkāpjot astoņus metrus augstajā Haeska skatu tornī, lejup redzamas ūdeņainās piekrastes pļavas, oranži pīlādži un manu violeto pirkstu galu vaininieces — kazenes. Paiet labs brīdis, līdz pilsētnieka ausis pierod pie šeit valdošā klusuma — tik klusa, ka skan vien fotoaparātu klikšķi.

Pēc kāda brīža kaut kur starp miglu un salijušo spilgti zaļo zāli sāk skanēt putnu klaigas. Atliek vien ņemt binokli vai sarunāt laivu un ar gidu doties 282 putnu sugu, 49 zivju un 47 zīdītāju meklējumos. Turklāt gide Kaja kārdina, ka visinteresantākais laiks putnu vērošanai vēl tikai būšot septembrī, kad atlidos dzērves un pieklaigās Matsalu līci sarkanā saulrietā.

Te iespējams arī sarunāt naktsmājas. Laiku pa laikam jebkurš var piedalīties arī trīs dienu ilgā brīvprātīgā darba nometnē, attīrot aizaugušās putnu ligzdošanas vietas.

***

Dižā Baltija

Akcija

Dižā Baltijas apceļošana ir Latvijas Tūrisma attīstības valsts aģentūras, kā arī Lietuvas un Igaunijas tūrisma institūciju kopprojekts.

Apmeklējot 39 tūrisma objektus, tiek piedāvāta vidēji 50% atlaide.

Noderīgas mājaslapas

Dižā Baltijas apceļošana: Greatbaltic.eu

Prāmji no Ventspils: Sscf.lv

Grand Rose SPA viesnīca: Grandrose.ee

Sāmsala: Saaremaa.ee

Strausu ferma Muhu: Jaanalind.ee

Virtsu prāmji: Laevakompanii.ee

Matsalu nacionālais parks: Matsalu.ee

Cenas

Prāmis Ventspils—Mentu: Ls 19 (pieaugušais), Ls 12 (6—17 g.v. bērns), līdz sešiem gadiem — bez maksas. Abos virzienos attiecīgi Ls 30 un 20

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko