Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kenijā ierobežo kazu dzimstību

Masaju cilts gani Kenijā nolēmuši izmantot "āžu prezervatīvu", lai sausuma sezonas laikā ierobežotu kazu dzimstību un novērstu ganību noplicināšanu. "Āžu prezervatīvs" patiesībā nemaz nav prezervatīvs, bet gan ādas vai plastmasas gabals, kas tiek piesiets āzim pie vēdera, lai neļautu pāroties ar mātīti. "Tas izskatās kā priekšauts," raidsabiedrībai BBC stāsta Kenijas kazu ganāmpulka saimnieks Ole Ngošoi Kipameto.

Kenijas kazu gani atceras, ka pirms diviem gadiem sausuma sezonas laikā izmira trešdaļa ganāmpulka, tāpēc šoreiz nolēma ķerties pie "ģimenes plānošanas", lai ierobežotu kazu skaitu. "Mēs negribam, lai kazas vairotos šajā sausumā," vēsta O.N.Kipameto. Viņš informē, ka āzim ar savu "prezervatīvu" nākas sadzīvot aptuveni trīs mēnešus. "Pēc tam mēs to noņemam, un kazas var sākt vairoties novembrī, kad iestājas lietus periods," stāsta O.N.Kipameto.

Šovasar dažos Kenijas reģionos bija maz lietus, tāpēc masaji ar saviem ganāmpulkiem spiesti klīst no vienas vietas uz otru, meklējot labākas ganības. Daudzām masaju ģimenēm kazas ir vienīgais iztikas līdzeklis. Vietējo varas iestāžu pārstāvis Pīters Ndirangu sarunā ar BBC secina, ka "āžu prezervatīvs" ir ļoti efektīvs pretapaugļošanās līdzeklis. "Modernāk būtu turēt āžus atsevišķi no kazām. Taču tas nozīmētu, ka palielinātos izmaksas, jo ganāmpulkam būtu vajadzīgi divi gani," secina P.Ndirangu.

"Ja kazas tagad laistu pasaulē kazlēnus, viņas būtu ļoti vārgas un nespētu pabarot mazuļus," spriež P.Ndirangu. Ganu mērķis ir panākt, lai kazas vairotos lietus periodā. Ja āzis apaugļojis mātīti sausuma periodā, viņa saimniekam draud sods.

Citās pasaules malās zinātnieki mēģina izgudrot modernākas metodes dzīvnieku dzimstības ierobežošanai. Teksasas universitātes zinātnieki izgudrojuši pretapaugļošanās tabletes, ar ko varētu kontrolēt mežacūku dzimstību. Teksasā ir vairāk nekā divi miljoni savvaļas cūku, kas lauksaimniekiem katru gadu nodara 50 miljonu dolāru lielus zaudējumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko