Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Labāk nekā īstenībā!

"Kuru bildi sūtīt, prasīju meitai," atzīstas Ināra (42), kura otro pusīti ar interneta starpniecību meklē jau vairāk nekā gadu. Pagaidām viņas randiņi ar internetā iepazītajiem vīriešiem izgāzušies. "Tik daudz neskatos pēc fiziskajiem parametriem, bet pēc tā, vai vīrietis fotogrāfijā izskatās kopts. Kādas tēmas viņš apspriež, kāda ir rakstības kultūra."

Pēdējais iepazīšanās mēģinājums noticis īsi pirms Jaunā gada. Viņas interneta draugs, ar ko sarakstījusies pusotru mēnesi, fotogrāfijā izskatījies jauki. "Ādas jakā ar smuku šallīti. Tāds solīds un pārticis kungs ap piecdesmit gadiem." Ināra bijusi šokā, kad pirmajā randiņā kafejnīcā ieraudzījusi: vīrietim ir vismaz par desmit gadiem vairāk, nekā viņš sarakstoties minējis. Turklāt viņš smēķējis, lai gan interneta anketā rakstījis - nē alkoholam un cigaretēm.

Jaunākajā Logitech (tīmekļkameru ražotājs) pētījumā konstatēts, ka 58% eiropiešu, kuri ir sarunājuši randiņu internetā, saskārušies ar meliem par iespējamo partneri. Visbiežāk tas noticis Itālijā, kur 72% piedzīvojuši ar randiņa partnera negodīgumu. To pašu saka 58% vāciešu, 56% franču un 55% Lielbritānijas iedzīvotāju. Godīgāki ir nīderlandieši - tikai 48% aptaujāto teikuši, ka internetā kādreiz par sevi snieguši nepareizu informāciju. Pētījumā konstatēts, ka eiropieši visbiežāk melo par savu izskatu un svaru.

Foto pie svešas mājas

Ieskatīties interneta portālā www.oho.lv Sanitu (23) pamudinājusi māsa - sērfojot nejauši pamanījusi tur Sanitas bijušā klasesbiedra bildi. Tā kā skolas laikā šis klasesbiedrs Sanitai paticis, viņa nolēmusi izveidot profilu šajā portālā, sajaucot savus datus, lai netiktu atklāta. Aizrakstījusi puisim. "Smieklīgākais bija tas, ka vismaz puse, ko viņš par sevi atrakstīja, bija meli. Viņam nav maģistra grāda, kā viņš raksta. Nav ienākumu pāri 1000 latiem mēnesī." Puiša foto profilā gan bijis labs. "Pie lepnas privātmājas. Dzīvojam mazā pilsētiņā, un labi zinu, ka tā māja nepieder viņam. Vienkārši nofotografējies. Nav jau nekas slikts, bet smieklīgi!" Psiholoģijas doktore Lūcija Rutka uzskata, ka vēlēšanās sevi pasniegt pēc iespējas labāk ir cilvēciska, normāla vēlēšanās. "Svaru un garumu var izmērīt, bet, piemēram, acu skatienu, raksturu, - kā izmērīt to?" Bieži vien cilvēki interneta vidē nevis apzināti samelo, bet tiešām par sevi ir labākās domās. L.Rutka uzsver, nereti internetā iepazinušos cilvēku pirmais randiņš var beigties ar vilšanos nevis tāpēc, ka speciāli kāds no abiem samelojis, bet tāpēc, ka mūsu pašu iztēle par šo cilvēku uzbūrusi nereālu ainiņu. "Ja vīrietis raksta, ka ir turīgs, katra sieviete to uztvers citādi. Vienai turīgs būs ar 600 latu algu, citai - ar māju, labu auto, lieliem uzkrājumiem."

Sanita stāsta, ka iepazīšanās portālā ievērojusi - lielākā daļa vīriešu min labu izglītību, labus ienākumus un pievienojuši fotogrāfijas no ceļojumiem. "Uz Alpu kalnu fona ar slēpēm vai siltajās zemēs. Laikam, lai meitenes redz, ka ir veiksminieki." Sanitu šokējušas vairākas fotogrāfijas, ko portālā ievietojušas sievietes. "Nu ļoti pavedinošas! Tajā pašā laikā raksta, ka vēlas nopietnas attiecības." Sanita pati savam profilam izvēlējusies glītu, bet neuzkrītošu bildi bikškostīmā. "Vairākums, kuri man atrakstīja, bija vīrieši, kas meklē sievieti - draugu. Laikam bez profesionāla grima un pieguļoša apģērba grūti par sevi radīt tādu interesi, lai tiktu līdz pirmajam randiņam," jaunā sieviete smejas.

Kuram negribas patikt?

"Man liekas, tur nav nekā smieklīga vai negodīga," par izskaistinātajām bildēm un pārspīlētu savu panākumu uzskaitīšanu internetā saka Jānis (31). Savā profilā draugiem.lv viņš tā arī ierakstījis, ka meklē līgaviņu. Jānis nofotografējies saulrietā pie jūras - Latvijā, nevis izsmalcinātā dienvidu kūrortā. Viņa profila bilde ir vīrišķīga, arī romantiska. Tajā nevar redzēt, ka Jānis pieklibo. Jaunais vīrietis ilgi svārstījies, vai šo informāciju sniegt sievietēm, ar kurām draugiem.lv sarakstās. "Kuram tad gribas nepatikt?" viņš skumīgi vaicā. Kādai desmit gadu jaunākai sievietei, ar kuru izveidojusies ilgāka sarakste, viņš atzinies. "Viņa pazuda. Kā es jutos, katrs var iedomāties." Stāsta turpinājums tomēr bija laimīgs: internetā atrastā jaunā draudzene pēc nedēļas atradusies. Slimojusi un draugiem.lv nemaz nav ieskatījusies. Viņa Jāni iedrošinājusi, ka viņa klibā kāja nav nekāds traucēklis draudzībai. Jānis smaidot stāsta: "Viņa man rakstīja, ka ir spītīga pēc rakstura un tas ir desmitreiz trakāk par klibu kāju. Vai tu to pieņemsi, viņa man prasīja." Pirmo randiņu abi atliekot no nedēļas uz nedēļu, jo bail no vilšanās. "Tieši tāpēc, ka simpatizē," Jānis neslēpj.

Viss atkarīgs no tā, ko mēs paši gaidām no iepazīšanās, domā L.Rutka. Savus ideālus un priekšstatus, kā jābūt, mēs neapzināti piedēvējam gan sev, gan citiem cilvēkiem. "Kādam man jābūt, lai patiktu citiem? Šeit liela nozīme ir ieaudzinātiem priekšstatiem, arī medijiem, modes industrijai," skaidro psiholoģe. Laimīgas randiņa beigas gan ļoti mazā mērā ir atkarīgas tikai no ideāla izskata, uzsver psiholoģe. Var izrādīties, ka skaistums ir salkans, bet vīrišķība - rupja. Vai gluži otrādi - aiz vienkāršas ārienes slēpjas lielisks, interesants cilvēks, ar kuru gribas tikties vēl un vēl.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko