Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Labākās kāzu svinību vietas

Jau ilgāku laiku kāzas ir kļuvušas par notikumu, kas var tikt organizēts jebkur. Šobrīd pāri ļauj vaļu savai iztēlei un gan kāzu ceremonijas, gan svinības rīko visneiedomājamākajās vietās. Tie var būt šķūņi, vecāsmammas piemājas dārzs, meža vidus vai plosts upes vidū. Vietas, tāpat kā laika, nozīme ir mainījusies, tieši tāpēc nav tādas dienas un pulksteņa laika, kas nebūtu piemērots, lai viens otram teiktu maģisko jāvārdu.

Kur svinēt kāzas?

Ja vien pārim jau nav izveidojusies skaidra vīzija par kādu konkrētu un viņiem īpašu vietu, tad jautājums, kur tās rīkot, nebūt nav vieglāk atbildamais. Meklējot savu īsto kāzu vietu, jāpievērš uzmanība vairākiem faktoriem. Pirmkārt, viesu skaitam. Tieši tāpēc vispirms nepieciešams sagatavot potenciālo viesu sarakstu, lai saprastu, par cik lielu cilvēku daudzumu ir runa. Otrkārt, jāsaprot, kāda stila kāzas jūs vēlētos, visbeidzot – kāds būs jūsu kāzu aptuvenais budžets. Kad esat noskaidrojuši, cik varētu izmaksāt jūsu izvēlētās vietas īre, der arī pajautāt, kas šajā summā iekļauts. Ir svinību vietas, kas piedāvā jau iekļautus ēdināšanas, dekorēšanas un servisa pakalpojumus, bet ir tādas, kas ņem samaksu par īri, bet par visu pārējo būs jāmaksā atsevišķi. Lai nesanāktu nepatīkami pārsteigumi, šos jautājumus tikšanās laikā labāk noskaidrot. Arī kāzu organizatore Inga Bērziņa no aģentūras bannté iesaka pāriem nebaidīties uzdot jautājumus, tādējādi noskaidrojot visas detaļas, kas varētu attiekties uz viesu nama izmaksām. "Ir dažādi jautājumi, kurus vajadzētu noskaidrot viesu namā. Piemēram, vai galdi un krēsli ir iekļauti cenā, jo tā ne vienmēr ir un var tikt pielāgota arī papildu īres cena. Tāpat arī galdauti, auduma salvetes, krēslu pārvalki varētu būt par papildu maksu, kas, manuprāt, ir saprotami, jo ķīmisko tīrītavu izmaksas tekstilam ir ļoti lielas. Respektīvi, ir daudz un dažādas detaļas, kas jānoskaidro, lai saprastu svinību vietas gala izmaksas," stāsta Inga.


Klasiskas kāzas 

Neapšaubāmi aizvien vienas no populārākajām kāzu svinību vietām Latvijā ir dažādi viesu nami, muižas un, ja kāzu budžets ir lielāks, arī pilis. Visu šo vietu priekšrocības ir spēja ne vien nodrošināt vietu kāzu ballītei, bet arī izguldīt viesus, kas būs svarīgi tiem pāriem, kas izvēlējušies kopā ar viesiem pavadīt arī pēckāzu rītu. Ja izguldīšana nav nepieciešama, piemēroti būs arī dažādi restorāni, ko nereti izvēlas tie pāri, kas kāzas organizē Rīgā. Skaistās Latvijas muižas, greznās pilis un izsmalcinātie restorāni kā kāzu svinību vietas (nereti arī ceremoniju vietas) vairāk būs piemēroti tiem pāriem, kas savas kāzas iecerējuši rīkot klasiskā stilā. "Visbiežāk tiem pāriem, kas precas pēc 30 gadu vecuma, ir svarīga viesu labiekārtošana, izguldīšana atsevišķos numuriņos, nevis telpa ar vairākām guļvietām. Tomēr, izvēloties savu īsto kāzu svinību vietu, es pāriem ieteiktu izvērtēt prioritātes un viesu skaitu. Ir pāri, kam būs svarīgi, lai pie svinību vietas būtu ūdens tuvums, bet aiz loga zaļš, ir arī tādi, kas vēlas vienas dienas kāzas un visaugstākās klases servisu, – šajā gadījumā būs piemērotas, piemēram, vietas Rīgā vai tās apkaimē," iesaka Inga Bērziņa. 


Neformālas brīvā dabā

Kā var novērot internetā klīstošajās kāzu fotogrāfijās, pēdējos gados aizvien vairāk pāri izvēlas savas kāzas rīkot netradicionālākās vietās. Tās būs vairāk neformāla tipa kāzas, kas lieliski piestāvēs gan dažādiem koka šķūņiem, veclaicīgiem un mazliet nodrupušiem savrupnamiem un pat nojumei, kas uzcelta brīvā dabā.

Kāzas dabā pavisam noteikti ir viena no pēdējo gadu lielākajām tendencēm, ko noteikti pastiprina arī ārzemju pieredze un Pinterest dziļumi, kur līgavas nereti meklē iedvesmu pašas savām kāzām.

Kāzu fotogrāfe Linda Lauva, kas pabijusi ļoti daudzās kāzas, arī pati pērn bijusi līgava un apprecējusies ar savu vīru Mārtiņu. Viņi gan salaulājās, gan kāzas svinēja pļavā koku ielokā. "Sākumā mēs meklējām svinību vietas, bet neatradām tādu, kas mūs abus apmierinātu. Bijām savās kāzās iecerējuši safari tēmas noskaņu, līdz ar to, manuprāt, tādas tēmas kāzām jānotiek ārā, brīvdabā. Vēl mēs gribējām parādīt cilvēkiem, ka nevajag baidīties no nepastāvīgajiem laikapstākļiem un rīkot svinības ārā," stāsta Linda. Tā rezultātā pagājušā gada jūlijā kāds Lindas radinieku zemes gabals pārvērtās līdz nepazīšanai. "Sagatavošanās darbus jau sākām daudz ātrāk. Pavasarī rīkojām talku ar draugiem, lai attīrītu pļavu, izlīdzinātu zemi un sagatavotu to vasaras lielajam notikumam, tāpat regulāri apkopām arī zāli. Protams, visa pasākuma uzstādīšana nebija vienkārša. Tā kā brīvdabā nav elektrības, mums vajadzēja izmantot ģeneratorus. Koka konstrukciju virs garā kāzu galda izveidoja mans tētis un vīrs ar palīgiem, savukārt lielā telts ar dēļu grīdu tika uzstādīta dejošanai, lai viesi dejojot negrimtu zālē," atceras Linda. Jāsaprot, ka, lai gan šāda stila kāzās izpaliek viesu nama īres maksa, tomēr organizatoriskās izmaksas nebūt nav mazas. Jāorganizē gan elektrības ievilkšana, gan gaismu salikšana, gan telts uzstādīšana, gan citas lietas, kas brīvdabā nav pieejamas. "Jāsaprot, ka, laulājoties brīvā dabā, nebūs pat tāda lieta kā tualete. Mans tētis pats uzbūvēja skaistu sauso tualeti, kas lieliski iederējās kopējā atmosfērā. Savukārt par savu kāzu dekorēšanu varu pateikties Baibai Prindulei-Rencei un In Bloom par krāšņajām ziedu dekorācijām," tā Linda. Par savu lielāko kāzu izaicinājumu viņa sauc B plāna neesamību un pirmskāzu pārdomas, ko darīsim tad, ja līs lietus. Lietus nelija, bet tas noteikti ir jautājums, kas var uztraukt tos pārus, kas nolēmuši apprecēties brīvā dabā. Linda tomēr iesaka pāriem padomāt par rezerves variantu, kuru izmantot stipra lietus gadījumā.


Ne tikai baznīcās

Pēdējos gados ne vien pašu kāzu svinību, bet arī laulību ceremonijas vietas kļūst arvien netradicionālākas. Netradicionālas kāzu ceremonijas vietas nereti izvēlas tie pāri, kam ar konkrēto vietu saistās kādas īpašas atmiņas, piemēram, tieši tur notikusi abu iepazīšanās vai bildinājums. "Tendence pēdējā laikā ir izvēlēties vai nu baznīcu kā ceremonijas vietu, vai arī laulības ārpus baznīcas, taču visretāk dzimtsarakstu nodaļas. Savukārt tie pāri, kuri dzīvo ārzemēs, bet kāzas svin Latvijā, juridiski jau sarakstās tur, bet Latvijā tiek organizēta ceremonija, ko iesvēta mācītājs," novērojusi Inga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko