Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Madrides kultūras un mākslas vidi papildinājis ekstravagants jaunpienācējs

Madridē to lepni sauc par mākslas zelta trīsstūri – tajā ir Prado muzejs ar vienu no labākajām Eiropas mākslas kolekcijām, karalienes Sofijas vārdā nosauktais nacionālais muzejs ar XX gadsimta mākslu un no barona Tisena-Bornemisa privātās kolekcijas izaugušais mākslas muzejs, kas tagad lepni nes viņa vārdu. Taču pirms mēneša šis trijnieks neoficiāli pārvērties par četrstūri, jo uzmanību sev pelnīti piesaistījis jaunais CaixaForum kultūras centrs.

Pilsētas centrā atklātā mākslas galerija jau piesaista ar savu ārējo izskatu. Slavens šveiciešu arhitektu duets Žaks Hercogs un Pjērs de Meirons drosmīgi pārveidojuši vairāk nekā gadsimtu vecu elektrostaciju. 1899.gadā uzceltā ķieģeļu ēka tagad ir pacelta uz šķietami trausliem piloniem, bet virs tās uzlikta iespaidīga dzelzs cepure, kuru dabiski nokrāsojusi rūsa.

"Mēs uzskatām, ka atjaunotā ēka jau pati par sevi ir mākslas darbs," priecājas Caixa fonda ģenerāldirektors Hosē de Konrado, pievienojoties vērtējumiem, ka vecā ēka tagad ir "kārdinoša", "izaicinoša", "pievilcīga" un "viegla".

Arhitektam Ž.Hercogam vien atliek piebilst: "Fakts, ka šī smagā masa ir spējusi atrauties no zemes, ignorējot jebkādus gravitācijas likumus, nav nekāds brīnums. Tā ir XXI gadsimta tehnoloģija."

Tagad bijusī elektrostacija ir septiņstāvu nams, no kuriem divi paslēpušies pazemē, bet pieci virspusē. Bijušās celtnes telpu kopējo platību ir izdevies pieckāršot.

Komplimenti patlaban tiek saņemti arī par vertikālo botānisko dārzu, kas iekārtojies uz vienas no fasādēm līdzās ieejai jaunajā centrā — 24 metrus augsto sienu rotā 15 tūkstoši augu. Šo darbu paveica franču botāniķis un vertikālo dārzu speciālists Patriks Blanks.

Kopumā projektēšanas un pārbūves darbs ilga sešus gadus. Caixa fondam, kas ir viena no pasaulē dāsnākajām kultūras un sociālajām organizācijām, šī pārveide izmaksāja 65 miljonus eiro (ap 45 miljoniem latu).

Izstādes

Kultūras centra galvenā funkcija būs tās saimnieka — Caixa fonda mākslas kolekcijas izstādīšana. Pašu fondu ir dibinājusi viena no Barselonas bankām, un tagad tā īpašumā ir vairāk nekā 700 mūsdienu mākslinieku darbi.

Jaunais centrs Madridē tika atklāts ar poļu skulptora Igora Mitoraja izstādi, marta vidū to nomainīja izstāde Eņģeļu maize, kurā apskatāmas 45 reliģiskas gleznas, to vidū Botičelli darbi, kas līdz šim vēl nekad nav bijuši izstādīti ārpus Ufici galerijas Florencē.

Par nākamajām izstādēm var uzzināt centra mājaslapā Fundacio.lacaixa.es.

Centrs līdzās izstādēm plāno rīkot arī koncertus, īpašus kinoseansus, debates un konferences.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko