Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Mistera Īdena čeks

Gada sākums mūsu mājās parasti ir laisks un priecīgs laiks. Atmiņas par gardajām Ziemassvētku un Jaungada maltītēm rada nepiespiestu sajūtu, un, ja ar to vēl nepietiek, ir arī dāvanas no tuviniekiem, ko pētīt un par ko priecāties. Šogad to vidū ir pamatīga pavārgrāmata melnos ādas vākos - 1954.gadā izdotā Good Housekeeping"s Cookery Compendium, kuru māte bija atradusi kādā labdarības veikaliņā. Tieši šī grāmata manas bērnības gados bija mātes galvenais virtuves gudrību avots, un no tās arī es apguvu pirmās pavāra iemaņas.

Mana kulinārā pieredze, protams, šo grāmatu ir pāraugusi, un diezin vai es jebkad izjutīšu vilinājumu pagatavot kādu no pēckara ēdienkartes prieciņiem, piemēram, no kondensētā piena un mākslīgajiem garšas pastiprinātājiem gatavoto piena pudiņu blancmange. Taču grāmatas šķirstīšana man ir sagadājusi daudz priecīgu brīžu, un viss sākās tieši ar blancmange recepti. Grāmatu šajā vietā uzšķīru ne jau tādēļ, ka meklēju konkrēto desertu, bet gan tādēļ, ka tur bija atstāta grāmatzīme - no avīzes pirms daudziem izgriezta ērkšķogu krēma recepte. Pāršķirstot grāmatu, atklāju, ka tajā ir vēl daudz citu improvizētu grāmatzīmju. Un tieši šie negaidītie vārti uz nezināmās mājsaimnieces dzīvi ir likuši man dienām sēdēt, lasot grāmatu.

Ar roku rakstīta kviešu vīna recepte grāmatā bija līdzās 1962.gadā publicētam bukletam par matu kopšanu mājas apstākļos. Spriežot pēc nodzeltējušā papīra un vecmodīgi slīpā rokraksta, vīna recepte bija krietni senāka par savu "kaimiņu". Kāda bērna pareizrakstības vingrinājumi droši vien tika pildīti virtuvē, kamēr mamma gatavoja ēst, un vēlāk izmantoti kā grāmatzīmes. Tāpat kā rūpīgi salocītā un, visticamāk, neizlasītā vēstule no Glosteras bīskapijas.

Bet mana lielākā favorīte ir aploksne, kuru atradu pie kāzu tortes receptes. Uz aploksnes rakstīts norādījums: "Nededzini, kamēr neesi aplūkojis saturu!" Ieskatījos aploksnē un atradu tajā kaltētu gundegu un 1897.gadā uz mistera Īdena vārda izrakstītu, bet neizlietotu bankas čeku sešu mārciņu, desmit šiliņu un desmit pensu vērtībā. 1897.gadā tā bija pamatīga naudas summa - vairāk nekā kvalificēta strādnieka mēneša alga. Nevaru vien beigt domāt par to, kādēļ misters Īdens nepārvērta dāsno čeku naudā un kā sešdesmit gadu pēc izrakstīšanas tas varēja nonākt Paulai Vaitai piederošā pavārgrāmatā.

Tikmēr manis paša pavārgrāmatas turpina krāt mūsu ikdienas dzīves liecības. Taču, zinot to, ko zinu tagad, esmu sagatavojies nākotnei. Sievai un bērniem doti stingri norādījumi - pēc manas aiziešanas ir jāizšķirsta grāmatas, lai pārliecinātos, ka tās neglabā nekādus noslēpumus. Un tikai tad tās var nest uz labdarības veikalu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko