Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Naktīs jāceļas, un sieva neapmierināta

"Pierādīt būtisku ārstniecisko iedarbību augu valsts preparātiem, kas sola vīriešiem mazināt vajadzību bieži apmeklēt tualeti, klīniskajos pētījumos nav izdevies. Taču TV reklāmas ir mudinājušas pievērst uzmanību vīriešu veselībai," atzīst vīriešu slimību ārsts urologs Ivars Smiltens.

P. Stradiņa slimnīcas Uroloģijas nodaļas vadītājs min arī reklāmas mīnusu: uzticoties šiem bezrecepšu medikamentiem, tiek atlikta vizīte pie ārsta. Tas draud ar nopietnu kaišu, pat vēža ielaišanu.

Kuras ir galvenās vīriešu slimības, kas būtu jāatpazīst gan vīrietim, gan viņa sievai vai draudzenei, lai, ja nepieciešams, kaut aiz rokas vestu pie ārsta?

Tā dēvētā vīriešu slimība ir prostatas iekaisums, ko biežāk konstatē jauniem vīriešiem. Arī prostatas labdabīgs audzējs - prostatas hiperplāzija jeb adenoma ir tikai vīriešiem raksturīga kaite. Tā piemeklē pēc 40 gadiem. Bet 60-65 gadu vecumā tā novērojama 30%, pēc dažu autoru atzinuma - pat 50-60%.

Prostatas adenoma nav dzīvībai bīstama. Audzējs progresē lēni, tāpēc, konstatējot vienīgi prostatas palielinājumu, mēs vēl ārstēšanu nesākam. Novēršam sarežģījumus un traucējumus, ko adenoma var izraisīt, piemēram, biežu urināciju. Ja vīrietis čurā astoņas reizes diennaktī, to vēl var uzskatīt par normu. Bet ja ik pa stundai un naktī 3-5 reizes, tas jau ietekmē dzīves kvalitāti.

Kāpēc katram trešajam vīrietim pusmūžā rodas audzējs? Vainojama iedzimtība, dzīvesveids?

Slimības patoģenēze līdz šim vēl nav pilnībā atklāta, taču zināms, ka adenomas attīstība saistīta ar hormonālajām izmaiņām vīriešu organismā pēc 40 gadiem. Pusmūžā krītas testosterona līmenis, un, līdzīgi kā menopauze sievietēm, vīriešus skar andropauze. Tiek pat spriests, vai arī vīriešus nevajadzētu ārstēt ar hormonu aizvietotāju terapiju.

Arī dzīvesveids var ietekmēt. Trekns ēdiens un mazkustīgums grauj prostatas veselību. Uzturā vīrietim būtu jāievēro tas pats, kas sievietei - maz dzīvnieku tauku, vairāk augu eļļas, ar cinku, selēnu un B grupas vitamīniem bagāti produkti, zivis. Jābūt arī seksuāli aktīvam, jo regulāra dzimumdzīve stimulē priekšdziedzera funkcijas. Sabalansēt darbu un atpūtu.

Ir pētījumi, kas liecina, ka adenomai ir saistība ar pārciestu prostatas iekaisumu jaunībā. Iespējami arī iedzimtības faktori.

Vīrieši bieži vairās apmeklēt ārstu, jo kautrējas un baidās. Ko urologs pārbauda?

Pirmkārt, tā ir saruna - vai ir apgrūtināta urinācija, vai tas rada traucējumus. Nosakām prostatas specifisko antivielu daudzumu asinīs. Pacientus atbaida prostatas izmeklēšana caur tūpļa zarnu. Taču tā pieredzējis urologs var noteikt, cik liels ir šis dziedzeris, kādas ir tā kontūras, vai tajā nav cieti mezgli u.c.

Ja ir sūdzības, ka urinējot pūslis pilnībā neiztukšojas, un ir aizdomas par prostatas vēzi, veicam sonogrāfiskos izmeklējumus - caur vēdera priekšējo sienu vai caur tūpļa zarnu. Ņemam arī prostatas audu paraugus, lai noteiktu, vai nav vēža šūnu.

Kā norit adenomas ārstēšana?

Ārstējam tikai to, kas pacientam adenomas gadījumā traucē - biežu čurāšanu, nepilnīgu pūšļa iztukšošanos, vāju urīna strūklu. Lielākoties medikamentozi. Mūsdienās operatīva iejaukšanās tiek lietota retāk.

Kādas izredzes ir tiem, kam konstatē prostatas vēzi?

Sākuma stadijā vēzis ir ārstējams. Taču, tā kā nav izteikto simptomu, tad nozīme ir profilaktiskajām apskatēm. Atklājot prostatas vēzi jau lielā vecumā, ne vienmēr tas jāārstē, jo process attīstās lēni. Reizēm ar agresīvu pretvēža terapiju pacienta veselību var pasliktināt vairāk, nekā sadzīvojot ar mazaktīvo vēzi.

Lasītāji jautājumi. Kādas sekas prostatas operatīva ārstēšana var atstāt uz turpmāko dzimumdzīvi?

Vīrieša potenci 80% gadījumu tā nepasliktina. Taču problēma var būt bērniņa radīšanā. Tāpēc pirms operācijas ieteiktu savākt un iesaldēt spermu.

Vai palielināta prostata var ietekmēt spermas kvalitāti 34 gadus vecam vīrietim?

Arī tad, ja prostata nav palielināta, spermas kvalitāte šai vecumā nebūs tāda, kā 20 gados, taču palielinājums neietekmē spermas veidošanos.

Pēc prostatas operācijas, lietojot ģimenes ārsta izrakstītas tabletes, pusgadā urīnpūšļa darbība pacientam stabilizējusies par 80 %. Vai pastāv kāda iespēja urīnpūsli nostiprināt vismaz par 99%?

Pacientam nepieciešams papildu veikt urodinamiskus izmeklējumus. Tikai tad var uzzināt, vai pastāv vēl kāda ārstēšanas metode. Šādu izmeklējumu veic Stradiņos, Linezerā un ARSā.

***

Fakti

Prostata jeb priekšdziedzeris ir vīriešu reproduktīvās sistēmas orgāns. To dēvē arī par vīrieša otro sirdi. Kastaņa lieluma priekšdziedzerim ir nozīmīga loma spermas veidošanas procesā.

Latvijā saslimstības rādītāji ir 83 uz 100 tūkst. iedzīvotāju, Skandināvijā - 250 uz 100 tūkst. iedzīvotāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko