Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ne tikai ķiploki, bet arī smiekli

Rudens bieži atnes dažādas vīrusu slimības, drēgnajā laikā ātri vien var saķert iesnas un klepu, tāpēc speciālisti jau laikus iesaka stiprināt organisma imūnsistēmu, lai pasargātu sevi no rudenī un ziemā raksturīgajām saslimšanām. Vissvarīgāk ir uzņemt C vitamīnu, E vitamīnu un A vitamīnu, cinku un selēnu, produktus, kuros ir fitoncīdi. Fitoncīdi ir «viskareivīgākie» no uzturvielām, jo izteikti nonāvē mikroorganismus. Fitoncīdiem bagātākie ir sīpoli, ķiploki, lociņi, rutki, kāļi un selerijas - raksta portāls saimniece.lv.

Vija Eviņa, Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes asociētā profesore, iesaka ievērot režīmu un ik dienas rūpēties, lai stiprinātu savu imunitāti. Šobrīd pēc iespējas daudz vajag uzturēties svaigā gaisā, būt fiziski aktīviem un uzturā lietot zaļumus un visu citu, ko sniedz daba. Maksimāli daudz jāēd augļi - āboli un bumbieri. Ja tuvumā ir mežs, katru dienu vai arī nedēļas nogalēs vēlams doties uz mežu, lasīt un ēst mellenes. Vākt un uzturam gatavot sēnes. Sēnes veic imūnmobilējošu darbību.

Brūklenes uzlabo gremošanas sistēmu un neļauj rasties pūšanas procesiem. Tāpēc profesore iesaka lasīt brūklenes. Tās ieteicamas gan tūlītējai lietošanai, gan sasaldēt, lai arī ziemā var izmantot kā piedevu dažādiem ēdieniem.

Apgādājot organismu ar vajadzīgajām barības vielām, tiek stiprināts organisms, uzlabojas veselība, slimības atkāpjas vai vispār nerodas. Viens no veidiem, kā var stiprināt organismu, ir staigāt basām kājām, droši peldēties, lai arī ūdens vairs nav ļoti silts. Imunitātes stiprināšanai der arī sasparoties, baudīt gaisa un ūdens peldes, kad laiks kļūst arī nedaudz vēsāks.

«Kad saulīte parādīsies arvien retāk un neko vairs neatradīsim laukā un mežā, tikai tad jāsāk domāt par speciāliem līdzekļiem,» iesaka Vija Eniņa. Septembra beigās var sākt lietot tonizējošos maisījumus - dzērvenes, medu un ķiplokus, tāpat ehināciju. Var dzert arī ārstniecības augu tējas, kas stiprina organismu, kā arī izvēlēties bišu maizi vai ziedputekšņus. Stipra imunitāte jāveido ikdienā, un būtiski faktori, kas to veicina, ir mērenas fiziskās aktivitātes, sabalansēts uzturs, laba atpūta, kā arī smiekli un prieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko