Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Nebūsim kā āpši

Vēlā rudenī pie āpšu alām mani vienmēr pārņem nostalģija. Kailie koki, trūdošo lapu smarža un vēja grabināšanās zaros rada pamestības sajūtu. Nekas vairs neliecina par vasaru, kad alu priekšā spēlējās āpšu jaunā paaudze, kožoties un bezrūpīgi kūleņojot. Labi, ka zinu: tur, dziļi pazemē, no sausām sūnām, papardēm un kūlas veidotā midzenī melnbalti strīpoto galvu īpašnieki guļ siltumā un mierā.

Ejas aizraktas, lai kāda klaidone lapsa vai jenotsuns neiemaldās. Migai ir šauras ventilācijas lūkas, kuras ļauj regulēt mikroklimatu alā. Aukstā laikā tās tiek aizbāztas ar sūnu kumšķi, kuru, siltākam laikam iestājoties, var ievilkt uz iekšu, tā regulējot temperatūru migā. Savukārt rudenī uzēstais tauku slānis ļauj āpsim ziemu bezrūpīgi snauduļot, nedomājot par ēšanu. Kāds vecs āpšu mednieks man nopietni apgalvoja, ka, pieliekot ausi ventilācijas lūkai, varot dzirdēt āpšu krākšanu.

Sasodīts, - mani pēkšņi pārņem apskaidrība: cik tas būtu jauki, ja mēs, latvieši, varētu kā āpši grūtos laikus pavadīt "krīzes guļā"! Visa valsts rudenī gar zemi! Elektrība, gāze, malka, degviela, pārtika, pabalsti - viss ietaupītos! Mūsu konkurētspēja, salīdzinot ar nācijām, kuras neguļ ziemas miegu, pieaugtu. Pamostos mēs pavasarī, siltumā un putnu dziesmās.

Kā tas īstenojams? Gēnu inženierija principā spētu radīt latviešu gulētāju paaudzes. Tikai viena liga: lai varētu mierīgi gulēt, ir jāsasniedz zināms treknuma līmenis. Mēs, dabas aizsardzībā strādājošie, daudzinātos "treknos gadus" tā arī nejutām, tātad izejmateriāls jaunajiem latviešiem būtu jāmeklē populācijas treknākajā galā. Bet vai tie savukārt spēs mierīgi gulēt? ASV zinātnieki atklājuši, ka esošās tauku šūnas cilvēka organismā pieprasot taukus vēl un vēl. Tātad, jo vairāk tev ir, jo vairāk pietrūkst. Kāds tur vairs ziemas miegs?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko