Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nedēļas vīni. Jauno ražu gaidot

Eiropā tuvojas 2009.gada vīnogu ražas laiks. Precīzāk, tuvojas sarkano vīnogu novākšana — baltās vietumis sāka lasīt jau augusta beigās. Tas ir aptuveni par divām nedēļām agrāk nekā pērn. Saule šogad lielākajā Eiropas daļā bija dāsna, mērenajā Bordo pietuvojusies pat + 40oC atzīmei. Savukārt Burgundijas vīndari prognozē aptuveni par 10% mazāku ražu nekā pērn, bet daudz kvalitatīvākas vīnogas. Vīna speciālisti paredz, ka 2009.gadu varēšot pielīdzināt izcilajam 2005.gadam. Vēl gan kāds brīdis jāpagaida, lai par to pārliecinātos. 2009.gada ražas pirmo veikumu Eiropā varēsim novērtēt 19.novembrī, kad atkorķēsim Beaujolais Nouveau, bet apliecinājumu 2009.gada izcilībai un potenciālam gūsim nākamajos gados.

Šoreiz novērtēsim iepriekšējo gadu veikumu, apejot bieži vien aristokrātisko un elitāro Bordo un Burgundiju. Lūkosim pēc daudz demokrātiskākiem (ar nelieliem izņēmumiem) vīniem no Ronas ielejas, kur pirmie vīnogulāji tika stādīti vairāk nekā pirms 2000 gadiem un tiek uzskatīti par vieniem no vecākajiem Francijā. Tiesa gan, Ronas vīnu reputācija tika pabojāta pēc Otrā pasaules kara, kad ātras peļņas tīkotāji sāka atšķaidīt tos ar ievērojami lētākajiem no Ziemeļāfrikas ievestajiem. Tikai 80.gados notika pagrieziens kvalitātes virzienā, un Šaputjē vīna darītava bija un turpina palikt šī virziena galvgalī.

2007 M. Chapoutier, Belleruche Cotesdu-Rhone. Kā radīts kādam atvasaras bārbekjū pasākumam. Sešus mēnešus briestot un pilnveidojoties tas pavadījis ozolkoka mucās un vēl kādu brīdi pudelēs, tagad tas ir gatavs, lai tiktos ar mums. No glāzes uzrunā vīns sulīgā, purpursarkanā krāsā. Jūtams ķiršu aromāts ar pikantu, piparotu garšvielu piedevu. Godīgs vīns, pilnībā atbilstošs jau drēgnajām novakarēm.

2008 Hammel Sauvignon blanc. Pfalca ir otrs lielākais vīndarīšanas reģions Vācijā pēc Reinhesenes. Tiesa, vīnogulāju apjomi ir sarukuši trīskārt, salīdzinot ar... XVI gadsimtu, kad baznīcas vajadzībām tika iekoptas visai plašas vīnogulāju teritorijas. Mūsdienās Pfalca ir pazīstama ar saviem Riesling, Muller-Thurgau, Kerner, Portugieser un Silvaner vīniem, tikai ne ar Sauvignon blanc, kuru vēlos piedāvāt šoreiz.

Jau vairākus gadus šī vīnogu šķirne vairo savu piekritēju pulku Latvijā, un neizskatās, ka tai ir gana. Dažbrīd šķiet, ka vīndarim būtu speciāli jāpiestrādā, lai Sauvignon blanc sanāktu nebaudāms. Bez bažām varam baudīt šo Sauvignon blanc, kas ierastāks būtu no Francijas vai kāda vēsāka Jaunās pasaules reģiona.

Šīs vīna darītavas pirmsākums tiek datēts ar 1723 gadu, un laika gaitā gūtā pieredze un izpratne ir jūtama. Vīns ir precīzs, kā jau lielākā daļa tā tautiešu. Nekā lieka, pat askētisks, bet izteiksmīgs. Delikāts greipfrūtu un pat rabarberu aromāts to dara īpaši spirdzinošu. Vēl tiek solīta kāda saulaina diena arī septembrī, un šis būtu labs papildinājums atvasaras izbaudīšanai.

***

Belleruche 2007; Sauvignon Blanc 2008

Kāpēc iesaka? Kvalitātes un cenas līdzsvars tuvu ideālam Laba, kvalitatīva iespēja atklāt sev jaunu reģiona un vīnogu šķirnes kombināciju

Cena: ap Ls 6 ap Ls 9

Ražotājvalsts: Francija Vācija

Apgabals: Ronas ieleja Pfalca

Vīna darītava: M. Chapoutier Hammel

Vīnogas: galvenokārt Grenache Noir, Syrah Sauvignon blanc

Saderība ar ēdienu: Grilēti gaļas izstrādājumi būtu veiksmīgs partneris Labi papildinās plašu ēdienu klāstu no lapu salātiem līdz lašiem un forelēm

Alkohola īpatsvars: 14,5% 13%

Pasniegšanas t: ap 18 C ap 8—10

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko