Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Nodilušas riepas dēļ gāja bojā trīs bērnu ģimenes tēvs

Traģisku avāriju, kurā bojā gāja 33 gadus jauns cilvēks, izraisīja pretimbraucošā auto nodilusī riepa. Šis fakts bija viens no iemesliem, kas pamudināja uzrakstīt par konkrēto notikumu. Cik gan no mums, it īpaši pašreizējo slideno ceļu apstākļos, var apgalvot, ka autoriepu tehniskais stāvoklis ir nevainojamā kārtībā? Ka nenomainīto riepu dēļ neriskējam ar savu un citu dzīvību? Šiem cilvēkiem riepu dēļ turpmākā dzīve pārvērtusies murgā.

"Nesen biju nomainījis riepas auto priekšējiem riteņiem, taču aizmugurējiem atstāju vecās. Izskatījās, ka tās vēl ir braucamas," skopi par notikušo stāsta avārijas izraisīšanā vainojamais šoferis Arnolds (viņa vārds mainīts, tiesa viņam sodu jau piespriedusi). Arnoldam ir krietns autovadītāja stāžs - vairāk nekā 15 gadu strādāts par tālo reisu šoferi uz fūrēm. Taču todien viņš brauca ar vieglo auto un nebija pratis novērtēt riepu stāvokli. Apdzenot uz ceļa autobusu, nolietotās aizmugurējās riepas dēļ Arnolda mašīnu sanesa, tā šķērsām ietriecās pretimbraucošajā auto.

"No trieciena zaudēju samaņu, tāpēc no notikušā daudz neatceros," domas par pagātni turpina atvairīt Arnolds. Arī viņam ir pāri trīsdesmit, taču liktenis izvēlējās izdzēst pretimbraucošā vīrieša dzīvību. Bojā gāja Gundars, tēvs trim maziem bērniem, no kuriem viens avārijas mirklī vēl pat nebija dzimis. Arī Gundara mātei nu vairs nav vienīgā dēla. "Mana dzīve kopš tā mirkļa ir apstājusies," bezspēcīgi noplātot rokas, atzīst vainīgais. "Ko es varu mainīt? Neko!"

Pietrūka dūšas

Pēc traģiskā negadījuma Arnolds nespēja sadūšojies tikties ar bojā gājušā ģimeni - Gundara sievu Intu un mammu. "Ko es viņām varēju teikt? Kā mierināt? Es taču tīši nevienu negribēju nogalināt!" asaru kamolu norijot, vaicā Arnolds. "Mums, tālo reisu šoferim, visbiežāk nepatikšanas sagādā meža zvēri. Ja gadās sabraukt lapsu, vienmēr iedomājos, ka varbūt dzīvniekam palikuši mazuļi." Arī Arnoldam mājās aug dvīņu puikas, kuriem avārijas dienā bija tikai pusotra mēneša.

Tiesa, kura izskatīja traģisko avāriju, notika pēc vairāk nekā gada. Visu šo laiku Gundara tuvinieki gaidīja, ka šoferis saņemsies un painteresēsies, kā viņiem klājas. Tas, ka Arnolds klusēja, bet juridiskos jautājumus viņa vietā apsprieda advokāts, tuviniekus ļoti aizskāra.

Gundara sieva Inta ir ticīgs cilvēks. Iespējams, pārliecība, ka Gundars uz bērniem noraugās no labākas pasaules, ļāvusi viņai izturēt bēdas. Vēl viens mierinājums - vīrs paguva uzzināt, ka viņam būs trešais dēliņš. "Saprotu, ka tēvu bērniem neviens vairs neatgriezīs. Avārijas izraisītājs savu vainu atzinis. Nopratināšanas protokolā rakstīts, ka viņš notikušo nožēlojot. Taču tik ļoti gribējās, lai šoferis to pasaka mums personīgi," spriež Inta.

Neizsakāmi smagi ir arī Gundara mammai. Viņai, Liepājas universitātes pasniedzējai, iespējams, ikdienā palīdz aizmirsties studenti. Taču par Arnoldu mammai radies priekšstats kā par bezjūtīgu cilvēku. "Ja ne mani, tad vismaz Intu viņam vajadzēja uzmeklēt! Pašam aug mazi bērni, vai tad nesaprot, kā jūtas sieviete, kurai līdzās vairs nav vīra?"

Ko līdzēs cietums?

Ne Gundara mamma, ne sieva neiebilda, ka tiesa Arnoldam piesprieda nosacītu sodu. Vainīgajam jāmaksā bojā gājušā bērniem uzturlīdzekļi un sievai vienreizēja kompensācija par morālo kaitējumu. Krimināllikums gan paredz, ka šādas avārijas izraisītājam pienākas brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem, kā arī tiesa var lemt par šofera tiesību atņemšanu. "Ko šāds bargs sods nozīmētu? To, ka vainīgais apcietinājumā nevienam nevarētu palīdzēt. Tas nav mūsu interesēs. Taču, ja Arnolds izvairīsies no uzturlīdzekļu maksāšanas, viņam var piemērot reālu brīvības atņemšanu," spriež bojā gājušā tuvinieki. Mazpilsētas tiesas tiesnese neatņēma arī autovadītāja tiesības, jo šofera darbs ir vienīgais, ko Arnolds līdz šim veicis. "Lai turpina strādāt," piekrīt cietušie.

Tomēr vislielākais soģis paliks vainas apziņa. Arnolds to neprot izteikt vārdos. Klusē sagumis, nodurtu skatienu, sažņaugtiem pirkstiem. Tiesas starplaikā viņš tomēr sadūšojās un beidzot piegāja klāt Gundara mammai (sieva Inta tiesā nepiedalījās). Pateica tos dažus gaidītos vārdus, lai abiem saruktu kaut niecīgs mazumiņš sāpju smaguma.

Jādzīvo tālāk

Situāciju komentē Inga Lubāne, krīžu un psihoterapijas centra Taka psiholoģe, psihoterapeite: "Būt cilvēkam, kura rīcība ir bijusi par iemeslu cita cilvēka nāvei, bojā gājušā ģimenes ciešanām un savas ģimenes ciešanām, - tā ir dzīve ar neizmērojamu vainas sajūtu. Vīrietis nenoliedz savu atbildību par notikušo, ir gatavs saņemt sodu. Bet - viena lieta ir tiesiskā atbildība: izmeklēšana, tiesa, spriedums, sods. Cita - vainas sajūta, ar kuru šim cilvēkam nāksies sadzīvot. Tas būs grūti un prasīs ilgu laiku līdz kļūs vieglāk. Svarīgs solis šajā procesā ir vainas izpirkšana un piedošana. Ko es, uzņemoties atbildību par notikušo, varu darīt, lai spētu sev piedot? Kā es varu izpirkt vainu bojā gājušā tuvinieku un savas ģimenes priekšā? Tas ir labāk, nekā bezgalīgi domās sodīt sevi vai meklēt mierinājumu aizmirstībā - noslēdzoties, dzerot vai kā citādi. Vainas izpirkšana ved uz piedošanu un uz dzīvi, kura tajā traģiskajā brīdī šim cilvēkam ir apstājusies. Noderīga būtu arī psihoterapeita vai mācītāja palīdzība, atkarībā no dzīves uzskata un pārliecības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko