Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Nu, sirsniņa pukst?! Jā, pukst, pukst!

Prāta un sirdspukstu treniņš Labirintos Bauskas pusē un strēlnieku gaitas Tīreļpurva cietoksnī.

"Ir tik labi, ir tik labi, kad mēs šūpojamies abi," lustīgi dzied un rokas šūpo Jānis Pastars, kempinga Labirinti saimnieks, skatoties, kā ar fotogrāfu lēkājam pa batutiem. Lecam augstu un priekā kliedzam, kad batuts uzsit gaisā. Labs sasildīšanās veids vēsai dienai. Savukārt nopietnākas pārdomas un nesteidzīgs pārgājiens gaida Tīreļpurvā, kur slejas Ziemassvētku kauju cietoksnis.

Par 30 gadiem jaunāks

Labirintus saimnieks sākotnēji veidojis kā atpūtas vietu saviem bērniem, līdz paša lauku sētā tapis pamatīgs atrakciju laukums. Visu vecumu un svara cilvēkiem te būs prāta treniņš un straujāki sirdspuksti. Visiecienītākie ir batuti, jo lēkāt patīkot visiem. Reiz kāda sieviete kāri vērojusi, kā lēkā viņas bērni, un nenoturējusies — garajiem brunčiem plīvojot, kāpusi uz batuta un metusi kūleņus tik trakulīgi, līdz brunči aptinušies ap galvu. Pikanti. "Uz batuta cilvēki kļūst par trīsdesmit gadiem jaunāki, atgriežas bērnībā. Jūtas brīvi. Nav ne dzimuma, ne svara diskriminācijas," — tā J.Pastars.

Mēs izmēģinām arī labirintus — jožam pa celiņiem, kas nožogoti ar lentēm. Skrienu nekurienē, taču iet labi. Tūlīt būšu galā. Nekā. Atkal sapinos. Strupceļš. Par visu visvairāk vēlos ar kabatas nazīti izbrīvēt sev ceļu. Cīņubiedrs, ar kuru izskrējām reizē, jau galā. Nekas, nākamajā atrakcijā "samazgāšu"! Rindā karājas balti maisi, kas pildīti ar zāģu skaidām. Saimnieks tos iešūpina, un mums jāmēģina izskriet cauri tā, lai tie nepieskaras. Šūpojošā kustība hipnotizē, taču izdodas izsprukt. "Nu, sirsniņa pukst?" viņš vaicā. Jā, pukst, pukst. Pulss lēkā. Nekas, aiziet uz labirintbolu! Ar bumbiņu līkumot starp bluķiem un gūt vārtus šobrīd šķiet par smagu. Atelpai var nobraukt ar gaisa krēslu — šūpolēm, kas iestiprinātas trosē, vai pastaigāt ar koka kājām. Ja gribas ko ekstrēmāku, brauciet ar velokartiem. Saimnieks smej, ka tas ir piemērots atpūtas veids cilvēkiem no 2 līdz 102 gadiem. Ja tas viss par traku, varat doties uz Dzimtmisas Mini Zoo Dobuļi un vērot Vjetnamas lielvēdercūkas.

Tēja blindāžā

Ziemassvētku kauju muzejs tapa pirms pāris gadiem, kad tika rekonstruētas Pirmā pasaules kara vācu fortifikācijas būvju paliekas un nocietinājumi, kurus Ziemassvētku kauju laikā vajadzēja ieņemt latviešu strēlniekiem. Nocietinājumi ir veidoti no koka, un pa tiem var kāpelēt un paviesoties arī vācu blindāžā. Pagaidām tā nav diez ko līdzīga oriģinālajai, jo vācieši dzīvojuši labi — bijuši matrači, balti palagi, elektriskā gaisma no ģeneratoriem, klavieres, grāmatas, tepiķi, patafons. Toties apskatāmas Tīrelī izraktās lāpstas, tējkannas, blašķes, pudeles. Pa nocietinājumiem var staigāt jebkurā laikā un bez samaksas, taču ar gida stāstījumu vieta tikai iegūst, jo gidi ir ģeniāli. Ne velti, jo ir vēstures studenti. Tērpušies kā strēlnieki, viņi izstaigās ar jums nocietinājumus un kara takas, pastāstīs par kauju un iedos paturēt ieroci — trīslīniju šauteni. Gids gan iepriekš jāpiesaka. Mums palaimējas ar Mārtiņu Mitenbergu, Latvijas Kara muzeja pārstāvi, kurš stāsta ārkārtīgi dzīvi un saistoši, nebārstot gadaskaitļus. Kā 23.decembrī ap pieciem rītā latvieši uzvilka baltus kreklus un cerībā uz veiksmi devās kaujā. Bija tumšs, sākās sniegputenis; latvieši devās pāri Tīreļa purvam un novirzījās nepareizi. Pienāca pie nocietinājuma dzeloņstieplēm un nevarēja atrast ejas, kuras iepriekš bija izgriezuši. Kamēr daļa grieza no jauna, vācu ložmetējs blieza viņiem virsū. Vīri krita cits pēc cita. Dzīvi palikušie devās mājup. Asiņaini, izlijuši.

Mārtiņš teic, ka vislabāk uz Ziemassvētku kauju muzeju esot doties, kad ārā apmācies un drūms, nedaudz smidzina. Gluži kā kauju laikā. Tad Mārtiņam stāstoties vislabāk. Savukārt citiem te patiks sarkanīgā rudens spīvumā, citam janvārī, kad muzeja sētā, Ložmetējkalnā un Tīrelī godinās latviešu strēlniekus, kas pirms deviņdesmit gadiem krita Ziemassvētku kaujās. Tad varēs vācu blindāžā padzert karstu zāļu tēju un, biezā egļu meža ieskauti, sildīties pie ugunskuriem. Jo vasara galā un akcija Ceļotājs arī.

***

Informācija

- Kempings Labirinti

Atrakciju parks atrodas 48 km attālumā no Rīgas dienvidu virzienā Iecavas novadā, netālu no auto maģistrāles Via Baltica. Bērziņi, Iecavas novads, Bauskas rajons.

Piedāvā: labirintus, ripošanu kamerā, braucienu ar gaisa krēslu, lēkāšanu uz batutiem, rokbolu, futbolgolfu, staigāšanu ar koka kājām, frizbijgolfu, senu darbarīku kolekciju, džungļu taku, spēka vingrinājumu taku, telšu vietu, gultas vietas, treileru pieslēgumu.

Maksa par apmeklējumu: pieaugušajiem 2h izklaide Ls 1,50, bērniem 2h/Ls 1,50, izināšanās ar velokartu 15 min. Ls 1

Info: +371 26320336; 26425247; www.labirinti.lv

- Ziemassvētku kauju muzejs

"Mangaļi", Valgundes pagasts, Jelgavas rajons, Mangaļu mājas Tīreļpurvā; braucot no Rīgas, neilgi pirms Lielupes tilta kreisajā pusē jāmeklē norāde. Karte pieejama: www.karamuzejs.lv

Maksa par apmeklējumu: individuāls apmeklējums 24h diennaktī ir bezmaksas, ekskursija ar gidu grupā 1,5h/Ls 5,90, ekskursija pa kauju vietām grupai 3h/Ls 14,80. Gids iepriekš jāpiesaka pa tālruņiem 67228147, 28349259, 28346269 vai 7228147; 7223743 (Latvijas Kara muzejs).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko