Ieva Kurzemniece vada kursus un nodarbības (tuvākā jau - 4.novembrī izglītības un attīstības centrā Ego, pēc tam Eko virtuvē), kuru laikā var gūt derīgus padomus ne tikai par dārza karaļa ķirbja gatavošanu. Top grāmata par svaigēšanas principiem. Receptes var atrast arī portālos svaigsunvesels.lv, greendo.lv
Svaigēšana ir viena no diētām, kas aicina atgūt ķermeņa dabisko līdzsvaru, attīrot to no sārņiem un tādējādi arī normalizējot ķermeņa svaru. Daudzi šīs diētas speciālisti iesaka, lai vismaz puse no mūsu diētas būtu dzīvais - termiski neapstrādāts - augu valsts ēdiens. Dzīvais ēdiens - tas ir ēdiens, kas pagatavots no augļiem, ogām, lapām, dārzeņiem un riekstiem, tos termiski neapstrādājot vai izmantojot kaltēšanu, kur temperatūra nepārsniedz +45°C, tādējādi saglabājot ēdienā visus produktos esošos enzīmus jeb fermentus, vitamīnus, olbaltumvielas un minerālvielas, kas tik ļoti nepieciešamas cilvēka organismam. Tāpat dzīvajā ēdienā, kā jau norāda pats nosaukums, pilnūbā saglabājas arī dzīvības enerģija.
Ievas Kurzemnieces receptes labi derēs gan tiem, kuri atturas no cukura un sāls pārmērīgas lietošanas, gan tiem, kuri ievēro bezglutēna diētu, gan, protams, arī tiem, kuri cenšas ēst pēc iespējas svaigāk un dabiskāk. Tāpat tās var sniegt iedvesmu blendera un smalcinātāja biežākai izmantošanai.
***
Eksotiskie ķirbju salātiņi
Vajadzēs
rīvētus vai gabaliņos sagrieztus ķirbjus
sakapātus puravus vai lociņus
apelsīnu vai mandarīnu gabaliņus (ja vēlas)
sakapātus pētersīļus (ja vēlas)
var pievienot arī citus dārzeņus un lapas
Mērcītei:
2 vidējus tomātus (sagrieztus)
mango (nomizotu un sagrieztu) vai 2 ļoti gatavus bumbierus
½ glāzes sagriezta ķirbja
Sakārto salātu sastāvdaļas bļodā vai uz šķīvja un pārlej ar mērcīti. Lai pagatavotu mērci, ieliek tomātus blenderī un saputo. Lai sāktu putoties un mērces konsistence būtu šķidrāka, pievieno mazliet ūdens. Pievieno mango un ķirbi un visu saputo.
Šī mērcīte lieliski garšo ar jebkuriem salātiem, sevišķi ar ķirbju vai tomātu salātiem.
Mērces pamatrecepti izmantot arī kā zupu, piegriežot tai tomātu gabaliņus vai rīvētu ķirbi un zaļumus.
***
Zaļisarkanais ķirbju - dzērveņu kokteilis
Vajadzēs
gabaliņos sagrieztu ķirbi (var būt ar sēklām un mizu, ja tā nav pārlieku cieta)
dzērvenes (apmēram pusi no ķirbja daudzuma)
biešu lapas (apmēram tikpat daudz pēc apjoma, cik ķirbja un dzērveņu)
dažas pieneņu lapas
dateles un/vai medu (pēc garšas)
šķēlīti ingvera saknes
šķipsniņu kanēļa
ūdeni (vēlamajai konsistencei)
Visu saputo blenderī. Ja nepieciešams, pievieno vairāk medus vai dateļu, tad dzēriens būs saldāks.
***
Rupjmaizes kārtojums
8 personām vajadzēs
(ja vēlas var recepti dubultot, trīskāršot utt.)
200 g izspiestu linsēklu
2 glāzes sagriezta ķirbja
½ glāzes rozīņu vai dateļu (vai pēc garšas)
1 cidoniju vai 1-2 citronu šķēlītes
2 tējkarotes kanēļa (vai pēc garšas)
3-5 sasmalcinātas krustnagliņas (ja vēlas)
1 tējkaroti ķimeņu
3-4 šķēlītēs sagrieztus vai sakapātus banānus vai gatavus saldus ābolus
2 ½ glāzes saspiestas dzērveņu vai brūkleņu (ja vēlas, var tām piejaukt nedaudz medus)
Samaļ visas sastāvdaļas (izņemot banānus un dzērvenes) smalcinātājā, līdz veidojas viendabīga, bet vēl arvien graudaina masa. Ja masa pārāk "slapja", pievieno vēl nedaudz izspiesto linsēklu.Bļodu izklāj ar pārtikas plēvi vai cepampapīru. (Ja gatavo lielu porciju, var izmantot tortes formu ar noņemamām malām).Ja vēlas, var to kārtot atsevišķās porcijās stikla glāzēs vai deserta trauciņos.
Bļodā kārtām liek "rupjmaizes masu", banānus un dzērvenes.
Ieliek ledusskapī ievilkties vismaz 30 minūtes.
Pārklāj bļodiņu ar šķīvi un uzmanīgi izgāž uz tā kārtojumu. Rotā ar veselām dzērveņu ogām, citronu un banāna šķēlītēm. Var pasniegt kopā ar ogu mērci, kas gatavota no dzērvenēm.