Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Par savējiem domājot

Interesanti. Vispārējais patriotisma un par sevi priecāšanās vilnis līdz jūsu padevīgā kalpa kājām atskalināja dīvainu, līdz šim neaktualizētu jautājumu: "Kurš ir Latvijas nacionālais dzēriens?" Alkoholiskais, es domāju. Alus? Nebūs vis. Tas vairāk piedien kādam ģermānim vai čeham. Jādzer daudz, ar atraugu un tā, lai visi redz.

Un komplektā vajag apteksni, kura spēj duci pilnu kausu līdz galdam aiznest. Ir mums tādas? Nu, re... Un arī sarunās šo dzērienu mīļi par "bairīti" saucam. Kāds tur vēl patriotisms! Šņabis? Nesmīdiniet, cienījamie. Nespēju iedomāties nevienu, kas spētu vodkas patērēšanas speciālistu un īstenu cienītāju laurus atņemt mūsu austrumu kaimiņiem. Kas atliek mums? Man ideju nav.

Tomēr forši tādam īram. Pienāk brīdis, kad statistiskais īrs jebkurā pasaules malā attiecīgā datumā nokrāso matus zaļus, izdzer lielāku vai mazāku daudzumu Ginesa alus un mierīgi dodas izgulēt dzērumu da jeb kur. Mīkstā grāvmalā vai uz cieta stacijas soliņa - visiem viss ir skaidrs. Nav nekādu jautājumu, un arī pārmetumu nav. Jauki.

Par ko es te? Tā, par dzērieniem...

High Tide ISLA NEGRA Merlot 2007 - sarkanvīns no Čīles Centrālās ielejas. Jau krietnu laiciņu meklēju krietnu Merlot no Jaunās pasaules. Tīri skumji paliek, apzinoties, ka meklējumi uz kādu mirkli pierims, - vīns ir lielisks. Ekonomisti lieto terminu, kuru latviskojot sanāk neveikla frāze: "Vērtība par iztērēto naudu." Šis eksemplārs ar tādu entuziasmu atstrādā katru iztērēto santīmu, ka neviļus vēl un vēl jāielūkojas saglabātajā kases čekā - vai tiešām iztērēts ir tik vien. Vīns ir gandrīz tāds, kādam, manuprāt, tam jābūt, - viegli dzerams, ar mēru "rumpīgs", augļains un pietiekami sabalansēts. Jauns vēl. Skābuma un tanīnu puišelisko negludumu varētu būt mazāk, bet šie sīkumi netraucē. Smaržas tipiski merlotainas - plūmes un tumšie, saldie ķirši, pēc stundas ceturkšņa glāzē parādās arī pīpju tabakai, olīvām un trūdošām lapām raksturīgie aromāti. Muti vīns piepilda zibenīgi un nekautrējoties - viskozs un pilns. Par elegantu šo vīnu nesauksim, un nevajag. Garšā dominē skābums, tanīni īsti "netur līdzi". Pēcgarša nav gara, bet pietiekami zīmīga, lai to pieminētu. Vienbrīd it kā pavīdēja grauzdēta cukura garša, bet droši vien tikai pavīdēja. Pārbaudiet paši. Silti iesaku. Sieri - mīkstmieši, mājputns - marinēts kādu aziātisku garšvielu maisījumā, ne ass, bet pikants. Tātad - ķeram maciņus ar Jaungada draiskulībām paredzētajiem iekrājumiem un metamies uz Gourmet veikaliem, kamēr šamējie nav šo avīzi izlasījuši un pacēluši cenas.

Bodega LURTON Pinot Gris 2007 Valle de Uco - Argentīnas baltvīns no Mendozas. Visu manu apzināto vīndzērēja dzīvi Pinot Gris (Pinot Grigio) es uztvēru kā Dieva dāvanu tai pasaules daļai, kur vasarās svīst pat akmeņi. Šoreiz, ja nemaldos, franči mēģina noskaidrot, kas no šīs brīnišķās ogas sanāk otrā pasaules malā - Argentīnā. Šis zeltaini dzeltenais vīns ir negaidīti interesants. Vispirms jūs mēģina nogāzt saldi medaini, puķaini augļainu aromātu blieziens pa smaržu receptoriem. Efekts ir tik pārsteidzošs, ka dzeršanu gribas atlikt pēc iespējas ilgāk. Man šīs smaržas atgādina lapseņu pārņemtu virtuvi vasaras vidū, kur top bumbieru vai ābolu ievārījums. Pēc tik efektīva sākuma turpinājums nedaudz nobāl. Vīns ir labi sabalansēts, patīkami svaigs ar stingru skābes mugurkaulu, bet gribētos vairāk tā spriganā kraukšķīguma, ar kuru lepojas Pinot Gris Eiropas radinieki. Nepārprotiet, vīns ir apburoši pievilcīgs un, labi atdzesēts, spēs iepriecēt daudzu dzērēju sirdis. Maigi "sviestainā" garša iepriecinās tos, kuri baltvīnam īpašus pieēdienus nemeklē. Tie paši ikdienišķie maigie sieri, mandeles, žāvētas aprikozes. Izvairieties no picas, skābām mērcēm, un gan jau būs labi. Velkot maisam galu ciet - šis vīns ir pieņemama investīcija laiska vakara pavadīšanai. Nu, kaut kā tā.

Starp citu, Raimonds Tomsons no Vincenta atkal ir labākais vīna viesmīlis Baltijā. Lūk, tā. Igauņi nu ir nikni kā iztramdītas lapsenes un nākamgad Tallinā darīs visu, lai labākā someljē titula valkātājs būtu viņējais. Potences viņiem ir. Būs interesanti.

***

High Tide ISLA NEGRA

Merlot 2007, sarkanvīns no Čīles Centrālās ielejas, cena Ls 4,50

LURTON Pinot Gris

2007 Valle de Uco, Argentīnas baltvīns no Mendozas, cena Ls 6,39

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko