Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pastāsti par savu mammu! Neizteiktā mīlestība

Kad vakar ieraudzīju avīzē aicinājumu pastāstīt par savu mammu, pirmais, ko iedomājos - mēs, latvieši, neesam kā amerikāņi, kas spēj par savu publisko dzīvi izstāstīt. Un tad aizdomājos par to, cik daudz neizrunāta un neizstāstīta man ir attiecībās ar manu māti. Skaidrāks par skaidru, ka nekad nekas arī netiks izrunāts, jo viņas vislielākā pārliecība ir, ka darbi ir daiļrunīgāki par vārdiem.


Kad skolā mums lika rakstīt sacerējumus par māti, man tajos vienmēr bija labas atzīmes. Ar krustiņu. Lieki teikt, ka nevienu no tiem nedevu mammai lasīt, tikai krāvu sacerējumu burtnīcas kaudzītē, cerot, ka viņa kādreiz tās atradīs un izlasīs. Klusi apraudāsies un kļūs mazliet siltāka - izrādīs prieku, kad aizbraukšu pie viņas ciemos, varbūt painteresēsies, kā man klājas, vismaz kādreiz piezvanīs tāpat vien, ne ar steidzīgu "Klausies, tu nevarētu…" Taču vienā jaukā dienā atklāju, ka izmestas ne tikai sacerējumu burtnīcas, bet visas skolas gadu dienasgrāmatas, liecības un mācību grāmatas. Mammas mājās bijusi ģenerālā tīrīšana. Lieki bija vaicāt, vai viņa ko pašķirstījusi, jo kopā ar skolas laiku kladēm miskastē izlidoja arī dzimtas koka pētījums ar vecām, pie radu radiem savāktām fotogrāfijām. Atklājusi to, es pirmo reizi ar rūgtumu aizdomājos, ko patiesībā mēs - pieci bērni - nozīmējam mammai. Un ar šīm pārdomām lielāks rūga arī aizvainojums, ka patiesībā neko vairāk kā tikai raizes. Es nespēju atcerēties ne reizi, kad mamma būtu mani paņēmusi klēpī. Mani brāļi stundām ilgi spēlējās mājas pagalmā, es varēju līdz vēlai naktij lasīt grāmatas, bet mamma, atnākusi astoņos vakarā no darba, vārīja mums kartupeļus un cepa kotletes. Un, kad paēdām, lika nomazgāties un iet gulēt.

Reiz, kad ieminējos, cik maz mamma ar mums bija kopā bērnībā, viņa ātri aiztaisīja man muti - mums arvien bijušas labas, tīras drēbes, viņa vai tēvs izskrējuši visas vecāku sapulces, un desa arī arvien bijusi ledusskapī.

Tagad, kad man pašai ir bērni un pašai jāizlodā smalkais labirints "mājas-skola-bērnudārzs-darbs-bērnudārzs-mājas", sāku saprast savu māti. Mani divi bērni man piedzima pēc 30, bet manai mammai mēs, pieci, bijām piedzimuši jau līdz 30. Kad viņa atgriezās mājās astoņos, viņai visdrīzāk vienkārši nepietika spēka ar mums runāties. Pēc mūsu apģērba patiešām nekad nevarēja pateikt, cik grūti ģimenei ar iztikšanu, kamēr, gludinot drēbes, nevarēja nešausmināties par to, kāda izskatās viņas apakšveļa. Tagad atceros, ka viņu vecumā pēc 30 uztvēru kā līdzīgu piecdesmitgadniecēm, jo viņas mati bija sirmi un seja - nogurusi un vecišķa. Tikai tagad apjaušu, ka viņa taču bija izaugusi bez mammas, kas bija izsūtīta uz Sibīriju, un ka mūsu tēvu nav mīlējusi - tiklīdz mēs visi sākām dzīvot patstāvīgu dzīvi, viņi izšķīrās.

Kad manai mammai ir vairāk nekā 50, viņa sākusi krāsot matus, iet ar draudzenēm uz teātri un… laiku pa laikam arī apciemot katru no bērniem. Esmu sapratusi, ka visus šos gadus mammas sirdī ir gruzdējusi mīlestība pret bērniem. Kā gan citādi mēs spētu mīlēt savējos? Par to tad arī Tev paldies, mammīt!

Mamma ir devusi tev dzīvību un visbiežāk jau kopā ar to arī drošību, siltuma un ērtības sajūtu, daudz prieka un padomu. Droši vien tev tavai mammai būtu daudz sakāmā, bet mēs gribētu dzirdēt vismaz dažus vārdus, ko tu gribētu veltīt savai mammai. Raksti [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko