Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Patīkamas dīkdienības sala - Malta

Pēc lidojuma Rīga-Valleta piloti saņem aplausus. Lidmašīna nosēžas tik klusi un plūstoši kā futūristiskās multfilmās. Izkāpjot uz 316 kvadrātkilometrus mazās Vidusjūras salas, pulkstenis jāpagriež stundu atpakaļ. Patiesībā to var mierīgi atstāt viesnīcas numuriņā uz galda. Mobilo arī. Te ļaudis brauc, lai nesteidzīgi baudītu sauli, jūru, vietējos klubus un aizmirstu, ka burvīgajai dīkdienībai kādreiz pienāks beigas.

Rosīga naktsdzīve

Pa ceļu garām putekļainām palmām un milzu kaktusiem uz krustojuma pusi virzās dzeltens pilsētas autobuss, kas atgādina sešdesmito gadu skolas mācību grāmatas par Londonu, un kravas auto ar dārzeņiem. Ieraugot tūristu autobusu, abu vietējo šoferu sejas atplaukst smaidā. Vīrs ar dārzeņiem māj ar roku fotokamerām līdz pat pēdējam zibsnim. Viņam, kā lielākajai daļai maltiešu šoferu, mugurā sviedru plankumiņiem klāts apakškrekls un ap kaklu - zelta ķēdes vairākās kārtās ar masīvu katoļu krustu. Pozēt tūristiem šeit visiem liekas pats par sevi saprotams.

Divas trešdaļas no gandrīz 400 000 maltiešu nodarbināti tūrisma industrijā. Prestižākā un vislabāk apmaksātā profesija valstī ir piloti. Bet kopumā vidējā alga - ap sešsimt, astoņsimt latu mēnesī. Tādēļ smilškrāsas privātmājas ar lēzeniem jumtiem un skaisti iekoptiem pagalmiem šeit var atļauties tikai biezie.

Keiptauna, Palermo, Londona - pa Maltas galvaspilsētas Valletas līkumotajām ieliņām vizinoties, var kā krustvārdu mīklā minēt arhitektūras un sadzīves kultūras līdzības. Netālu no Maltas Āfrikas krasts, bet,l ja dabū atļauju uzkāpt uz viesnīcas jumta, var mēģināt saskatīt Sicīlijas aprises. Tieši tāpēc viens no kārdinošākajiem piedzīvojumiem Maltā ir iespēja uzkāpt uz prāmja un pusotrā stundā aizbraukt līdz Itālijai piederošajai salai. Vai līdz Maltas salu arhipelāga mazākajai - Komino saliņai, kur gozējas brīnišķīgi skaistā zilā lagūna. Pirms divdesmit gadiem tur sauļojās un baudīja mīlu Holivudas zvaigzne Brūka Šīldsa - gan pēc filmas Zilā lagūna scenārija. Tiem, kuri romantiku vēlas pa īstam, Komino būs īstā vieta. Šeit ir tikai viena viesnīca mīlētājiem. Taču viņiem patiks arī Goco sala, ko dēvē par mīlas un medus mājvietu.

Maltieši gan tūristu pievilināšanas stiprākos tīklus izlikuši tieši lielākajā - Maltas salā, pilsētiņā ar askētisko nosaukumu Sentjuliansa. Šeit slejas grandiozākās pieczvaigžņu viesnīcas, kazino un nakts klubi. Pusnaktī, sēžot pilsētas āra kafejnīcā, jums garām pēkšņi aizdrāžas bariņš četrpadsmit gadus vecu jauniešu. Sicīlieši! Kas var būt vēl vienkāršāk kā brīvdienu vakarā iekāpt prāmī un atvizināties šurp, kur iepazīšanās iespējas ar jauniešiem no visas pasaules garantētas. Viens no Maltas tūrisma jomas jājamzirdziņiem ir tieši jaunieši. Viņiem tiek piedāvāti angļu valodas kursi pāris nedēļu vai mēnešu garumā ar dzīvošanu ģimenēs un aktīvu pludmales krodziņu un deju grīdu uzdzīvi (to gan laikam piedāvājums oficiāli neparedz). Viena no jaukākajām Maltas kūrortu priekšrocībām ir iespēja atpūsties un redzēt ko interesantu ārpus viesnīcas robežām.

Pludmale, alus un atpūta

Uz kādreizējo britu koloniju Maltu atpūsties labprāt vizinās angļu un krievu tūristi. Malta neatkarību ieguva tikai 1964.gadā. Līdztekus Latvijai, 2004.gadā tā iestājās Eiropas Savienībā. Nez, no kurienes pilsētas ielās radās tas vīrs ar dārzeņu kravu, jo Maltā lauksaimniecības gandrīz nav. Uz akmeņainās, sausās zemes viņiem izdevies uzbūvēt trīsdesmit trīs pilsētas, kas kā nebeidzama fiesta seko cita citai. Tikko jūs bijāt vēsturiskajā pilsētā Mdinā, tagad jau galvaspilsētā Valletā. Izkāpis no busa vai taksometra pie savas pieczvaigžņu viesnīcas, noteikti domājat, ka joprojām esat turpat. Nekā! Pārbaudīt izdzertā alus glāžu daudzumu var, vaicājot viens otram - kur mēs tagad atrodamies? Nemaz nevajag ar alkoholu pārspīlēt, lai atbildes būtu kļūdainas. Kā atcerēties trīsdesmit trīs pilsētu nosaukumus, starp kurām tikpat kā nav robežu!

Vēl vairāk mūs, svešos, samulsina kreisās puses satiksme. Ejot pāri ielai, acis velk uzmanīt pretējo auto straumes pusi, nekā vajadzētu. Labi, ka Maltā visi brauc rāmi un pieklājīgi, saules svelmes nogurdināti. Pie vienas busu pieturas gozējas populārais britu veikals Marks&Spencer, arī Zara tepat. Kur ir nacionālās garšas piesātinātas delikateses un aksesuāri? Tikpat kā nav. Sīvs kazas siers eļļā un džems, kas atgādina sašķidrinātu cukurgailīti - varbūt šie divi.

Maltā vietējie ir ļoti laipni un ielas - sakoptas, tīras un viesnīcas, vismaz pieczvaigžņu, var bez sirdsapziņas pārmetumiem ieteikt. Tas nav tik mazsvarīgi sasvīdušam, no karstuma sagurušam tūristam, kurš varonīgi noalgojis gidu, lai uzzinātu ko vairāk par Maltas leģendām apvītajiem tempļiem un seno pilsētu Mdinu. Vēsturisko faktu plejāde gan varbūt interesē mazāk kā saldējuma pārdevēji uz katra stūra, bet tajā drīkst arī neatzīsties. No otras puses, ko tur liegties, Malta vilina tieši ar iespēju palaiskoties pludmalē vai viesnīcas baseinos, vecpilsētā iedzert alu un pavizināties ar lempīgo dzelteno autobusu, kam durvju nemaz nav, jo sutina. Plebejiski, bet tik patīkami!u

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko