Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pēc 15 gadu miera uzliesmo saslimšana ar A hepatītu

Lai nu ar kādu slimību, nekad nedomāju, ka saslimšu ar A hepatītu, — saka kāda rīdziniece, kura jau divas nedēļas Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) ārstē dzelteno kaiti jeb botkina slimību. Ar šo diagnozi pēdējos mēnešos LIC vai ik dienas nonāk ap divdesmit cilvēku. Mediķus tas satrauc, jo pēc vairāk nekā 15 gadu ilga miera perioda, kad gadā ar šo vīrusu inficējās vien pāris desmiti cilvēku, nu sācies slimības uzliesmojums, un līdz jūlija mēnesim bija konstatēti jau 400 saslimšanas gadījumu.

Lai izvairītos no nepatīkamajām veselības problēmām, speciālisti aicina cilvēkus rūpīgi ievērot personīgo higiēnu, jo A hepatīts ir klasiska "netīro roku slimība". Īpaši svarīgi to pirms jaunā skolas gada esot atgādināt skolēniem. Inficēties var dažādi

"Viss sākās vienkārši ar temperatūru, nekas nesāpēja. Domāju, ka esmu saaukstējusies. Kad neizdevās nodzīt temperatūru, devos pie ģimenes ārsta, kurš nosūtīja uz analīzēm," atceras Inese Olle. Kad tās parādījušas, ka ir problēmas ar aknām, viņa uzreiz nosūtīta uz LIC. Parasti gan simptomi, kas liecina par inficēšanos ar A hepatītu, ir daudz izteiktāki, jo ir nelaba dūša un novērojamas vēdersāpes.

Lai arī pašreizējā ārstēšanās ir nepatīkama, regulāri tiek liktas sistēmas, arī turpmākais dzīves veids būs diezgan ierobežots, tomēr viņa priecājas, ka neviens no tuviniekiem un arī darba kolēģiem nav inficējies. I.Ollei gan joporjām nav skaidrs, kā viņa inficējusies, jo rokas reguāri mazgājot. "Kā saka mans dakteris, vienreiz laikam tomēr nebūšu to izdarījusi, un šī reize būs bijusi liktenīga," saka I.Olle. Viņa piebilst, ka centrā šo slimību ārstēs daudz inteliģentu un kulturālu cilvēku, kam nav sveša higiēna.

Kā skaidro LIC direktore Baiba Rozentāle, inficēšanās veidi var būt visdažādākie, tomēr raksturīgākie esot gadījumi, kad infekcija tiek nodota, cilvēkiem savstarpēji kontaktējoties, lietojot vienus priekšmetus, ar ēdienu un arī lietojot uzturā nepārbaudītas kvalitātes ūdeni. Kas ir par iemeslu pašreizējam uzliesmojumam, kas izplatījies tieši galvaspilsētā (324 gadījumi) un Rīgas rajonā (41 gadījums), vēl pēta Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) epidemiologi.

Neesot ūdens vaina

SVA sabiedrisko attiecību vecākā speciāliste Elīna Sprūde–Nesenberga gan atklāj, ka līdzšinējie epidemioloģiskie izmeklējumi ļauj secināt, ka "A hepatīta izplatība sākusies un turpinās pārsvarā sadzīves kontakta ceļā" un saslimstības pieaugums nav saistīts ar dzeramo ūdeni.

To, ka Rīgā vainojams varētu būt dzeramais ūdens, kategoriski noraida arī pašvaldības uzņēmuma Rīgas ūdens pārstāvis Artūrs Mucenieks.

"Neesmu dzirdējis, ka pēdējos 50 gados ūdens kvalitāte galvaspilsētā būtu bijusi par iemeslu saslimšanai ar šādu slimību. Protams, ja kāds inficētais būs nogrābstījies gar krūzi, tad cits padzeroties varbūt var inficēties, bet ne dzerot ūdeni no krāna," saka A.Mucenieks. Pēc viņa teiktā, uzņēmumā ik dienu tiek veiktas ūdens kvalitātes pārbaudes un esot pat modelētas situācijas, vai "kādam ļaunam teroristam būtu iespējams kaut kā saindēt ūdeni vai palaist tajā kādu sērgu", kas parādījušas, ka šādas iespējas faktiski nav.

Ilustrē situāciju medicīnā

B.Rozentāle prognozē, ka drīzumā saslimstība ar A hepatītu turpinās pieaugt, jo cilvēkiem ir mazinājusies imunitāte pret šo vīrusu. Pēc viņas teiktā, cilvēkiem ir divas iespējas, kā izvairīties no inficēšanās — pastiprināti pievērst uzmanību higiēnai vai arī vakcinēties, kas dod imunitāti uz visu mūžu. Latvijā gan šī vakcīna nav iekļauta obligātajā vakcinācijas kalendārā, tādējādi ir iedzīvotāju brīva izvēle.

Infektologs Uga Dumpis stāsta, ka citviet pasaulē ir prakse, ka valsts apmaksā vismaz to cilvēku vakcināciju, kas ir bijuši kontaktā ar infekcijas perēkli (inficēto personu). Faktā, ka vīruss strauji uzliesmojis, U.Dumpis nesaskata Latvijas sanitāri higiēnisko apstākļu ievērojamu pasliktināšanos, jo tad strauji izplatītos arī dizentērija, drīzāk viņš tajā vaino epidemioloģisko dienestu vājumu. "Tā slimība vienkārši ir palaista un laikus nav apturēta," saka U.Dumpis, uzsverot, ka šiem dienestiem jau nevar pārmest, jo tajos trūkst cilvēku. "Tas vienkārši kārtējo reizi ilustrē situāciju Latvijas medicīnas sistēmā. Sabiedrības veselība mūsu valstī vienkārši nav prioritāte, un šis ir kārtējais apliecinājums tam," saka U.Dumpis. Viņam gan negribētos, lai izveidotos situācija, ka visi līdzekļi tiktu koncentrēti A hepatīta apkarošanai, jo tad kas cits var palikt novārtā.

Svarīgākais, ko gan viņš, gan citi speciālisti iesaka, ir cilvēkiem pašiem būt pēc iespējas piesardzīgākiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

A hepatīts

Ir vīrusu infekcija, kas izplatās kā zarnu infekcija. Tā simptomi ir slikta dūša, nogurums, apetītes zudums, drudzis, sāpes labajā paribē, tumšs urīns, dažas dienas pēc saslimšanas āda un acu baltumi paliek dzelteni. Pirmsdzeltes periods ilgst 7—11 dienas, dzeltes — līdz divām nedēļām

Kā izplatās

No slima cilvēka sadzīves kontaktu ceļā — ar sadzīves priekšmetu, ūdens un pārtikas starpniecību

Lietojot uzturā produktus, kas nav nomazgāti un pietiekami termiski apstrādāti vai ar nekvalitatīvu dzeramo ūdeni

Peldoties ar notekūdeņiem un cilvēku fekālijām piesārņotās ūdenskrātuvēs

Kā izvairīties

Ikdienas higiēna — roku mazgāšana pēc tualetes apmeklējuma, pirms ēdiena sagatavošanas un pasniegšanas, ka arī pirms ēšanas

Ja nav informācijas par ūdens kvalitāti, pirms lietošanas to nepieciešams novārīt

Pret A hepatītu ir iespējams arī vakcinēties

Avots: Sabiedrības veselības aģentūra

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko