Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pēcgarša ir ne tikai vīnam

Nu labi, tas ir par dejošanas zvaigzni Raivi Vidzi. Vai viņa sniegums būtu jel kaut cik baudāms, ja šis labsirdīgais lācis nebūtu komplektā ar perfekti virtuozo Violu?

Par cilvēciski piezemēto un profesionāli perfekto arī jādomā, lasot sava kolēģa ironiskās vārsmas par vīna vietu krējumā sautētu kotletīšu pasaulē un sekojot nupat notikušajam Latvijas vīna viesmīļu konkursam, kur katrs no dalībniekiem centās savas profesionālās prasmes demonstrēt iespējami perfekti. Tas mums bija veiksmīgi izdevies pasākums, vēl joprojām jūtama laba pēcgarša. Uzvarēja Raimonds Tomsons - gan teicams vīna dekantētājs, gan gudrs vīna sapratējs; jauns puisis ar labsirdīgu raksturu un iedzimtu inteliģenci. Nu tāds, kādi mani favorīti televīzijas deju šovā Agnis Rūja un Māris Pūce. Talantīgs profesionālis.

2005 The Hermit Crab Viognier Marsanne, d"Arenberg, McLaren Vale.


Līdzīgi kā ar deju pamatsoļiem, arī praktisko vīna servēšanas rituālu var apgūt samērā īsā laikā. Jaunieši, kas pirmoreiz piedalījās sacensībās, uzrādīja ļoti labus rezultātus, apsteidzot vienu otru pieredzes bagātu kolēģi. Bet nu teorija! - tur paiet gadi, kamēr izlasa visu, kas lasāms, un izgaršo kaut nelielu daļu no tā, kas pasaulē sastopams. Viens no konkursa pārbaudījumiem ir t.s. aklā degustācija. Ikdienā arī neprofesionālā vidē šī ir iecienīta atrakcija, kad tikai pēc izskata, smaržas un garšas jānosaka, kas tas ir par vīnu. Ir taču tik kārdinoši atpazīt vai arī uzminēt vīna nosaukumu, nu vismaz vīnogu šķirnes vārdu.

Šoreiz "aklais" baltvīns bija Viognier. Tā ir izteiksmīga, patlaban diezgan modīga vīna šķirne. Vairāki "aklie" degustētāji arī nosauca pareizo šķirnes vārdu, taču ar uzminēšanu vien profesionālās sacensībās nepietiek, daudz svarīgāka ir vīna analīze un izpratne par vīna vecumu, izcelsmi, dzīves potenciālu un piemērotību ēdienam. Vispārējās šīs franču baltvīnu šķirnes pazīmes ir samērā aktīvs eksotisko augļu (persiki) piesātinājums gan aromātā, gan garšā un tieksme uz viskozitāti un augstu alkohola saturu; diemžēl tai piemīt iedzimts trūkums - riskanti zems skābes saturs, tādēļ svarīgi izvēlēties gados jaunāku vīnu no mērena klimata joslas.

Iesaku nobaudīt vienu no variācijām par Viognier tēmu - The Hermit Crab - brīnišķīgu vīnu, kas audzis Austrālijā, bet darīts, saliekot kopā divas franču šķirnes no Ronas ielejas ziemeļiem. Tur jūtami gan persiki, gan citas eksotisku augļu pazīmes, garša ir zīdaina, gluda un noslīpēta; vīns gan izteiksmīgs, gan tehniski perfekts, nav ne miņas no garlaicības.

2006 Pfaffenheim Pinot Gris, Alsace.


Gan Viognier, gan Pinot Gris, gan austriešu Gruner Veltliner ir šķirnes, kas veido ēdienam draudzīgus vīnus. Tie ir baltvīni, kas spēj godam stāvēt līdzās pilnvērtīgiem zivju, putnu un cūkgaļas ēdieniem. Tos vieno kopēja iedzimta īpašība - tieksme uz korpulenci; jo vairāk rūpējas par veselīgu diētu (mērens klimats, akmeņainas minerālas augsnes, normēta ražība), jo precīzākas garšas strukturētāks vīns iznāk. Ja ēd daudz un ko pagadās, dabūjam visai izplūdušas auguma formas, vienkāršas garšas.

Vislabāko Pinot Gris meklējiet Elzasā. Ja vēlaties labu vīnu par saprātīgu cenu, izvēlieties laba vīndaru kooperatīva produktu (Pfaffenheim ir viens no labākajiem), ja meklējat ko ekskluzīvāku - Latvijā ir nopērkami Hugel, Marcel Deiss, Zind-Humbrecht vīnadarītavu paraugi, kuri maksā pat līdz 40-50 latiem par pudeli.

2006 Pfaffenheim Pinot Gris ir ļoti jauks un garšīgs baltvīns, labi nostrādāts, ar maigu aromātu un tikko jaušamu piparainu pikantumu garšas nobeigumā. Ļoti labi saderēja ar aknu pastēti; būs vēl jānoprovē, vai iet kopā ar sezonas aktualitāti - sparģeļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko