Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pēdu kopšana ziemā

Līdzīgi kā rokas jākopj arī pēdas. Ziemai savi nosacījumi - pēdas apavos pārlieku svīst, nogurst, veidojas sausi, sāpoši papēži.

Apavu izvēle

Jūrmalas slimnīcas pēdu aprūpes speciāliste Rita Janmeija norāda, ka biezas ādas veidošanos uz papēžiem ietekmē gan vispārējais veselības stāvoklis, gan apavu kvalitāte, gan zeķu materiāls. Tāpēc pēdu labsajūtai viņa iesaka izvēlēties tādus apavus, lai pēda justos brīvi. Ja apavi ir par mazu, pēda tiek saspiesta un, pirmkārt, pakļauta varžacu veidošanās riskam, otrkārt, uz papēža veidosies uzstaigājums - cieta āda. Risks veidoties uzstaigājumiem ir lielāks arī cilvēkiem ar lieko svaru, jo ir lielāks spiediens uz kaulu sistēmu, pēda tiek vairāk nospiesta. Staigājot augstpapēžu kurpēs vai zābakos, jāpievērš uzmanība pēdas priekšējai daļai. Pirksti, atduroties pret apavu purngalu, tiek grūsti atpakaļ, un var veidoties varžacis un uzstaigājumi uz pēdas priekšējās daļas. Risinājums ir speciālie ortopēdiskie ieliktnīši augstpapēžu kurpēs, kas mazina pēdas spiedienu uz priekšējo daļu.

Cīņa pret svīšanu

Pēdu svīšana ir normāla parādība. Taču, ja sviedriem parādās nepatīkama smaka, tā liecina par baktēriju klātbūtni. Saules salona kosmētiķe Irēna Kermena pret pārmērīgu kāju svīšanu iesaka ozolmizu vai kumelīšu vanniņas. Ekspertes norāda, ka kokvilnas vai labas kvalitātes zeķes mazinās pārmērīgus kājas svīšanas risku. Rita Janmeija savā praksē novērojusi, ka biežāk pieļautā kļūda pēdu kopšanā ir pārlieku reta kāju mazgāšana. Tās jāmazgā katru dienu. Ziepes katru dienu var nelietot, jo tās ne tikai sausina ādu, bet arī izmaina dabīgo mikrofloru, baktērijas pierod pie ziepju sastāva un izdzīvo. Pēc mazgāšanas pēdas jānosusina, it īpaši izslaukot pirkstu starpas. Aplami ticēt, ka pēdas nožūst, pastāvot uz dvielīša. Mitrās pirkstu starpas sasūt un palielina arī sēnīšu infekcijas risku. Pēc pēdu mazgāšanas būtu ieteicams tās iesmērēt ar speciālu krēmu.

Vislielākās kļūdas pēdu aprūpē pieļauj pusaudži. Ja botes ir mīļakie apavi, ieteicams pievērst uzmanību arī zeķu kvalitātei - vēlamas kokvilnas zeķes. R.Janmeija piekodina, ka botēm jāžūst 24 stundas pat tad, ja šķiet, ka tās ir sausas. Lietojot kāju pūderus, jāseko līdzi, lai pūderis nesabirzt kunkuļos. Arī tas var būt par risku sasutumiem.

Skrubis un nagu kopšana

Pret pēdu sabiezējumiem talkā var nākt vīle, akmens vai skrubis. Ādas sabiezējumus ar šķērēm griezt nedrīkst. Tie jānovīlē ar vīli. No sabiezējuma jāatbrīvojas pakāpeniski, dzeltenīgu papēdi nekādā gadījumā nedrīkst norīvēt līdz rozā.

Pietiek, ja pēdas ar vīli apstrādā vienu reizi nedēļā. Irēna Kermena novērojusi, ka skrubis, iespējams, būs ērtāk izmantojams nekā vīle. Skrubī esošās vielas baros, mīkstinās un nomierinās ādu. Vecu vecā skrubja metode mājas apstākļos ir kafijas biezumi.

Sakoptas pēdas nosacījums ir skaisti nagi. Nagus nevajadzētu griezt pavisam īsus, jāatstāj brīvā mala. Griežot jāpievērš uzmanība pirkstu formai. Kantaina naga forma jāatstāj tikai tad, ja pirksti nesaguļ viens uz otra. Nav ieteicams griezt, atstājot spicu stūrīti. Nagu pirms griešanas mīkstinās pēdu mērcēšana. Rita Janmeija teic, ka kājas nedrīkst mērcēt ilgāk par 7-10 minūtēm un ūdens temperatūrai nevajadzētu pārsniegt 37 grādus. Nagus mīkstinās un darīs veselīgākus arī nagu eļļa. Tā baros arī ādas kutikulu, līdzēs gadījumos, kad veidojas sāpīgi nagu valnīši un nags spiežas stūrīšos.

Vingrinājumi kājām

Nogurušām kājām ieteicamas kontrastpeldes. Savukārt pirts procesā pirtnieks Arnis Ozoliņš no biedrības Latvijas pirtis pēdas iesaka papērt. Pēdās atrodas svarīgi nervu punkti, tas uzlabos pašsajūtu un darbosies gluži kā pēdu masāža. Ieteicamas papeles vai ozola zaru slotiņas, tās noņems arī pietūkumu.

Pēdu speciāliste asinsrites uzlabošanai un locītavu aktivitātei mājas apstākļos iesaka vingrinājumus: pēdas cilāšanu uz augšu un leju; pēdu apaļošanu - kājas paceļ 90 grādu leņķī, tad apaļo pēdas daļu, vēlāk pievienojot arī potīti un celi; masāžai - čiekuru (arī akmentiņu) pārlasīšanu ar kāju pirkstiem no viena trauka otrā; dvielīša rullēšana - uz grīdas noliek mazu dvielīti un mēģina sarullēt, tad iztaisnot.

***

Procedūras

Iesaka Rita Janmeija

Papēžu mīkstināšanai - balto mālu aplikācijas. No māla uztaisa putriņu. To saloka marlītē un uzliek uz papēža. Procedūras ilgums ir 10- 15 minūtes.

Asinsrites uzlabošanai un ādas mīkstināšanai - medus vannas. Sastāvdaļu proporcijas nav noteiktas. Dara tā: sakarsētā pienā izšķīdina divas ēdamkarotes medus un sajauc ar ūdeni bļodā, un kājas mērcē.

Pret biezajiem papēžiem - rīcineļļas procedūras. Ūdens peldē uzsilda rīcineļļu. Jābūt uzmanīgiem, jo rīcineļļa ilgi saglabā siltumu. Rīcineļļā samērcētu marlīti uzliek uz papēžiem un atstāj uz nakti. Atkārtojot vairākus vakarus, papēdis mīkstināsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko