Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pērkot santehniku, labāk būt izvēlīgam, jo skopais maksā divreiz

Nebaidieties pataustīt nolūkotā poda apmales iekšpusi - sliktākas kvalitātes traukam tā ir grumbuļaina, turpretī labam - gluda, Dienai skaidro Reaton santehnikas eksperts Ēriks Segundo. Ārēji līdzīgajiem podiem, kuru cenas starpība ir tikai 15 latu, izrādās, ir būtiskas kvalitātes atšķirības, kuras pircējs var konstatēt jau veikalā. "Galvenais ir higiēna," uzsver eksperts, skaidrojot - laba poda apmali klāj emalja, slikta - māls, kur sakrājas netīrumu kārta ar reklāmās redzētajām baisajām baktērijām un mikrobiem, un nomazgāt šo kārtu nav iespējams.

Sertifikāti kārtībā


Cenas atšķirību un līdz ar to kvalitāti veido viens no svarīgākajiem keramikas izejmateriāliem - kaolīns. Šis materiāls nosaka poda izturību. Pārējās izejvielas parasti ir vienādas visiem klozetpodiem - māls, laukšpats un kvarcs. Tirdzniecības centrā K-rauta klozetpodu cenas svārstās no 40 līdz 200 latiem, un arī lētākajiem podiem zem apmales ir keramika, tātad tiem vajadzētu būt kvalitatīviem.

Santehnikas precēm tiek piešķirts sertifikāts par atbilstību Eiropas standartiem, un arī nekvalitatīvai santehnikai tāda var būt, par to liecina uzlīme CE, atzīst Ē.Segundo. Taču tuvākā apskatē var konstatēt starpību - dārgākajai dušas galviņai ir teflona pārklājums ar silikona sprauslām, bet lētākajai - vien plastmasas uzgalis. Salīdzinot divus pēc izskata teju vienādus jaucējkrānus, var redzēt, ka vienam ir teflona pārklājums, bet otra sietiņu jau pēc pāris mēnešiem var aizaudzēt apkaļķojums, un to nāksies izmest.

Garantijas ilgums


Kvalitāti var atšķirt pēc garantijas termiņa - labam ražotājam tas būs no diviem gadiem līdz pat mūža ilgumam, bet slikts dos vien 5-6 mēnešus. Arī tirgotājam pašam jādod divu gadu garantija. To paredz likums.

Arī labam ražotājam gadās defekts vai brāķis, tāpēc var nākties iegādāto podu mainīt. Tāpēc veikalā jābūt tādam pašam santehnikas komplektam, un pircējam nav jāsamierinās ar aizbildinājumu, ka "šo podu sen vairs neražo", "principā jāvar tādu pašu cauruli vai šļūteni dabūt arī pēc desmit gadiem", strikti nosaka Reaton speciālists.

Viltotie zaķi


Tirgotājus satrauc lētie, no Āzijas ievestie produkti. "Izejmateriāls, no kura tur kausē podus, satur svinu, jo tas ir lēts, taču kaitīgs veselībai," skaidro Ē.Segundo. Lētais sakausējums maksā aptuveni četrus latus par kilogramu, tomēr veikalos šīs preces tiek pārdotas krietni dārgāk. Tā kā krānus no Āzijas ieved, sverot kilogramos, veikalā tas maksā lētāk par kvalitatīvu izejmateriālu, taču nav pietiekami izturīgs, turklāt svins no tā izdalās, uzkrājas cilvēka organismā un ir ļoti kaitīgs cilvēka veselībai.

Cits tirgus triks ir pārpakošana - jaucējkrāni no Ķīnas tiek ievesti Itālijā, tur iesaiņoti, un Latvijas veikalos nonāk kā Itālijā ražota santehnika. Kā šādā gadījumā nošķirt labu preci no sliktas? Pirmā pārbaude ir garantija, jo šāds piegādātājs to dos iespējami īsu. Ja tomēr bail, var uzticēties zināmam zīmolam. Ē.Segundo skaidro, ka labam ražotājam dārgais pods vai krāns ir vienādi kvalitatīvs ar lētāko, bet cenas starpība slēpjas modernā dizainā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko