Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pētījums. Lai iekrātu naudu, trūkst mērķtiecības

Gandrīz puse jeb 44% Latvijas iedzīvotāju ar ikmēneša ienākumiem virs 400 latiem atzīst, ka nespēj atteikties no tēriņiem par labu savai finansiālajai drošībai. Turklāt gandrīz vienīgā izmantotā krāšanas metode ir konkrētas naudas summas atlikšana mēneša sākumā, secināts GE Money Bank pētījumā.

Jautāti, kuras ir tās īpašības, kas pietrūkst, lai sāktu krāt vai lai krātu vairāk, 44% iedzīvotāju atbild, ka tā ir spēja atteikties no kaut kā. Vēl 22% min disciplīnas trūkumu, bet 17% mērķtiecības trūkumu.

Pētījumā atklājās, ka no visiem Latvijas reģioniem Latgales iedzīvotājiem biežāk trūkst mērķtiecības. Zemgalieši secina, ka izdotos krāt vairāk, ja viņi būtu disciplinētāki, kamēr Kurzemes iedzīvotāji caurmērā visretāk piekrīt apgalvojumam, ka viņiem trūkst spēja atteikties no kaut kā, lai krātu.

Neskatoties uz to, ka 2.ceturksnī aptuveni par 10% pieauguši iedzīvotāju uzkrājumu apjomi, tomēr aizvien aptuveni 40% Latvijas iedzīvotāju atbilstoši GE Money Bank izstrādātajai iedzīvotāju ieradumu matricai ir klasificējami kā tērētāji. Tieši šīs grupas pārstāvji ir vismazāk mainījuši savu attieksmi pret uzkrājumiem un viņi arī vismazāk cenšas mainīt savu dzīves stilu par labu finansiālajai drošībai ilgtermiņā.

"Vispirms ir jāizvirza savas dzīves mērķi, jānoskaidro prioritātes un galu galā jāuzņemas atbildība par savu dzīvi, lai spētu atteikties no kaut kā par labu finansiālajai drošībai, attīstītu sevī mērķtiecību un disciplīnu. Ja dzīvei ir mērķis, tad ir skaidrs no kā atteikties un kā labā veidot uzkrājumus, disciplinēt sevi savos izdevumos, kontrolēt impulsīvo vēlmi apmierināt mirkļa iegribas. Ir jāmācās meklēt un atrast pašam savus risinājumus, pieņemt savus patstāvīgus lēmumus, nevis vadīties pēc atdarinājumiem vai stingriem priekšnoteikumiem," uzskata psiholoģe Ilze Dreifelde Gabruševa, Naudas plānošanas centra eksperte.

Jau pētījumā šā gada marta beigās noskaidrojās, ka pēc obligāto maksājumu (tai skaitā pārtika un transports) veikšanas, pārējiem tēriņiem (piemēram, iepirkšanās, izklaides, sports utt.) 42% iedzīvotāju paliek no 101 līdz pat 400 latiem mēnesī. Tāpat arī tika secināts, ka cilvēki vismazāk gribētu atteikties tieši no iepirkšanās, tāpat 39% nebūtu gatavi samazināt izdevumus par zvaniem, kurus neapmaksā darba devējs, līdzīgi 37% un 32% negribētu mazināt savus tēriņus par kultūras pasākumiem un par auto.

Populārākā metode - atlikt noteiktu naudas summu katru mēnesi

Puse aptaujāto (51%) atzīst, ka konkrētas krāšanas metodes tiem nav, taču uzkrājumi tiek veidoti. Vienlaikus vidēji katrs piektais (21%) norāda, ka katru mēnesi, līdzko saņemta alga, noteikta summa tiek atlikta uzkrājumos.

Psihologa ieteikumi - lai attīstītu sevī spēju krāt, ir jāvar:

- pateikt "Nē" savām un citu mirkļa iegribām;

- būt drosmīgam, lai atteiktu otram (piemēram, aizdevumu, izmaksāt kādu izklaidi u.tml.);

- noskaidrot personīgā pašvērtējuma avotus, jo cilvēks bieži vien ir izšķērdīgs tādēļ, ka vēlas demonstrēt savu statusu un varu;

- iemācīties koncentrēt savu gribu konkrētu mērķu īstenošanai;

- saprast, kā nauda īsteno "attiecību instrumenta" funkcijas (piemēram, tā vietā, lai pavadītu laiku kopā ar bērniem vai partneri, pērkam dārgas dāvanas);

- attīstīt pacietību, spēju nogaidīt, jo "viss nenotiek uzreiz".

Informācija par pētījumu

Pētījumu veikusi firma "GFK Custom Research" pēc GE Money Bank pasūtījuma. Tās ietvaros aptaujāti vairāk nekā 400 respondentu, iegūtie dati ir reprezentatīvi attiecībā uz Latvijas sabiedrību ar neto ienākumiem virs 400 latiem mēnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko