Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Politika un vīns

Globālā ekonomikas krīze atstājusi iespaidu arī uz pasaules vīna industriju. Viens no lielākajiem spāņu vīna ražotājiem Torres paziņojis, ka šogad nepiedalīsies lielajā vīnu izstādē Vinexpo, kas reizi divos gados notiek Bordo. Līdzīgu lēmumu šogad nepiedalīties Vinexpo jau agrāk apliecinājuši ASV vīna industrijas smagsvari Gallo un Constellation.

Tomēr visvairāk vīna ražotājus uztrauc nepārdomātā valdības alkohola politika. Lielākie britu alkohola tirgotāji brīdinājuši valdību, ka tās plāni arī turpmāk palielināt alkohola akcīzes likmes var novest pie vairāk nekā 75 000 darba vietu zaudēšanas. 2008.gadā likme jau tika palielināta vispirms par 9%, bet vēlāk — vēl par 8. Pēc šāda nodokļa palielinājuma kopējie alkohola tirdzniecības apjomi pērn nokritās par 11%. Turpmākie valdības plāni paredz nākamos četrus gadus palielināt par inflācijas lielumu plus vēl 2%. Lielie alkohola tirgotāji lūdz valdību to pārskatīt, kamēr vēl nav par vēlu, jo šai nozarei šobrīd klājas tikpat slikti kā citām.

No valdības pārspīlētās pretalkohola politikas ļoti smagi cieš arī Francijas vīna ražotāji. Šajā valstī ir aizliegti tādi mārketinga paņēmieni kā bezmaksas vīna degustācijas, tiek apspriesta iespēja aizliegt vīna reklāmu internetā, vīna festivālus. Tiek sperti soļi, lai uz vīna pudelēm, līdzīgi kā uz cigaretēm, patērētājs tiktu brīdināts par alkohola kaitīgumu. Nedod dievs, ja kāds šajā valstī par vīnu uzrakstīs kaut ko labu. Tā laikraksts Le Parisien tika sodīts ar 5000 eiro naudas sodu par to, ka savā Ziemassvētku rakstā Šampanieša triumfs bija pieminējis šo dzērienu. Savukārt šampanieša ražotājs Moet & Chandon bija spiests samaksāt

30 000 eiro soda naudu par to, ka savā rozā šampanieša reklāmā uz melna fona esošo pudeli ieskāva rozes ziedlapiņas. Pēc antialkohola komitejas pārstāvju teiktā tiesā, šāda reklāma alkoholu asociē ar bagātību un skaistu dzīvi.

Tāpat Francijas (nevis kādas citas valsts) presē pirmoreiz parādījās ziņa, ka pat neliels vīna daudzums var veicināt vēzi. Daudzi speciālisti šo faktu jau nodēvējuši par absurdu, jo vīna patēriņš pēdējos 20 gados Francijā samazinājies par 50%, bet vēža slimnieku skaits nevis samazinājies, bet pieaudzis.

Pirms kāda laika izlasīju, ko par dzeršanu un tā laika finanšu krīzi 1931.gadā rakstīja Latvijas prese. Izrādās, pie saspīlētās situācijas ar Latvijas kultūras budžetu ir vainojami Latvijas dzērāji, kuri pasākuši pārāk maz lietot degvīnu (šajā laikā pastāv valsts degvīna monopols), no kura akcīzes ienākumiem veidojas kultūras budžets. Valsts degvīns ir ļoti dārgs, tāpēc daudzi visplašākajos apmēros lieto dažādus indīgus šķidrumus, piemēram, sauso spirtu, kuru atšķaida ar ūdeni.

Pirms gada Francijā parādījās ziņa, ka divi amatieri, kas mājās mēģināja pagatavot vīnu, ar to saindējušies un nomiruši. Lai jūs nepiemeklētu līdzīgs liktenis, šoreiz piedāvāju divus lieliskus budžeta klases franču vīnus, kas garšo labāk nekā maksā: Kressmann SOLO Merlot un Louis Latour Chardonnay Ardeche 2006.

***

Kressmann SOLO Merlot 2007

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Laba kvalitātes un cenas attiecība

Cena; Ls 4

Valsts; Francija

Reģions; Langdoka – Rusijona

Vīna darītava; Kressmann

Vīnogu šķirne; Merlot

Garšas īpašības; Garšā maigas, bet spēcīgas ogas, plūmes. Viegli dzeras, jo maz muti savelkošo miecvielu. Sulīgs, maigs sarkanvīns.

Ar ko iet kopā; Grilēti vistas gaļas ēdieni, cepti dārzeņi

Alkohola īpatsvars; 13%

Pasniegšanas temperatūra; 10—12t

***

Louis Latour Chardonnay Ardeche 2006

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Laba kvalitātes un cenas attiecība

Cena; Ls 5,5

Valsts; Francija

Reģions; DR reģions, Ardēša

Vīna darītava; Louis Latour

Vīnogu šķirne; Chardonnay

Garšas īpašības; Ziedi, minerāli, maigi citrusaugļi. Kaut kas no dārgiem Chabli vīniem, tikai nedaudz mazākā koncentrācijā.

Ar ko iet kopā; Grilēts lasis, vista. Klasiskie Cēzara salāti

Alkohola īpatsvars; 13%

Pasniegšanas temperatūra; 17—18t

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko