Rudens ābolu gardumi
Man no Birutas gatavotajiem gardumiem ļoti garšoja zaļie salāti ar žāvētajām dzērvenēm. Arī krēmzupa. To nefotografējām, jo bildē tā diez kā neizskatītos, taču bija lieliska. Un desertā — ābolkūka ar īpatnējo ingvera un muskatrieksta aromātu.u
Ābolu, kartupeļu un banānu krēmzupa ar kariju
6—8 personām vajadzēs: sīpolu, selerijas kātu, 1 banāns, rudens ābolu, kartupeli, 750 ml vistas buljonu (der no kubiciņiem), 1 tējk. (vai pēc garšas) karija pulvera, maltus baltos piparus, 500 ml saldā krējuma.
Katliņā sajauc raupji sakapātu sīpolu, seleriju, kartupeli, sašķēlētu banānu, nomizotu, sagrieztu ābolu un buljonu un 25 min. vāra uz lēnas uguns, pa laikam apmaisot. Samaļ blenderī, pievieno kariju, piparus un sāli pēc garšas. Lej atpakaļ katliņā, pievieno krējumu un sasilda, bet neļauj uzvārīties.
Ābolu kūka ar ingveru
Pamatnei: 300 ml miltu, 100 g gabaliņos sagriezta auksta sviesta, 3 ēd.k. skāba krējuma, 3 ēd.k. brūnā cukura, pustējkarote malta ingvera, 1/4 tēj.k. malta muskatrieksta, šķipsniņa sāls.
Pildījums: ceturtdaļās sagriezti, nomizoti 3 lieli rudens āboli bez serdēm, ceturkšņos, 200 ml cukura, 3 olu dzeltenumi, 100 ml skāba krējuma, 1 ēd.k. miltu, 2 tējk. vaniļas ekstrakta vai 1 ēd.k. vaniļas cukura.
Iesilda krāsni uz 180 0C. Ar pirkstiem sajauc visas izejvielas pamatnei, līdz drupains.
Mīklu iespiež 22—23 cm apaļā formā ar noņemamām malām, izspaida pa apakšu un pāris cm augstu gar malām. Cep krāsnī 15 minūtes.
Pamatnē dekoratīvi izkārto ābolu ceturtdaļas. Sajauc pildījuma izejvielas un pārlej āboliem. Cep aptuveni 70 minūtes. Pasniedz siltu, ja vēlas — ar saldējumu.
Ābolu un ogu kafijas kūka
8 personām: 175 g sviesta, 300 g miltu, 4 āboli, mazliet citrona sulas, 284 ml saldā krējuma, 225 g brūnā cukura, 3 olas, 300 g melleņu vai citu ogu
Iesilda krāsni līdz 180 0C. Ietauko un apkaisa ar miltiem apmēram 30x20 cm pannu. Nomizo ābolus, izņem serdes un sašķēlē, aplaista ar citrona sulu. Liek sviestu un krējumu katliņā, uzvāra un noņem no liesmas. 3 minūtes sakuļ olas ar cukuru, iekuļ sviestu un krējumu, iecilā miltus, līdz masa pilnīgi viendabīga. Lej mīklu sagatavotajā pannā, liek virsū ābolu šķēles, pārkaisa ogas un cukuru. Cep 50—60 minūtes. Atstāj atdzist pannā un pasniedz, sagrieztu četrstūrīšos, ja vēlas, ar putu krējumu.
Rukolas, ābolu un valriekstu salāti
4 personām vajadzēs: 3 ēd.k. olīveļļas, 2 ēd.k. ābolu etiķa, 2 ēd.k. smalki sakapātu šalotu, 1 ēd.k. medus, 150 ml žāvētu dzērveņu, lielu sauju rukolas vai citu līdzīgu salātu, liels, nomizots, plāni sagriezts rudens ābols bez serdes
Mazā bļodiņā sajauc pirmos četrus produktus, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Iejauc žāvētās dzērvenes. Lielā bļodā saplucina salātus, pārlej ar mērci un sajauc.
Sidrā cepta karbonāde ar āboliem
4 personām: 4 karbonādes gabali, pipari, 2 ēd.k. olīv- eļļas, daiviņās sadalīta, bet nemizota ķiploka galviņa, 250 ml sidra, 2 rudens āboli
Iesilda krāsni līdz 200 0C. Apkaisa karbonādes ar sāli un pipariem. Apcep eļļā — apm. 3 min. katru pusi. Katliņā aplej ķiplokus ar sidru un uzvāra, samazina liesmu un vāra 5 minūtes. Sagriež ābolus krusteniski — katru četrās šķēlēs. Liek šķēles lēzenā traukā, virsū liek karbonādes. Pannu, kurā ceptas karbonādes, noņem no uguns, ielej sidru un ķiplokus, pavāra un pārlej karbonādēm. Cep 40 minūtes. Pasniedz katru karbonādi ar divām ābolu šķēlēm, sadala ķiplokus un no cepšanas palikušo šķidrumu pa šķīvjiem.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.