Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Sāls nav veselīgs, bet garastāvokli uzlabo gan!

Bieži dzirdētajā teicienā, kuru tā patika skandēt mūsu vecmāmiņām, - ēdiens pārsālīts, tātad ēst gatavotāja iemīlējusies -, iespējams, ir daļa taisnības. Raidsabiedrība BBC šonedēļ citē Aiovas universitātes (ASV) zinātniekus, kuri saka - lai arī mēs visi zinām, ka pārāk daudz sāls kaitē veselībai, daudzi no mums, iespējams, ēd tāpēc pārāk sāļus ēdienus, ka tas uzlabo garastāvokli.

Izrādās, sāls organismā spēj iedarboties kā dabisks antidepresants. Testi ar žurkām rāda, ka tās, kurām bija sāls deficīts, izvairījās no aktivitātēm, kas pārējām sagādāja prieku, piemēram, atteicās no salda dzēriena dzeršanas. Nevēlēšanās gūt prieku, baudu ir viena no depresijas pazīmēm. Aiovas zinātnieku pētījumi rāda, ka žurkām, kurām bija sāls deficīts, bija arī izmaiņas smadzeņu darbībā.

Zinātnieki gan uzreiz uzsver, ka tāpēc cilvēkiem tagad nevajadzētu mesties ēst sāli, ko daudzi jau tāpat lieto vairāk nekā vajadzētu. Pārāk daudz sāls uzturā paaugstina asinsspiedienu, tātad sirds un asinsvadu slimību risku. Tomēr cilvēka organismam ir vajadzīgs nātrijs, kas līdz ar hlorīdu veido sāli.

Pieaugušam cilvēkam dienā nepieciešami apmēram 6 grami sāls (trīs ceturtdaļas šī daudzuma mēs uzņemam ar gataviem produktiem - sieru, konserviem, desām utt). Piemēram, briti aprēķinājuši, ka Lielbritānijā 2008.?gadā viens pieaugušais dienā vidēji apēda 8,6 gramus sāls.

Zinātnieki uzsver, ka šis pētījums var palīdzēt saprast, kāpēc cilvēki, zinot, ka kaitē savai veselībai, turpina patērēt pārāk daudz sāls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko