Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Sarkani pleķi banānā visticamāk nav injicētas asinis, bet gan pelējums vai sēnīte

Pasaules internetā jau vairākus gadus apkārt klīst tā sauktās urbānās leģendas par banāniem, kuros ļaunprātīgi injicētas ar imūndeficīta vīrusu (HIV) inficētas asinis. Pēdējās dienās arī Latvijas sociālo tīklu lietotāji metušies dalīties ar šīm ziņām, tomēr kā daudzkārt zinātnieki un ārzemju prese ir norādījuši - šī ir tikai urbānā leģenda un gadījumā, ja kāds tiešām būtu injicējis slimas asinis, ar HIV inficēties arī faktiski nav iespējams. 

Pagājušā gada jūlijā sociālajā vietnē Reddit kāds lietotājs bija publicējis brīdinājumu par "asiņu pilnu banānu". Neskatoties uz to, ka liels skaits lietotāju steidza skaidrot, ka "visticamāk banāns gluži vienkārši ir pilnīgi dabiskos apstākļos mainījis krāsu", vai arī "ir saslimis ar banānu sēnīti, kas cilvēkiem nav kaitīga", ar ziņu dalījās tūkstošiem cilvēku.

Novembrī, kā vēsta The Washington Post, ASV sociālajos tīklus atkal parādījās šādi paši ziņojumi. Atkārtoti tika norādīts, ka ar HIV no banāniem inficēties nav iespējams. To pašu arī apstiprina Latvijas apvienībahiv.lv  mājaslapā apkopotā informācija.  Diacentrs savukārt norāda, ka "tā kā HIV var izplatīties tikai ar asins un baltos asinsķermenīšus saturošiem cilvēka šķidrumiem – sperma, dzimumceļu izdalījumiem un mātes pienu, kā arī ārpus cilvēka ķermeņa parastos apstākļos iet bojā dažu stundu laikā." 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko