Starp citu, viesnīcas ēdienkartē sēņu ēdieni ir vieni no pieprasītākajiem. Ēd gan tie, kas zina sēņu garšu, bet itin droši gaileņu piedāvājumu pamēģina tie, kuri pirmo reizi turpat netālu tirgū ieraudzījuši sēnes, nu prasa pavārei, kā tās garšo.
Tikai rudenī Latvijā var baudīt svaigu sēņu mērcīti. Taču tai nav jābūt ķēpīgai miltu masai. Saldais krējums un sviests - tie bagātinās sēnes, bet milti - var arī sabojāt.
Man pašai vislabāk garšo marinētas sēnes. Vai tās būtu beciņas, baraviciņas, gailenes vai alksnenes. Vajag tikai vienu kilogramu vārītu sēņu, ēdamkaroti sāls un tējkaroti cukura. No garšvielām derēs smaržīgie pipari, kanēļa miziņa, krustnagliņas un citrona miziņa. Uz 100 gramiem ūdens ņem divtik (200 g) galda etiķi. Vārītās sēnes vēl mazliet pavāra marinādē. Vārīšanās beigās pieliek cukuru, piparus, kanēli, krustnagliņas un citrona miziņu.
***
Gaileņu salāti ar kazenēm
Vajadzēs:
sauju salātlapu
tomātu
sauju marinētu gaileņu
2 šķēlītes auksti kūpinātas cūkgaļas
3 kazenes
sāli, maltus baltos piparus (pēc garšas)
1 ēd.k. skābo krējumu
Salātlapas saplūkā, sajauc ar sagrieztiem tomātiem, marinētām gailenēm un auksti kūpinātas cūkgaļas šķēlītēm. Sāli un piparus pievieno pēc garšas. Salātiem der skābs krējums. Salātus dekorē ar kazenēm.
***
Dārzeņu biezeņzupa ar ceptām gailenēm
Vajadzēs:
brokoļus
puķkāpostus
garšvielas
saldo krējumu
sviestu
gailenes
Brokoļus un puķkāpostus vāra nelielā ūdens daudzumā, līdz tie ir mīksti. Tad tos sablenderē viendabīgā masā, pieliekot garšvielas un saldo krējumu. Zupu vēlreiz uzvāra.
Svaigas gailenes sacep sviestā. Vispirms uz pannas liek smalki sagrieztas gailenes un cep, kamēr iztvaiko šķidrums. Tad pievieno sviestu un sēnes apbrūnina.
***
Cāļa gaļas krūtiņa ar gaileņu Maskarpones pildījumuVajadzēs:
1 cāļa krūtiņu
sauju gaileņu
1 ēd.k. maskarpones sieru
sāli un melnos maltos piparus
Cāļa krūtiņu iegriež šķērsām. Sviestā apcep gailenes, un samaisa tās ar maskarpones sieru.
Masu pilda cāļa krūtiņā. Garšas nianses var bagātināt, ja cāļa krūtiņai apliek bekona šķēli.
Liek cepties cepeškrāsnī uz pannas.
Pasniedz ar krāsnī ceptiem
kartupeļiem.