Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Sēņu ēdieniem piestāv saldais krējums un sviests

Lai arī laiks nav vairs tik mīlīgs un naktis ir gluži aukstas, mežos vēl joprojām aug sēnes. Ko nu? Atliek ņemt groziņu un doties uz mežu tām pakaļ. Kad tradicionālā sēņu mērce apnikusi, jāsāk eksperimentēt. To dara arī viesnīcas Avalon šefpavāre Dace Gribuste un piedāvā variācijas par gaileņu tēmu. Pašai gan viņai laika neatliek iet sēņot, bet viņa vēl atceras, ka bērnībā ar prieku to darījusi.

Starp citu, viesnīcas ēdienkartē sēņu ēdieni ir vieni no pieprasītākajiem. Ēd gan tie, kas zina sēņu garšu, bet itin droši gaileņu piedāvājumu pamēģina tie, kuri pirmo reizi turpat netālu tirgū ieraudzījuši sēnes, nu prasa pavārei, kā tās garšo.

Tikai rudenī Latvijā var baudīt svaigu sēņu mērcīti. Taču tai nav jābūt ķēpīgai miltu masai. Saldais krējums un sviests - tie bagātinās sēnes, bet milti - var arī sabojāt.

Man pašai vislabāk garšo marinētas sēnes. Vai tās būtu beciņas, baraviciņas, gailenes vai alksnenes. Vajag tikai vienu kilogramu vārītu sēņu, ēdamkaroti sāls un tējkaroti cukura. No garšvielām derēs smaržīgie pipari, kanēļa miziņa, krustnagliņas un citrona miziņa. Uz 100 gramiem ūdens ņem divtik (200 g) galda etiķi. Vārītās sēnes vēl mazliet pavāra marinādē. Vārīšanās beigās pieliek cukuru, piparus, kanēli, krustnagliņas un citrona miziņu.

***

Gaileņu salāti ar kazenēm

Vajadzēs:

sauju salātlapu

tomātu

sauju marinētu gaileņu

2 šķēlītes auksti kūpinātas cūkgaļas

3 kazenes

sāli, maltus baltos piparus (pēc garšas)

1 ēd.k. skābo krējumu

Salātlapas saplūkā, sajauc ar sagrieztiem tomātiem, marinētām gailenēm un auksti kūpinātas cūkgaļas šķēlītēm. Sāli un piparus pievieno pēc garšas. Salātiem der skābs krējums. Salātus dekorē ar kazenēm.

***

Dārzeņu biezeņzupa ar ceptām gailenēm

Vajadzēs:

brokoļus

puķkāpostus

garšvielas

saldo krējumu

sviestu

gailenes

Brokoļus un puķkāpostus vāra nelielā ūdens daudzumā, līdz tie ir mīksti. Tad tos sablenderē viendabīgā masā, pieliekot garšvielas un saldo krējumu. Zupu vēlreiz uzvāra.

Svaigas gailenes sacep sviestā. Vispirms uz pannas liek smalki sagrieztas gailenes un cep, kamēr iztvaiko šķidrums. Tad pievieno sviestu un sēnes apbrūnina.

***

Cāļa gaļas krūtiņa ar gaileņu Maskarpones pildījumuVajadzēs:

1 cāļa krūtiņu

sauju gaileņu

1 ēd.k. maskarpones sieru

sāli un melnos maltos piparus

Cāļa krūtiņu iegriež šķērsām. Sviestā apcep gailenes, un samaisa tās ar maskarpones sieru.

Masu pilda cāļa krūtiņā. Garšas nianses var bagātināt, ja cāļa krūtiņai apliek bekona šķēli.

Liek cepties cepeškrāsnī uz pannas.

Pasniedz ar krāsnī ceptiem

kartupeļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko