Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Spāņu vīns! Atšķirīgs, citāds, slavēts

Spānijas Karaliste var lepoties ar krāšņu dabas dažādību - brīnišķīgām Atlantijas okeāna un Vidusjūras pludmalēm, kalnu nogāzēm, flamenko, koridu, nebeidzamām fiestām - svētkiem un festivāliem -, izcilām arhitektūras pērlēm, dzīvespriecīgiem cilvēkiem, kā arī ar daudzveidīgu nacionālo ēdienu klāstu. Un, protams, tam visam pa vidu vīns - tikpat atšķirīgs, citāds, slavēts un reizēm pretrunīgi vērtēts, kuru iepazīt un izprast vislabāk varam, dodoties pie pašiem cēlā dzēriena radītājiem, lai apjaustu gan gadsimtu seno tradīciju mantojumu, gan mūsdienu jaunākās vēsmas vīna kultūras dzīvē.

Šoreiz stāsts par diviem izciliem deserta vīniem, kuros apvienotās īpašības varētu radīt interesi arī skeptiski noskaņotos sausu vīnu piekritējos.

Moscatel Fusta Nova, Vicente Gandia, Valencia. Fusta Nova veidots no ļoti senas vīnogu šķirnes - Aleksandrijas muskata, kurai pasaules vīna dārzos sastopami dažādi interesanti sinonīmi. Piemēram, Hanepoot - Dienvidāfrikā, Samanna un Zibibbo - Itālijā, Chasselas Musque - Francijā. Šķirne lieliski piemērota karstajam Vidusjūras klimatam Valensijā. No tās tiek veidoti gan sausi, gan saldi, izteikti aromātiski baltie vīni. Bieži vien šķirnes lielās saldās ogas tiek izmantotas rozīņu gatavošanai, kā arī kā galda vīnogas. Vīnam piemīt izteiksmīga zeltaina dzintara krāsa, salīdzinoši bieza konsistence. Smaržā jūtams medus un pļavu ziedu aromātu sajaukums, kas mijas ar vieglām eksotisko augļu niansēm, piesātināta aromāta un garšas buķete no tropu augļu, minerālu niansēm, līdz pat rafinētai, tikko manāmai ozolkoka pieskaņai. Pārliecinošs līdzsvars starp salīdzinoši augsto alkohola saturu, saldumu un vieglo skābes pieskaņu vīnu Fusta Nova ar savu viskozo struktūru, saldo, ilgstošo pēcgaršu droši var atzīt par patiesu un īstenu Valensijas esenci. Kopējās garšas nianses - īsts baudījums deserta vīna cienītājiem. No rudens āboliem veidots pīrāgs būs lielisks pavadonis tām.

Monastrell Dulce, Bodegas Casta?o, Yecla. Latvijas vīnu cienītājiem mazpazīstamais Jekla vīna reģions, kurš atrodas Spānijas dienvidaustrumos un ietilpst Mursijas autonomā apgabalā, ir viens no pēdējo gadu atklājumiem, pateicoties vietējo vīndaru prioritāšu maiņai - no apjomiem uz kvalitāti. Iepazīstot šos vīnus klātienē un gūstot pārliecību par to izcilajām īpašībām, nākas piekrist augstajam novērtējumam, ko pēdējā laikā no dažādiem ekspertiem saņēmušas apgabala vīnu darītavas, un viena no tām arī Bodegas Casta?o. Kastanjo ģimenes uzņēmums patiesi simbolizē izcilāko, ko dienvidaustrumu Spānijas vīndari spēj piedāvāt - karstā klimata vīnus, nenoliedzami spēcīgus, nedaudz raupjus, no vīnogām, kas audzētas augstienēs, vairākus simtus metru virs jūras līmeņa, izteikti kontinentālajā klimatā. Spilgtākā pārstāve - vīnogu šķirne Monastrell, ar kuru darbojas un izpaužas meistari -, īpaši kuplo uz zeļ siltā un sausā klimatā, un līdz ar īpaši rūpīgu vīna darīšanas procesu šķirnes vīni saglabā spēju pakāpeniski un lēni novecot. Līdzās klasiskajiem vīna veidiem no iepriekšminētās šķirnes, interesanti šķiet nedaudzie Reservas, Gran Reservas, kā arī Vinos de Licor - liķiera vīni. Pēdējie varētu patikt stiprināto vīnu cienītājiem. To iegūst no vēlās ražas Monastrell, rūgšanas procesu pārtraucot, pievienojot papildu no vīnogām iegūtu alkoholu.

Šīs dienas varonis Monastrell Dulce neliks vilties saldumu mīļotājiem. Vīnam ir izteiksmīga dziļi piesātināta ķiršsarkana krāsa un spēcīgs pikantu smaržu aromātu salikums. Atklāts, nedaudz lišķīgs vaniļas un kanēļa pikantums papildina grezni mirdzošo un juteklīgo, augļiem bagāto garšas kopsalikumu. Nobriedušie tanīni apliecina vīna pavadīto laiku ozolkoka ietvarā, kas tikai papildina un padara izteiksmīgākus iespaidus, ko tas sniedz. Un ja vēl vīnam blakus izdodas pievienot tumšās šokolādes kūku - ticiet, laime pilnībā.

***

Fusta Nova

Spānija - baltais deserta vīns (Alk. 15.0 tilp.%), cena pie ražotāja ap Ls3

***

Castano

Spānija - sarkanais deserta vīns (Alk. 16.0 tilp.%), cena pie ražotāja ap Ls5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko