Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Stāsts par zilajiem džinsiem

Levi’s džinsu pāris tikai $1.25! Jaunas! Neticami, bet tik daudz bija jāatrod savā maciņā, lai tiktu pie iecienītākā apģērba gabala visā pasaulē – zilajiem džinsiem. Vēl iespaidīgāks ir fakts, ka viens no šo "ūziņu" patentētājiem, Jacob Davis (Jacob Youphes 1834 – 1908), nāk no Rīgas..:) Jebkurā gadījumā, šis ir stāsts par sapņiem (Levi Strauss no Vācijas un Jacob no Latvijas bija imigranti – ideālisti), apsviedīgumu un uzņēmību.

1,60m indigo zilas krāsas auduma (saukts par denim – blīvs kokvilnas audums, nācis no Francijas pilsētas de Nimes), 194,76m diega, 5 pogas un 6kniedes – Tavi oriģinālie Levi’s džinsi gatavi! Tas bija liktenis, kad Amerikā sastapās apsviedīgais uzņēmējs Levis Strauss (Loeb Strauss, 1829 – 1902) un inovatīvais drēbnieks Jacob Davis (patentēja kniedes kabatu stūros) un kopā pieteica patentu uz atstrādāto  džinsu modeli (1873., no 139, 121 U.S Patent Office).

Šīs "strādnieku" bikses ilgi kalpoja par darba apģērbu, bet pēc pārdzīvotajiem kariem, džinsi piedzīvoja revolucionāru uzplaukumu – nu tie kalpoja par radikālu jauniešu  identitātes ieroci (1960), tādējādi demonstrējot protestu pret pastāvošajām iekārtām (tolaik pieaugušie nenēsāja džinsu bikses). Šobrīd tās iemantojušas visas tiesības parādīties arī uz "sarkanā paklāja" – slavenību pievilcības izrādīšana iedomājama vai nu apakšveļā, vai stilīgās "džinsenēs".

Un šī ir mana mīļākā raksta daļa – atrast latvieti visā šajā pasākumā! Trousers London - Kaspars Upmanis (atbildīgs par interneta veikalu, soc.tīkliem),Arturs Naumovs (par dizainu, ražošanu) un britu meitene Angel Tan (atbild par VISU) – bez iepriekšējas pieredzes apģērbu dizaina jomā, bet ar “ķērienu” sajust. Rezultātā – unikāls, ekskluzīvs dizains (katrs bikšu pāris ir numurēts), bikses – ražotas Itālijā no organiska džinsu auduma, sūtītas no Londonas pateicīgajam Āzijas klientiem (Japānā) un izpelnījušās būt populārā vīriešu žurnāla Esquire blogā un pazīstama Londonas dizainera Matthew Williamson redzeslokā… Sākuši 2008.gadā ar "eksperimentiem" (tobrīd četratā ar kolēģi Mareku Kaminski).

Hypnosis Fashion – vēl viens spēcīgs dizains drosmīgajai urbānā gadsimta civilizācijai. Ar modes mākslinieci Agnesi Narņicku priekšgalā tiek radīti eksperimentāli un dinamiski (līdzi laikam ejoši) džinsu modeļi Viņam un Viņai. Zīmols pastāv kopš 2006.gada. Šobrīd Agnese, pārstāvot zīmolu One Wolf, piedāvā paraudzīties uz modes dizainu atraktīvāk – unisex modeļi ar atsvaidzinošu informāciju (liektas līnijas, atšķirīgs siluets).

LL jeans - šī gada atklājums – Linarda Lāča sirds darbs: "Latviešiem jāstaigā latviešu džinsos!" Roku darbs. Bikses šūdinātas pēc pasūtītāja individuālajiem parametriem un ar krietnu devu patriotisma. Linards ir 19 gadus jauns un pilns nobrieduša cilvēka domām, varēšanu un darīšanu. Noteikti sekosim līdzi viņa panākumiem!

Ilya Bulichev's KOSMOSS – par šo dizaineri runā neskaitāmas piedalīšanās Riga Fashion Week, kā arī tendence dizainu padarīt VIENreizēju, lai Tu būtu vienīgais savu džinsu nēsātājs. Turpinājumā neliels ieskats RFW 2011/2012 pavasara/vasaras kolekcijā.

Beidzamajā laikā sanāk tikties ar cilvēkiem, kuri kādreiz ir uzsākuši savus sapņu projektus bez priekšzināšanām uzņēmējdarbībā vai grāmatvedība, citreiz pat neesot saistītiem ar modes dizainu. Bet viņiem ir izdevies iegūt nepārprotamas publikas simpātijas! Šie apbrīnas vērtie cilvēki kā viens saka, ja zinātu jau iepriekš kā lietām jānotiek, būtu lielāka "bremze" un bailes no neizdošanās, bet drosmīga mešanās iekšā tur,  kur ir viņu sirds, garantētu jautrību, nepārtrauktu augšanu un mācīšanos. Un atkal iedrošinājums – esam drosmīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko