Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Suns un kaķis izmaina dzīvi

Vācu aitu sune Džīna nerej, viņa pienāk pie vārtiņiem un it kā saka - nāciet taču iekšā, pie mums ir tik labi! Dziedātājas Olgas Rajeckas zaļajā dārzā Bukultos valda miers un omulība. Puķes zied, putni vītero, kaķene Džeina, atlaidusies ēniņā zem krūma, paver acu spraudziņas - mani neaiztieciet, man ir diendusas laiks.

Pucē leļļu drēbēs


Olgas Rajeckas ēnainajā verandā klausāmies dziedātājas stāstu par viņas dzīvniekiem. Bērnībā un jaunībā, pie mammas Lielvārdē dzīvojot, viņai vienmēr bijuši suņi un kaķi. Tagad mamma dzīvo Svitenē un tur ir arī kazas, vistas ar cāļiem un -citi mājdzīvnieki. Olga saka: "Dzīvnieki ir vislabākie mājskolotāji. Tieši viņi iemāca bērniem par kādu rūpēties, iemāca žēlot, sargāt un saudzēt tos, par kuriem cilvēks ir atbildīgs. Dzīvnieki atver bērnam dvēselīti labestībai."

Kad meitai Marijai bija septiņi gadi un viņas abas dzīvoja Valdemāra ielā, Olgas ģimenē ienāca Džīna un Džeina. Džeinu Olga nopirka tirgū par trim latiem. Olga atceras: "Toreiz pārdevējai bija trīs kaķenītes ar skaistām zilām acīm! Ja ne veselais saprāts, būtu paņēmusi visas trīs."

Suns ģimenē nebija plānots, taču reiz intervijā Olga jokojot ieminējās, ka mājas sargāšanai viņai vajadzīgs vācu aitu suns. Tā sacīt - pati uzprasījās. Kādā bērnu pasākumā Olgas disenīte kinologi uzdāvināja dziedātājai Džīnu - īstu vācu aitu suni ar visiem ciltsrakstiem. Tagad Olgas četrkājainajām draudzenēm ir deviņi gadi.

Kādu laiku Olga ar Džīnu gāja Marijai pretī uz skolu, un meitene dikti lepojās ar to. Kaķenīti Džeinu Marija bērnībā vadāja ar leļļu ratiem un pucēja leļļu drēbēs. Dīvainākais, ka Džeina tam visam labprāt ļāvās.

Olga ar Mariju jau devīto gadu dzīvo Bukultos, jo "vai tad Rīgas dzīvoklis piemērots suņa nadziņiem un kaķa brīvības alkām"?

Olga nekad nav vēlējusies taisīt biznesu ar augstdzimušo Džīnu, tāpēc gan sunenīte, gan kaķenīte ir sterilizētas, taču viņām abām ir draugi.

Katrai savs mūža draugs


Džeinas mūža draugs ir kaimiņa Ķepīšu Jāņa rudais runcis Viskijs, dažreiz no rīta kaķenes tuvumā nav. Olga paraugās pagraba kamīnzālē - Viskijs ar Džeinu tur atpūšas no kopīgām nakts gaitām! Savukārt Džīnai ir kopīga pasaules uztvere ar jaukās kaimiņienes Edītes mazo kverplīti Čipiņu. Olga skaņi smej: "Kaķene Džeina ir labāks mājas sargs nekā Džīna. Vienīgais kaķis, ko Džeina nedzen laukā no savas teritorijas, ir Viskijs. Kaķene godam pilda savus pienākumus - katru rītu viņa nes man pelītes un krāmē tās uz verandas kāpnītēm. Tad sešos no rīta Džeina mani modina, kutinot ar ūsām un masējot man rokas, kājas vai vēderu - īsta dzīvniekterapija!"

Bukultos, kur pa logu var redzēt Baltezeru, iedzīvotājiem ir daudz mājdzīvnieku. Olga spriež: "Man patīk suņi, kas nerej. Ja Džīna kādreiz ierejas, es piesitu ar pirkstu pie loga, un viņa uzreiz apklust. Citi suņi var ārdīties visu nakti, bet viņi nav vainīgi. Cilvēki paņem suni, ar viņu nedarbojas, saimnieki reti ir mājās, un suns rej gan dienu, gan nakti."

Par cilvēku tuvredzīgo domāšanu liecina cits dziedātājas vērojums: "Te laucinieki bieži atved kartupeļus vai citus dārzeņus. Pēc viņu aizbraukšanas atrodam krūmos vai pagalmos izmestus kaķēnus. Ko ar tiem lai dara? Kaimiņiene saka - nebaro, pieradīs, bet kā lai pamet mazu radībiņu likteņa varā? Reiz tādu paņēmu, nosaucu par Murīti. Tagad viņš ir riktīgs Muris, un dzīvo pie maniem draugiem Dobelē. Kāpēc dzīvniekus mētāt pa pasauli vai slīcināt, ja ir vienkāršāk reizi par visām reizēm atrisināt problēmu, mājas kaķeni sterilizējot!"

Olga pavada mani līdz vārtiem un saka: "Mums apkārt labi kaimiņi, tāpēc esmu mierīga par saviem mājdzīvniekiem. Kad neesmu paspējusi atgriezties no koncerta, kaimiņi Dačuks un Edvīns gan pabaros Džīnu un Džeinu, gan vakarā ielaidīs mājā un no rīta izlaidīs laukā. Mēs visi mīlam savus dzīvniekus un gribam, lai viņiem būtu labi dzīvot šajā pasaulē."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko