Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tažīna vilinājums

Viss sākās tirdziņā Kalnciema un Melnsila ielas krustojumā saulainā sestdienas pēcpusdienā. Izsalkuma un smaržu vilināta, nonācu pie stenda, kur māksliniece Dace Draveniece tirgoja tažīna traukus ar skaisti apgleznotiem māla vākiem un laipni cienāja apmeklētājus ar pašgatavotu vistas tažīnu.

Tažīns ir tradicionāls Ziemeļāfrikas sautējums, ko gatavo māla traukā ar konusveida vāku - tā forma gatavošanas procesā nodrošina īpašu gaisa cirkulāciju, kas savukārt garantē sulīgu un veselīgu maltīti. Māksliniece stāstīja, ka tažīna trauka apakšējo daļu, ko liek uz uguns, viņa ieved no Spānijas, bet vākus darina un rotā pati. Trauku varot likt gan uz gāzes liesmas, gan keramiskās virsmas, gan ugunskurā uz oglēm. Viņas gatavotais ēdiens bija lielisks, turklāt uzjundīja atmiņas par ceļojumu uz Maroku, kur tažīnu baudīju pirmoreiz, tāpēc izlēmu to nopirkt.

Atceļā no tirdziņa degu nepacietībā izmēģināt savu jauniegūto tažīnu, bet man pie rokas nebija receptes, tāpēc izdomāju, ka šo trauku taču var izmantot arī pavisam tradicionāliem sautējumiem. Tovakar tažīnā saliku teļa gaļu, kartupeļus, burkānus, selerijas sakni un puravus, aizdarīju ar salvijas lapām un baltvīnu un uz lēnas liesmiņas sautēju stundu. Smaržoja un garšoja brīnišķīgi! Vienīgā kļūda bija pārlieku daudz šķidruma, kas sautēšanas laikā pārplūda pāri malām, bet to viegli bija novērst, ar karoti lieko nosmeļot nost. Tagad zinu, ka šķidrumam tažīna traukā gatavošanas sākumā jābūt ne vairāk par pusi no trauka apjoma.

Nākamajam piegājienam darbināt tažīnu gatavojos rūpīgi: pavārgrāmatās un internetā izlasīju kaudzi recepšu un uzzināju, ka tradicionālas šī ēdiena versijas paģēr to gatavot ar vistu, jēru vai (retāk) liellopu, ko aizdara ar žāvētiem augļiem un garšvielu buķeti, kuras sastāvā var būt kurkuma un safrāns, kas ēdienu iekrāso skaisti dzeltenu, kanēlis, paprikas pulveris, asie pipari, ingvers, kinza, ķiploki un vēl neskaitāmas citas lietas. Bieži vien saldskābam efektam tiek pievienots medus un citrons un beigās virsū uzbērti rieksti vai sezama sēkliņas. Izlēmu gatavot vistas tažīnu Alžīras gaumē, un, drusku vienkāršojot recepti, tas notika apmēram tā: pannā apbrūnina vistas šķiņķīšus un kājiņas, kas iepriekš apkaisīti ar sāli. Uzsilda tažīna trauku, kur olīveļļā sasautē smalki sakapātus sīpolus, pēc mirkļa pievieno ķiplokus, ingveru, kurkumas pulveri un papriku, tad apcepto vistu, visu labi samaisa, pielej nedaudz ūdens un ar vāku sautē pusstundu uz vismazākās liesmiņas. Tad pieliek karoti apelsīnu marmelādes, sauju žāvētu aprikožu, kanēļa miziņu, atkal visu samaisa un sautē vēl pusstundu. Tajā laikā sagatavo piedevas: kuskusu vai rīsus. Sanāca lieliski, turklāt visa māja smaržoja pēc Marokas!

Mans secinājums pēc piedzīvojuma ar tažīnu ir tāds, ka mājas apstākļos to baudīt nav ne dārgi, ne sarežģīti, bet vislielākais prieks ir par to, ka, pateicoties uzņēmīgajai māksliniecei, smagais trauks nav jāved līdzi no Āfrikas. To var iegūt viņas veikalā Muhamors Baznīcas ielā 14. Manuprāt, ļoti skaista un saimniecībā noderīga dāvana visiem gardēžiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko