Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tērē miljonus, lai cīnītos ar iedzīvotāju lieko svaru

Stāvu rindā savā "vidusšķiras lejasgala" rajonā Londonā un nespēju atraut acis no priekšā stāvošās sievietes iepirkumu groza. Cīsiņi mīklā. Zivju pirkstiņi. Hamburgeri. Viss saldēts, iemetams mikroviļņu krāsnī un gatavs desmit minūšu laikā. Grozā nav neviena svaiga dārzeņa, toties ir monstrozi šokolādes kēksi.

Cenšos neskatīties uz pircējas un viņas pusaugu dēla prominentajiem siluetiem, baidoties, ka manā sejā varētu atspoguļoties kāda politnekorekta doma. Citu cilvēku ēšanas paradumi un bikšu izmērs nudien nav mana darīšana. Bet britu valdība ir sarēķinājusi, ka tā gan nedrīkst novērst skatienu, jo korpulentie cilvēki rada lielu slogu budžetam. Tāpēc valdība tērēs 370 miljonus mārciņu (300 miljoni latu), lai propagandētu laba ēdiena un vingrošanas prieku. Daudzi valdībai nepiekrīt.

Tukluma aspekti

Valdība ir izrēķinājusi - ja pilsoņi turpinās audzēt vidukli tādā ātrumā, kā līdz šim, tad 2050.gadā 60% vīriešu, 50% sieviešu un 25% bērnu būs tukli. Jau tagad trešajai daļai desmitgadīgo bērnu ir liekais svars, par pieaugušajiem nemaz nerunājot. Tuklums valstij ik gadu maksā miljardus liekā svara izraisīto slimību, piemēram, diabēta, dēļ. Ekonomiskais faktors lika valdībai meklēt iespējas, kā piespiest cilvēkus kustēties un ēst veselīgāk. Veselības ministrs Alans Džonsons presei saka - kaut arī pamata problēma ir vienkārša - mēs pārāk daudz ēdam un pārāk maz kustamies -, vienkāršu risinājumu tai nav.

Tiesības pieēsties

Lai gan neviens nenoliedz, ka "tukluma epidēmija" ir šodienas Lielbritānijas problēma, reti kurš piekrīt valdības izvēlētajai pieejai cīņā ar to. Vieni domā, ka valdība ir pārāk bikla un nav nosaukusi lietas īstajos vārdos. Komentētājs Naidžels Houks The Times raksta: "Nervozā valdība vai deviņos līkumos saliecas, lai izvairītos no kāda apvainošanas. Vai tad vecāki un bērni ir tik jūtīgi, ka nespēj paciest vārdu "resns", vai tādi tukšpauri, ka nespēj uztvert jēdzienu "ķermeņa masas indekss"?" Viņš domā, ka jaunajai stratēģijai ir "kompromisa piesmaka" un tā cietīs neveiksmi. Viņa kolēģe, nesaudzīgā komentētāja Minete Merina savukārt uzskata, ka tās ir neatņemamas cilvēku tiesības "pierīties eļļā ceptas Mars tāfelītes" un valdības finansiālie aprēķini nav pārliecinoši, jo "dārgo ārstēšanu [...] atsver tas, ka tuklo dzīve ir daudz īsāka". M.Merina domā, ka zāles pret tuklumu ir nevis kampaņas un iepirkšanās taloni, bet pieklājīgi ienākumi, laba izglītība un pašcieņu veicinoša atmosfēra.

Arī ēnu kabineta veselības ministrs Normans Lembs domā, ka iniciatīva izgāzīsies. Komentārā The Guardian viņš apsveic valdības pirmos soļus, bet piebilst - daudz saprātīgāk būtu to darīt tā, kā, piemēram, Kanādas Jaunskotijas provincē, kur ģimenes saņem nodokļu atlaides, ja bērni nodarbojas ar sportu.

Slepenās kūkas

Izlasījusi aso viedokļu apmaiņu un izklikšķinājusi Veselības ministrijas mājaslapas dokumentus, dodos uz lielveikalu un mēģinu iejusties valdības stratēģijas mērķauditorijas ādā. Vai man palīdzētu valdības nosodošais pirksts un diagnoze "tu esi resna", kas, piemēram, būtu lieliem burtiem uzrakstīta uz iepirkšanās groza? Vai skarbie vārdi, cik izdevīga sabiedrībai ir mana priekšlaicīgā nāve no tukluma izraisītām slimībām? Vai plakāts, kas aicina ik dienas nosoļot 1000 soļu? Izklausās nepārliecinoši, turklāt man patiešām ir tiesības apēst cīsiņu mīklā, ja es tā vēlos.

Varbūt jāsāk ar tiem, kuru paradumus vēl var mainīt? To droši vien var darīt arī bez valdības stratēģijām, pietiek ar skaidru iestādes filozofiju. Piemēram, skolā, kurā mācās mans piecgadīgais dēls, nav neviena tukla bērna. Iespējams, vecāku izglītība un ienākumu līmenis to daļēji izskaidro. Bet, iespējams, loma ir arī tam, ka neveselīgi našķi skolā nav atļauti un par ledeņu un kūku ietekmi tiek daudz runāts.

Veselīgā uztura diktatūra gan mēdz nonākt galējībās - sanāk slapstīties, ja gribam kādreiz tomēr apēst kūku. Pēc skolas pa kluso aizejam uz Starbucks. Apkalpojošais personāls mūs atpazīst un vienmēr smaidot sveicina - re kur nāk puika, kurš vienmēr pasūta šokolādes kūku. Tikai nestāstiet skolotājai.

***

valdības stratēģija

"Veselīgs svars, veselīga dzīve"

veselīga bērna attīstība - piemēram, obligātas ēdienu gatavošanas stundas skolēniem

veselīga uztura veicināšana - piemēram, ierobežojumi neveselīgo našķu reklāmām

fiziskās aktivitātes - kampaņa, kas mudinās cilvēkus nosoļot vismaz 1000 soļu dienā

veselīga dzīvesveida stimuli - taloni iepirkumiem kā bonuss par fizisku aktivitāti

individuāls atbalsts - interaktīvs portāls par veselīgu uzturu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko