Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tumšais medus ir bioloģiski aktīvām vielām bagātāks

Kuru ziedu medus ir vielām bagātākais? Atbild Biškopu biedrības konsultante jautājumos, kas saistīti ar bišu veselību un bišu produktu kvalitāti - Mag.vet.med. Ineta Eglīte.

Tradicionāli tiek uzskatīts un tam ir arī pierādījumi, ka tumšo šķirņu medus ir dažādām bioloģiski aktīvām vielām bagātāks nekā gaišo šķirņu medus. Tumšajās medus šķirnēs ir vairāk minerālvielu un citu augu vielu. Piemēram, griķu medus krāsu nosaka tajā esošie antioksidanti polifenoli, kā arī uzskata, ka šis medus ir īpaši bagāts (uz citu medus fona) ar dzelzi. Lapu izsvīduma medus, ko bites ievāc laikā, kad dabā maz ziedu un iestājas vēsas naktis, bet dienas ir karstas, ir īpašs medus, kas satur citādu cukuru spektru nekā ziedu medus un salīdzinoši īpaši daudz minerālvielu. Diemžēl šis medus ir tik minerālvielām bagāts, ka pašām bitēm neder ziemas barībai. Taču cilvēkiem šī paša iemesla dēļ ir ļoti noderīgs un arī labi garšo. Ja medus ir vākts no dažādiem augiem, tad tas ir dažādu ziedu jeb poliflorais medus, bet ja ir izdevies ievākt pārsvarā no viena veida augiem, tad tas ir monoflorais medus un to drīkst saukt par liepu, viršu, griķu, āboliņa, rapšu medu. Pārsvarā tomēr Latvijā iegūst dažādu ziedu medu, jo vasara un ziedēšanas laiks ir diezgan īss un daudzi augi zied vienlaikus. Ja nav lielu griķu, āboliņa vai viršu vai kādu citu augu lauku platību, tad monofloro medu iegūt nevar. Ar to arī šis medus atšķiras, ka nācis no atšķirīgiem augiem (katram augam ir savas īpašības, piemēram, liepu ziedu tēju dzeram, kad veselības kaites piemeklē), ir dažādas krāsas un garšas. Katrs var izvēlēties sev tīkamāko, droši vien tas arī  būs tas, kas tajā brīdī konkrētam cilvēkam ir visnoderīgākais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mērces ar alkoholu

Šoreiz izmantošu rudens doto iespēju – piedāvāšu četras receptes mērcēm, kuru pagatavošanā lieti noderēs kāds alkoholiskais dzēriens. Karsējot alkohols iztvaikos, bet mērcē paliks raksturīgā garša, p...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko