Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Uz Alpiem ar sabiedrisko transportu

Mirkli pirms lidmašīna skar skrejceļu Cīrihes lidostā, pavisam tuvu lejā redzams bariņš aitu, kas ganās zaļā pļavā. Decembra pirmā nedēļa jau iet uz beigām, un ceļojuma mērķis ir Engelbergas slēpošanas trases. Apkārtējā ainava gan šķiet pārlieku zaļi brūna, taču Engelbergā atrodas centrālajā Šveicē augstākā virsotne Titliss ar ledāju, kur sniegu var baudīt desmit mēnešus gadā.

Visērtāk - pa sliedēm

Ar vilcienu no lidostas līdz Cīrihes galvenajai stacijai var nokļūt desmit minūtēs. Šveicieši ļoti lepojas ar savu sabiedriskā transporta sistēmu, kuras stūrakmens ir viss, kas ripo pa sliedēm. Ne velti Cīrihes galvenā biznesa un tirdzniecības iela Bānhofštrāse sākas pie Centrālās stacijas, caur kuru vienas dienas laikā iziet ap 1500 vilcienu, nodrošinot satiksmi ar visu Šveici un Eiropu.

Domājot par garo ceļu, kas īrētā auto no Vīnes vai Minhenes būtu jāmēro uz Alpiem, iespēja nokļūt no lidostas Alpos ar vilcienu liekas patiesi ekskluzīva. No Cīrihes līdz Engelbergai ir 90 kilometru, ar vilcienu šo attālumu, Lucernā pārsēžoties citā vilcienā, var veikt nedaudz vairāk nekā divās stundās.

Mūki un eņģeļu kalns

Engelbergu sasniedzam jau tumsā, tāpēc pirmais iespaids ir Ziemassvētku gaismiņu apmirdzēts. Skaisti, mīļi un mazliet vecmodīgi. Vecmodīgi arī tāpēc, ka ciemats patiešām ir sens. XII gs. sākumā to dibinājuši benediktiešu mūki. Klosteris darbojas arī mūsdienās, un tur savas dienas Dievam par godu vada 30 mūku. Leģenda vēsta, ka klostera dibinātājs Konrāds fon Zelenbrinners dzirdējis eņģeļu balsis, kas likušas šo vietu veltīt Dievam. Tā radies nosaukums Engelberga - eņģeļu kalns.

Par naktsmājām izvēlētā viesnīca Terrace ir simt gadu veca jūgendstila ēka, uz kuru viesi var nokļūt ar tikpat vecu, šarmantu un mazliet ļodzīgu funikulera vagonu, kas aiztaupa stāvu kāpienu kalnā. Vēlā pastaigā pa Engelbergas centra šaurajām gājēju ieliņām, kas gan vēl ir tukšas, jo sezona pa īstam nav sākusies, atklājas ciemata pievilcība. Vecas, bet sapostas mājas, mīlīgi saspiedušās, lūkojas cita citā pār šaurām ieliņām. Mazajiem veikaliņiem arī šeit, laukos, piemīt šveicisks spožums - ir gan juvelierveikali, slavenie Šveices pulksteņi skatlogos, kā arī pazīstamu zīmolu veikaliņi.

Starp mākoņiem pavīdējis mēness izgaismo sniegotas virsotnes. Nieks par aitām decembra zaļumā, jau rīt varēs slēpot.

Skatīts svešām acīm

No rīta tālruņa zvans viesnīcas numuriņā slēpošanai pārvelk svītru - kalnā tikt nevarēs, augšā stiprs vējš. Izejot ārā, nav jāšaubās par šīs ziņas patiesumu, jo jau ciematā, kas ir ap 1050 m virs jūras līmeņa, vējš gaudo gar pakšiem, tuvējās nogāzēs koki šņāc un lokās. Vēlāk no Rīgas saņemu ziņu, ka vēja ātrums augšā ir 85 km/h. Varbūt tas pats vējš, kas iepriekšējā dienā papluinīja Londonas jumtus, bet pa nakti ir ticis līdz Engelbergai. Vilšanās ir liela - kalns ir ar roku aizsniedzams, spīd saule, ir ļoti silts, un slēpot nevarēs.

"Pūš fēns, es tādā laikā parasti braucu uz ezeru sērfot," saka Lara Nijhofa, Titlis Rotair pārstāve, kurai vajadzēja būt mūsu pavadonei uz kalna. Lara ir nīderlandiete, Engelbergā dzīvo sešus gadus un apgalvo, ka šī ir vieta, kur viņa vēlētos palikt uz visiem laikiem. Nekas cits neatliek, kā papildināt internetā iegūto informāciju par Engelbergu ar skatu Laras Nijhofas acīm.

Engelberga ir vidēji liels kalnu kūrorts centrālajā Šveicē. Trašu kopgarums ir 82 km, augstuma starpība ir ievērojama pat pasaules līmenim - 2000 m, garākais nobrauciens - 12 km. Ir arī snovborda parks. Pavisam slēpotājiem pieejamas 28 trases un 25 pacēlāji. Engelbergas saulainajā pusē atrodas Bruni, tam pretī Titliss. Lai arī šīm trasēm ir dažādi īpašnieki, pacēlāja biļete ir derīga abām.

Engelbergas pazinēji vērtē, ka 20% trašu piemērotas iesācējiem, tikpat - ļoti labiem braucējiem, 60% - vidēja līmeņa slēpotājiem. Meistarīgiem braucējiem te ir teicami ārpustrašu nobraucieni. Vieglāk pieveicamās trases atrodas zemāk, tāpēc iesācējiem sezonas beigās, kad jau ir silts, varētu būt krietni sašaurināta izvēle. Trases līdz pašai apakšai gan ir aprīkotas ar mākslīgā sniega pūtējiem, taču, lai tos darbinātu, jābūt -4 grādu temperatūrai. Engelberga ar aptuveni 40 km trašu ir arī distanču slēpotāju paradīze.

Augstākais punkts Titliss no apakšas sasniedzams, braucot ar trim trošu vagoniem (gondolām). Pēdējais - 2428-3028 metru virsotnē - ir Engelbergas kūrorta lepnums, astoņdesmitvietīgais Titlis Rotair (darbojas kopš 1992.gada). Tas ir pasaulē pirmais pacēlājs ar rotējošu grīdu: viena brauciena laikā tā pagriežas par 360 grādiem, un braucējiem paveras pilnīga Centrālšveices panorāma, skaidrā laikā varot saskatīt arī Cīrihi.

Titlisa virsotnē ledāju var izbaudīt arī no iekšpuses - 20 metru dziļumā ved 150 m garais tunelis, kurā gaismu un skaņu rotaļa uzbur četrus gadalaikus, turklāt šī atrakcija ir par brīvu.

Engelbergā dabiskā reljefā ir izveidots tramplīns, tur katru gadu notiek Pasaules kausa posms tramplīnlēkšanā. 8.decembrī gan nekas neliecināja, ka sacīkstes varēs notikt - tramplīna segums bija koši zils, bet piezemēšanās un bremzēšanas vietā zaļoja zālīte. Nedēļu vēlāk Engelbergai ir paveicies - ieleja grimst sniegā un sacīkstes ir notikušas.

Gandrīz svēts siers

"Sniega trūkums rada lielus zaudējumus Titlis Rotair, bet pret dabu esam bezspēcīgi," nopūšas Lara un slēpošanas vietā ved mūs ekskursijā uz siernīcu klosterī. Mūki sieru ražojuši jau XVI gs., tas pat eksportēts uz citām valstīm. Tagad klostera mūru tālākajā malā iekārtotā siernīca ir ģimenes uzņēmums, un pirms sešiem gadiem mūki speciālā sēdē pieņēma lēmumu atļaut pasaulīgajam ienākt klosterī.

Siera veikaliņa vidū ieapaļā telpā stiklotām sienām interesenti var redzēt, kā top Engelberger Klosterglocke - mīkstais siers zvana formā. Siera nosaukums cēlies no klostera zvana, kurš nav skanējis harmonijā ar citiem, tāpēc izņemts un stāv dārzā netālu no siernīcas. Sieru ražo no 25 Engelbergas fermeru piegādātā piena, turklāt govis šeit baro tikai ar zāli un sienu.

Siernīcas apmeklētāju grupas var apgūt fondī gatavošanas noslēpumus. Arī mūs pacienā ar fondī un, vēlāk baudot šo sātīgo, karsto siera ēdienu citur, jau varam lietpratīgi spriest, kurš bijis labāks.

Līgani slīdot caur kalniem moderna vilciena otrajā stāvā atpakaļ uz Cīrihi, domāju, ka gribētu atgriezties Engelbergā. Ja kalnus vispār drīkst salīdzināt, Engelberga ir nevis skaista, bet ļoti skaista vieta, kur bez slēpošanas iespējams baudīt vēl daudz citu Alpu un izklaides jaukumu. Vien nedaudz jāsaplāno - laikus nopirkta lidmašīnas biļete, saprātīgi izvēlēts Swiss Pass sabiedriskajam transportam -, un mītiski dārgā Šveice vairs tāda neliksies.u

Autore bija airBaltic un Šveices tūrisma biroja viešņa

***

Informācija

- No Cīrihes lidostas, uz kurieni šoruden sāka lidot airBaltic, var braukt arī uz Cermati, Sanktmoricu un citām Šveices kalnu slēpošanas vietām

- Informācija par sabiedriskā transporta biļeti Swiss Pass, kas paredzēta tikai ārzemniekiem: www.swisstravelsystem.ch. Var izvēlēties brauciena mērķim un ilgumam piemērotāko biļeti. Bērniem līdz 16 gadiem, kurus pavada vismaz viens pieaugušais, ar ģimenes Swiss Pass braukšana par brīvu

- Informācija par slēpošanas kūrortu: www.engelberg.ch, www.titlis.ch

- Pacēlāja biļete 6 dienām - 173 eiro, bērniem no 6 līdz 15 gadiem - 69 eiro (cena var mainīties)

- Slēpošanas kūrortu novērtējums: www.skiareatest.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko