Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 15. novembris
Undīne, Leopolds, Unda

Uz mežu pēc pārtikas

Pašam viesnīcas Hotel Bergs restorāna šefam Kasparam Jansonam vistuvākais ir Biķernieku mežs. Nu tur jau neko, izņemot plastmasas pudeles, nevar atrast. Pat tās, cerams, lielās talkas laikā tiks salasītas. Bet ir arī lielāki un dziļāki meži, kur klejo brieži, aug sēnes, rotājas ogas. Atliek tik ņemt ieročus un doties uz mežu. Slinkākie - uz tirgu. Kaspars pasūkstas par ačgārno politiku, ka gadās tā, ka Latvijas medījumi un vākumi tiek atplestām rokām gaidīti kā ekportprece, bet paši ievedam pasauli trešo loku apceļojušu produktu. Briežu gaļu Bergā saņem tepat no Ventspils puses.

***

Brieža fileja sarkanvīna mērces glazūrā ar grūbu putru un plūmju zapti

4 personām vajadzēs:

Brieža filejai:

560 g brieža filejas

2 gab. rozmarīna zariņa, salvijas galotnes

5 g trīs piparu maisījuma

5 g sāls

100 ml eļļas

200 ml sarkanvīna mērces

Sasmalcinām garšaugus un pievienojam eļļai, pieberam garšvielas, tad gatavo marinādi pārlejam pāri filejai. Iemarinēto gaļu cieši ietinam pārtikas plēvē un sasienam. Liekam ledusskapī uz pāris stundām ievilkties. Gaļu gatavojam ūdens peldē +85?C aptuveni 8-10 min, tad apcepam no abām pusēm un liekam krāsnī ar sarkanvīna glazūru, paturam 2-3min. Pasniedzam vidēji ceptu.

Kaukāza plūmju mērcei:

1 kg Kaukāza plūmju

6 gab. anīsa zvaigznes

500 g cukura

Kaukāza plūmes sagriežam uz pusēm, izņemam kauliņus un liekam pannā. Pāri beram garšvielas un cukuru. Ļaujam sautēties uz mazas uguns, kamēr cukurs izkusis un plūmes šķīst (aptuveni 20-25min).

Grūbu biezenim:

300 g grūbu

2 gab. šalotes sīpolu

3 gab. ķiploka daivu

100 g sviesta

1 l vistas buljona

1 saišķi lapu pētersīļu

sāls

Nomizojam un sasmalcinām dārzeņus, un liekam sautēties sviestā ar grūbām. Tad pārlejam ar buljonu un ļaujam sautēties, kamēr grūbas gatavas. Gatavām grūbām pievieno sasmalcinātas pētersīļu lapas.

Sviestā sautēti burkāni:

500 g burkānu

200 ml ūdens

2 ēd.k. cukura

200 g sviesta

1 ēd.k. sāls

Notīram burkānus un sautējam uz mērenas uguns ar visām garšvielām, kamēr burkāni ir gatavi. Nosusinātus burkānus apcepam sviestā.

***

Medījuma gaļas sautējums ar žāvētiem augļiem un baltvīnu

8 personām vajadzēs:

2 kg medījuma gaļas (kājas, mīkstums bez kaula)

1 l liellopu buljona

3 g piparu maisījuma

300 g sīpolu

120 g žāvētu augļu (plūmes, aprikozes, rozīnes)

30 g ķiploku

15 g sāls

15 g timiāna, rozmarīna garšaugu

miltu

100 g sviesta

5 g sinepju sēklu

5 g aromātisko piparu

Sasmalcinātu gaļu apkaisa ar garšvielām un iepanē miltos, tad strauji apcep eļļā uz pannas. Liekam sautējamajā katlā (pīlē), kur iepriekš sviestā un baltvīnā izsautējam sasmalcinātos dārzeņus un garšaugus.

Piepildīto trauku liekam uz plīts un cepam visu kopā, lēnām maisot.

Kad viss sakarsis, pievienojam sasmalcinātus žāvētos augļus, lejam pāri buljonu un liekam krāsnī sautēties +170?C, aptuveni 1,5 stundu.

Pasniegt šo ēdienu var kārtainās mīklas (vai kādas citas mīklas) groziņā.

Lieliski klāt garšos ābolu smiltsērkšķu biezenis.

***

Meža sēņu kartupeļu krēmzupa ar rozmarīna olīveļļu

6 personām vajadzēs:

200 g šalotes sīpolu

600 g meža sēņu (gailenes, baravikas, bekas)

20 g kaltētu baraviku

20 g ķiploku

100 g puravu

600 g kartupeļu

15 g rozmarīna

50 ml olīveļļas

100 g sviesta

1,5 l vistas buljona

500 ml saldā krējuma

10 g sāls

5 g balto piparu

Sasmalcinātus sīpolus, puravus, sēnes un ķiplokus sautējam katlā ar eļļu un sviestu, līdz tie paliek zeltaini un mīksti. Tad pievienojam sasmalcinātus kartupeļus un garšvielas. Nedaudz pasautējam un pielejam klāt vistas buljonu, izmērcētas kaltētās baravikas. Vāram zupu, līdz kartupeļi sāk šķīst.

Kad zupa nedaudz atdzisusi, to samaļam kopā ar saldo krējumu virtuves kombainā un, ja vēl vajag iegūt viendabīgāku masu, iztrinam caur sietu.

Pasniedz ar kartupeļu čipsiem un Sicīlijas olīveļļu ar rozmarīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko