Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Vannas istaba un tualete: Svaigās labierīcības

Vannas istaba ir tā vieta, kur pabūt vienam, pilnībā atslābināties un relaksēties. To var iekārtot skaistu jo skaistu, tomēr nenovēršami ar laiku tā izskatīsies netīra. Tas ir kaļķa dēļ, kas ir neizbēgams ikdienā lietojamajā ūdenī. Tas nosēžas uz virsmām un atmazgāt to, lai kādi solījumi izskanētu tīrīšanas līdzekļu reklāmās, ir teju neiespējami. Tāpēc atliek izvēlēties tikai mazāko ļaunumu.

Filtri ekskluzīvi

Neviens materiāls, vai tas būtu koks vai flīzes, nav pasargāts no kaļķa baltajiem plankumiem. Tomēr, ja tiek izvēlētas porainas flīzes, der atcerēties, ka tajās kaļķim būs ērta vieta, kur nogulsnēties. Ūdens ielīst porās, izžūst, bet kaļķis paliek. No gludām flīzēm tas tomēr labāk aizskalosies. Turklāt, ja flīzes ir melnas, jārēķinās, ka kaļķis izcelsies visā spožumā. To var mēģināt tīrīt ar citronūdeni, kas ir uzticams jahtu tīrīšanas līdzeklis.

Vannas istabu dušām var izmantot filtrus, kas attīra ūdeni no kaļķa. Tomēr jāizvērtē materiālais ieguldījums pret ieguvumu — filtri dušām ir visai dārgs un ekskluzīvs prieks. Tai ir jābūt ļoti smalkai lietai, lai tik niecīgo kaļķa daudzumu no ūdens spētu atsijāt.

Ar beršanu nepārspīlēt

Tā kā vanna tiek lietota, lai cilvēks būtu tīrs un balts, tad arī ir dabiska vēlme, lai vanna būtu ļoti tīra. Bet — nevajadzētu pārcensties. Abrazīvi tīrīšanas līdzekļi, sūkļi ar asām maliņām — tās ir lietas, ko nevajag izmantot vannas tīrīšanā. Tie rada skrāpējumus, kur ir ērta un diezgan droša vieta netīrumiem. Nākamo reizi tīrīt vannu jau būs grūtāk. Tāpēc vannas jāžēlo — derēs mīksta lupatiņa un vēl mīkstāks tīrīšanas līdzeklis. Starp citu, tas pats attiecas uz plīts virsmām, izlietnēm, krāniem u.c.

Vēl viens sīkums, kas var vērst vannas istabu neatgriežami netīrāku, ir baltas šuves starp flīzēm. Tās visbiežāk ir no materiāla, no kura netīrumus atmazgāt vismaz ar tradicionāliem līdzekļiem nav iespējams. Tāpēc, ja vannas istabā tiek izvēlētas baltas flīzes, tad jārēķinās ar to, ka šuves starp tām ātri vien paliks pelēkas. Ir iespējams pāršuvot no jauna, atgūstot baltumu. Bet ir arī priecīga ziņa. Šīs šuves ir pieejamas dažnedažādās krāsās un toņos. Tāpēc var izvēlēties kādu tumšāku tonīti, kur nospiedumi nebūs manāmi. Protams, šo toni var saskaņot ar flīžu krāsu, izvēloties to tumšāku, gaišāku vai vienkrāsainu.

Labā augsne pelējumam

Ļoti svarīga lieta ir ventilācija. Tā kā vannas istabām visbiežāk logu nav un vēdināt ir grūti, tad bez ventilācijas neiztikt, ja gribas pasargāties no pelējuma un baktērijām, kurām tik ļoti labpatīk mitra vide. Turklāt, ja telpā ir apsildāmās grīdas, baktērijas būs stāvā sajūsmā un vairosies uz nebēdu. Gluži kā tropos, kur ir mitrs un silts. Ja arī šajās telpās ir kāds logs, ventilācija tomēr ir nepieciešama. Atliek atcerēties aukstās ziemas dienas, lai saprastu, ka ventilācija, kas turklāt daudz labāk attīrīs gaisu nekā vaļējs logs, ir nepieciešama.

Arī vannas apakša dažkārt ir grūti iztīrāma. Vannas ar paneli šo problēmu atrisina. Arī zem ieflīzētām vannām nekas apakšā nepaspruks un nekrāsies. Vieglāk tīrāmi ir piekaramie podi ar iebūvējamo skalojamo kasti. Tā apakša ir viegli pieejama un iztīrāma. Nav nekādu mazu spraugu, kur krājas netīrumi. Piekaramos podus var novietot arī uz grīdas, un arī tad to kopšana nesagādās grūtības, jo visa mala ir uz zemes stāvoša.

Ne vienā vien mājā tualete ir nepieciešama ne tikai cilvēkiem, bet arī kaķiem. Daži ir pamanījušies iemācīt savus mīluļus izmantot podu. Bet tiem, kuru kaķi negrib savu laiku izniekot šādās mācībās, vislietderīgākās ir kastītes ar uz iekšpusi ielocītu maliņu un labas kvalitātes granulas — kad kaķis kašņāsies pa kasti, tās netiks izkaisītas, bet, atsitoties pret maliņu, veikli ielidos atpakaļ kastītē. Tādas var iegādāties zooveikalos. Vēl viens risinājums ir kastīti iebūvēt virtuves cokola daļā, kuru viegli var paslēpt no visu acīm.

Rakstā izmantoti dizainera Mareka Birznieka padomi

Padomi

  • Domājot par saviem ciemiņiem, der dot kādu mājienu, kurš tad no visiem ir tieši roku dvielis. To var piekārt vai nu tieši pie izlietnes vai izcelt ar kādu īpašu, no citiem dvieļiem atšķirīgu krāsu.

  • Ja nav vietas, lai atļautos iebūvējamo skalojamo kasti, var izvēlēties podu, kura malas ir līdz ar sienu un grīdu. Tas būs vieglāk tīrāms.

  • Ja vanna tiek ieflīzēta vai veidota ar paneli priekšā, jāparedz iespēja tikt klāt pie vannas sifona, ja nu tas sabojājas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko