Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vasaras krāsa — baltā

Vasara drīz būs pilnbriedā, saulgrieži vairs nav aiz kalniem. Un aktuālās krāsas vīna pasaulē kā jau ik gadu kļuvušas baltā un sārtā, tik raksturīgas mūsu platuma grādiem šajā gadalaikā. Priecīgā ziņa ir tā, ka vīnu plašajā piedāvājumā šīs krāsas neizsīkst un vienmēr ir iespēja atrast piemērotāko un niansēm interesantāko.

2008 Chardonnay (Organic Grapes) 35?South San Pedro, Curicķ Valley, Čīle — baltais vīns. Piemērots un interesants noteikti varētu būt tiem vīnu baudītajiem, kuri atzīst Jaunās pasaules enerģijas pārpilnos un garšas bagātos darinājumus. Vīns ir izdevies koncentrēts, ar jaunavīgu, spēcīgu uzbūvi. Aromātā un garšā eksotiskiem augļiem bagāts, pavadījis pavisam īsu laika periodu pudelē, tas ir brīnišķīgs savā būtībā. Veidots no dabiski audzētām vīnogām, izmantojot dabīgos fermentus, kuri vīna darīšanas procesu padara izteikti zaļu. Lai gan nenoliedzama nozīme ir mūsdienu tehniskajiem vīna darīšanas risinājumiem, kārtējo reizi jāapbrīno un jāuzteic vīndaru prasme, radot tik augļiem pārbagātu produktu, sabalansējot sarežģītās attiecības starp vīnogu šķirni, augsni un klimatiskajiem apstākļiem.

2007 Vermentino Poggio al Tufo, Maremma Toscana, Itālija — baltais vīns. Centrālā Itālija, Toskānas reģions nenoliedzami izceļas ar saviem sarkanvīniem, kuru veidošanā dominējošo vietu ieņem karaliskā Sangiovese vīnogu šķirne. Slavenākie vārdi — Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano daudziem vīnmīļiem skan kā patīkama mūzika. Nedrīkst nepieminēt pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados savu uzvaras gājienu uzsākušos "supertoskāniešus", kuriem piešķirta gan tikai IGT (Indicazione Geografica Tipica) kvalitātes klasifikācija. Un tomēr savus kaimiņus no augstākās līgas (DOC un DOCG) bieži vien tie apsteidz gan ar garšas īpašībām, gan cenu. Daudzi no tiem kļuvuši par mūsu gadsimta kulta vīniem.

Nozīmīgākās vietējās gaišās vīnogu šķirnes — Vernaccia, Trebbiano, no kurām top viegli, aromātiski, tomēr ar aukstu skābes līmeni ikdienā baudāmi baltie vīni. Šim duetam droši varam pievienot iezemieti — Vermentino vīnogu šķirni. Runājot par tās izcelsmi, vīna erudīti velk paralēles ar šķirni Rolle no Francijas Provansas, kā arī literatūrā tai tiek pieminēti vairāki sinonīmi. Izplatīta tā ir Itālijā, Vidusjūras ziemeļu piekrastē Cinque Terre vīna darīšanas reģionā, Korsikā, Sardīnijas ziemeļos, kā arī lielisku mājvietu radusi Toskānas dienvidos — Maremmā, no kurienes tad arī nācis šīsdienas varonis.

Poggio al Tufo veidots no 100% Vermentino. Tas izceļas ar zeltainu salmu krāsas toni, kas mijas ar viegli zaļganu atspulgu. Spraigs un intensīvs, bagāts ar augļu smaržām un šķirnei raksturīgo pļavu ziedu niansēm, vīns spēj apburt un piesaistīt. Garša tam ir apjomīga un lieliski sabalansēta. Ne miņas no ozolkoka ietekmes. Vīns nobriešanai ir pavadījis piecus mēnešus nerūsējošās tērauda tvertnēs. Tomēr tas demonstrē lielisku spēku un potenciālu, neslēpjot savu raksturu arī ilgstošajā, elegantajā pēcgaršā.

Vēl viena priecīga ziņa! Visiem vīna cienītājiem tuvojas viens no gada spilgtākajiem notikumiem — gadskārtējais, nu jau XIII Vīnu festivāls, kurš tradicionāli norisināsies viesnīcas Konventa sētas pagalmā 12. un 13.jūnijā. Uz tikšanos, lai sastaptu senus draugus un noteikti iepazītu jaunus!

***

Kāpēc iesaka; Ražotājvalsts; Vīnkopības apgabals; Vīna darītava; Vīnogu šķirnes; Raksturīgās pazīmes; Saderība ar ēdienu; Cena; Alkohola īpatsvars; Pasniegšanas t

Chardonnay 35'South 2008

Brīnišķīgs Jaunās pasaules Šardonē, veidots no dabiski audzētām vīnogām, izmantojot savvaļas dabīgos fermentus

Čīle

Kuriko ieleja

Vina San Pedro

Chardonnay

Blāvi dzeltens krāsu tonis. Aromātā — raksturīgā tropisko augļu bagātība. Jauns un ļoti svaigs, tomēr augļu garšām piepildīts.

Lieliski papildinās putnu gaļas ēdienus. Veģetāriešiem — risoto ar kokosa un ananasa mērci.

Ls 3,65

14,0 tilp.%

9—11C

Vermentino Poggio al Tufo 2007

Toskānas baltvīns, veidots no Latvijas patērētājam mazpazīstamas Vermentino vīnogu šķirnes

Itālija

Maremma Toskānā

Poggio al Tuffo

Vermentino

Dzidrs, ar zeltainu krāsu. Spraigs un intensīvs, bagāts ar augļu smaržām un šķirnei raksturīgo pļavu ziedu niansēm.

Teicams apvienojumā ar dažādām uzkodām, zupām no jūras veltēm.

Ls 6,98

12,5 tilp.%

10—12C

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko