Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Iekšējie un ārējie apstākļi ļāva atbrīvoties no bronzas Ļeņina.

Vēsture Dienā: Bez ļeņinekļiem

Aivar, nāc, pārbildē savu bildi! – sameklējis vecajās Dienās datumam atbilstošu tēmu, teicu Dienas fotogrāfam Aivaram Liepiņam. Pirms 28 gadiem, 1991. gada 25. augustā, Rīgas centrā tika novākts Latvijas galvenais ļeņineklis, boļševiku totalitārās ideoloģijas simbols. 1991. gada 26. augusta Dienā šo notikumu ilustrēja fotogrāfa Aivara Liepiņa, tolaik vēl nevis Dienas, bet Latvijas Tautas frontes laikraksta Atmoda fotokorespondenta, foto – tas vēlreiz bija redzams pagājušās pirmdienas, 2019. gada 19. augusta, Dienā.

"Svētdienas rītā pulksten 6.50 četrdesmit vienu gadu Rīgā nostāvējušais Ļeņina piemineklis tika nocelts no postamenta un aizvests nezināmā virzienā," rakstīja Uldis Nagobads. "Tas tika izdarīts saskaņā ar Rīgas pilsētas TDP izpildkomitejas piektdien pieņemto lēmumu. Līdz pieminekļa tālākā likteņa izlemšanai tā pagaidu atrašanās vieta netikšot izpausta." 

Aivars Liepiņš par pieminekļa demontāžu uzzināja sestdienas vakarā ap deviņiem un uzreiz steidzās uz gaidāmā notikuma vietu. Vakars bija silts, Aivars atbilstoši ģērbies, taču izrādījās, ka demontēšanas darbi norisa vēl visu nakti, pirms notika galvenais akts, teroristu vadoņa kolosa novākšana, tāpēc Aivars gaidot dabūja pārsalt ne pa jokam. Tas viņam netraucēja atrast piemērotāko rakursu akta fotografēšanai – Aivars ielēca kravas automašīnas kastē!

Ļeņinekļa demontāžu iedrošināja 22. augustā Maskavā notikusī boļševiku bendes Feliksa Dzeržinska pieminekļa aizvākšana. Rīgā Ļeņina bronzas statujas demontēšana sākās jau 23. augusta, piektdienas, vakarā plkst. 20.30, rakstīja Diena. "Pirmie mēģinājumi ar celtņa KATO palīdzību (..) izkustināt pieminekli bija nesekmīgi. Tad grupa strādnieku no Tramvaju un trolejbusu pārvaldes ar avārijas dienesta automašīnas palīdzību uzkāpa uz postamenta, lai noskaidrotu, kā īsti Ļeņina statuja ir nostiprināta." "Manuprāt, šovakar esam pasteigušies ar pieminekļa demontāžas darbiem, jo mēs precīzi nezinām, kā tas uzbūvēts. Pilsētas galvenais arhitekts Gunārs Asaris nepieciešamos rasējumus apsolījis sagādāt tikai pirmdien," Dienai situāciju raksturoja Rīgas pilsētas TDP IK priekšsēdētāja vietnieks Gundars Lasmanis, bet netālu stāvošais LTF priekšsēdētājs Romualds Ražuks pauda citādu viedokli: "Šī ir pirmā iespēja, kad iekšējie un ārējie apstākļi ļauj atbrīvot Rīgu no Ļeņina pieminekļa, un mūsu pienākums ir to izmantot."

Piemineklis savulaik iekšpusē tika nostiprināts ar gariem dzelzs stieņiem, tāpēc arī tagad tik stingri turas, lai gan pašas statujas svars neesot lielāks par 3–4 tonnām, Dienai stāstīja LR parlamenta Arhitektūras un celtniecības, enerģētikas, transporta un informātikas komisijas priekšsēdētājs Ojārs Blumbergs, paskaidrodams, ka viņš to atceroties, jo laikā, kad piemineklis tika uzstādīts, strādājis rūpnīcā Granīts par akmeņkali. Pēc tam kad TTP darbinieki pāris stundu bija darbojušies ar metināmo aparātu un autogēnu, statuja, celtnim piepalīdzot, pamazām sāka šūpoties. Taču tad izrādījās, ka tā nostiprināta arī ar betona kolonnu, tāpēc nepieciešams zāģis.

Vērojot ieilgušos darbus, pieminekļa pakājē skatītāju pūlis sāka kļūt nepacietīgs. Laikā no 20.00 līdz 02.00 pie Ļeņina pieminekļa bija sapulcējušies apmēram 3000 cilvēku, bet pulksten 7.00 rītā, kad darbs tika pabeigts, aculiecinieku bija vairs tikai 300. Ap pieciem rītā dedzīgākie skatītāji sāka ar rokām ārdīt granīta plāksnes pieminekļa pakājē. Vērojot grūtības, ar kādām saskārās strādnieki, savu priekšlikumu Dienai izteica pazīstamā basketboliste Uļjana Semjonova: "Es varētu viņu paņemt aiz rokas un vienkārši noraut zemē." Gan Semjonova, gan basketbolists Kārlis Muižnieks, gan muzikants Pits Andersons, gan bijušais politieslodzītais, grupas Helsinki ’86 dalībnieks Heinis Lāma Dienai pauda savu visnotaļ piekrītošo attieksmi pret apkārt notiekošo un apņemšanos sagaidīt pieminekļa demontēšanas brīdi neatkarīgi no tā, cik ilgi nāksies stāvēt. Nakts vidū uz prožektoru apgaismotā laukumiņa uznāca divi jauni cilvēki uzvalkos un, mirkli pastāvējuši pie pieminekļa postamenta, virs kura tajā brīdī notika metināšanas darbi, nolika neļķes. "Jaukt nost mūsu vēsturi, proti, pieminekli cilvēkam, kas tik daudz darījis latviešu tautas labā, manuprāt, ir visnedemokrātiskākā cīņas metode. Tas var būt sākums fašisma atdzimšanai un krieviski runājošo vajāšanai," Dienai teica viens no viņiem – LKP CK sekretārs Vitālijs Timmermanis. 

Komponists Mārtiņš Brauns, komentējot atvadas no galvenā ļeņinekļa, Dienai toreiz ierosināja: "Nākamais solis iesāktā darba turpināšanā varētu būt Ļeņina attēla izgriešana no naudaszīmēm. Tāda nauda mums varētu būt, līdz ieviesīsim paši savējo." No naudas Ļeņinu neizgriezām, bet ļeņinekļus gan novācām visā Latvijā.

Top komentāri

Dauņeksterminators
D
Vienu pieminekli vajadzēja atstāt, lai ir ko parādīt jaunatnei. Šādam nolūkam vispiemērotākais bija piemineklis Jēkabpilī uz Rīgas ielas. Tur proletariāta vadonis bija līdz kaklam zemē, redzama tikai galva, ar tādu, dziļu pārdomu grimasi sejā (tipa - ko es esmu sastrādājis!). Nu, un to, "sastrādāto" varēja arī grafiski attēlot pieminekļa priekšā... lai cilvēki lasa un lai domā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko