Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Virtuve bez tvaikiem

Grūti mazgājami lipīgi putekļi uz nomaļākiem nostūriem ilgu laiku ir bijuši dabiska virtuves sastāvdaļa. Tāpat kā aromāti, kas, gatavojot ēdienu, izplatās ne tikai pa virtuvi, bet arī istabās un kāpņutelpās. Lai izvairītos no tvaiku un gāzes kokteiļa radītajiem nepatīkamajiem netīrumiem, katrā virtuvē derētu atrast vietu tvaiku nosūcējam.

Pareizi jānovieto


Tvaiki bojā virtuves mēbeles un griestus. Pie ilgstošas tvaiku un tauku klātbūtnes sodrēji tā pielīp, ka nevar dabūt nost. Jo trakāk, ja tiek lietota gāzes plīts, nevis elektriskā. Augstas kvalitātes nosūcēji savāc arī ēdienu aromātus, tomēr lielākoties tie klīst pa māju. Arī tad, ja mājās ir kāds pīpmanis, cigarešu dūmi paliks telpās, ja vien viņš vai viņa teju nepieplaks pie nosūcēja.

Tā kā dūmi izplatās horizontāli, it kā peldot, nevis kārtīgi un centrēti uz augšu, tad svarīgi nosūcēju iegādāties lielāku par plīts virsmu. Piemēram, ja plīts ir 60 cm plata, tad jauno ierīci jāiegādājas vismaz 70 cm. Tā jānovieto arī pareizajā augstumā, kas parasti ir norādīts lietošanas instrukcijā. Ir arī recirkulārie nosūcēji, kas gaisu savāc, attīra un attīrītu palaiž atpakaļ telpā. Tomēr, lai gaiss patiešām tiktu attīrīts, tai ir jābūt augstas kvalitātes tehnikai. Šāds režīms, ievietojot tajos speciālu filtru, ir gandrīz visiem tvaiku nosūcējiem, kas ir parocīgs tādā gadījumā, ja nepieciešamās caurules nevar aizvilkt līdz ventilācijas šahtai.

Iebūvējamie un brīvstāvošie


Ja tvaiku nosūcēja izskats tomēr neliekas simpātisks un gribas to noslēpt, var izmantot iebūvējamo tehniku. Kantainajam un nelielajam gaisa tīrītājam var izvēlēties plauktu. Apakšā tam jāatstāj caurumi, atbrīvojot vietu ventilācijai. Plauktiņu var izveidot lielāku, līdz ar to tam būs vairākas funkcijas — gan apslēpt tehniku, gan uzglabāt, piemēram, garšvielas. Savukārt brīvstāvošos virtuves gaisa tīrītājus var likt pie sienas. Ir arī speciāli salām — virtuves darba virsma telpas vidū — domāti tvaiku nosūcēji.

Skaļā vilkšana


Tvaiku nosūcējs ir derīga lieta, lai arī tā radītais troksnis jutīgākām ausīm var būt diezgan kaitinošs. Lai to mazinātu, nosūcēja motoru privātmājās var novietot, piemēram, bēniņos. Tas gan attiecīgi mazinās arī vilktspēju, un šis risinājums neder dzīvokļiem. Turklāt lielā mērā troksni rada gaiss, kas tiek strauji sūkts iekšā. Tad nu vienīgā izeja, lai izvairītos no šīs skaņas, ir lietot tvaika nosūcēju retāk — tad, kad patiešām tvaiki un smaržas pilnā sparā iet pa gaisu.

Tvaiku nosūcēji būtu jāliek pie tās sienas, kur var pielikt ventilācijas cauruli. Bet īpašas piesaistes nav, jo caurules var aizvilkt līdz jebkurai vietai. Tomēr tad jārēķinās ar lielākām izmaksām. Cauruli var noslēpt, piemēram, aiz virtuves skapīšiem. To var atstāt arī pilnīgi atklātu kā interesanta dizaina risinājumu. Tas bieži tiek izmantots krogos un izskatās labi.

Veikalu adreses:

  • Electrolux, Tērbatas iela 42/44
  • Snaige, Artilērijas iela 66

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko