Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Zem smagām rudens debesīm

Kurp gan vēl mērķtiecīgi aizceļot tik mainīgajā laikā, kad saule tikai pa retam izlien cauri lietus mākoņiem? Pape līdzās Kolkai ir rudens putnu migrācijas epicentrs. Ķemeru purvs ir skaists jebkurā gadalaikā, un arī virs tā drīz varēs vērot zosu kāšus. Engures ezers ir ērti sasniedzams no šosejas, kas līča pusē ved caur Kurzemes jūrmalciemiem un piekrastes mežiem, kur šogad padevusies laba sēņu raža. Papi, Ķemerus un Enguri turklāt vieno savvaļas govis un zirgi, kuri palaisti brīvās ganībās.

Rietenim un gulēšanai – nē

"Putni ceļo tad, kad ir labs laiks. Rietumu vējš ar lietu tiem nepatīk. Vislabākais ceļavējš ir no ziemeļiem, bet tad tie lido augstu. Dienvidu — dienvidaustrumu vējš ir pretvējš, taču šādos apstākļos putni lido zemāk un ir labāk apskatāmi," informē Papē dislocētais ornitologs Oskars Keišs. Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Ornitoloģijas centra pētnieki Papes piekrastē būšot sastopami līdz novembra sākumam. Putnu migrācija tradicionāli turpināsies vēl līdz novembra vidum. Tikai lidoņiem vien zināms, kurā brīdī tā sasniegs kulmināciju.

Tiesa, lielākas izredzes ieraudzīt putnus būs ne tikai ļaudīm, kam līdzi ir binokļi, bet arī tiem, kas paši ir cīruļi. Pēc pulksten vieniem pēcpusdienā putnu kustībā iestājas pārtraukums. "Žubītes un zeltgalvīši ceļos visu oktobri. Zosis vēl nav redzētas," ziņo ornitologs. Oskars Keišs un viņa kolēģi ekskursantiem ir ar mieru pastāstīt par savu darbu, demonstrēt putnu gredzenošanu un mērīšanu. Vismaz grupām vēlams ierasties, iepriekš piesakoties. Izņēmums ir oktobra pirmā nedēļas nogale, Starptautiskās putnu vērošanas dienas, kad Papes ornitalogu durvis būs plaši atvērtas viesiem.

Dabas skola

6. un 7.oktobrī putnu vērošanas ekskursijas uz Kaņiera ezeru un Slampes laukiem organizē arī Ķemeru nacionālā parka (ĶNP) administrācija. Protams, arī gada aukstajos mēnešos, izvērtējot līdzsvara spējas, neviens neliegs pastaigāties gan pa trīs kilometru garo Lielā Ķemeru tīreļa laipu, gan Kaņiera pilskalna taku, gan Slokas ezera pastaigu taku, gan iemest aci Ķemeru kūrortpilsētiņā. Taču ekskursijas gida pavadībā un informācijas centra pakalpojumi pieejami vien līdz oktobrim.

Tad skolas vecuma bērniem un jauniešiem durvis slēgs arī ĶNP dabas skola, kur "izziņas procesā izmanto binokļus, lupas, mikroskopus, kukaiņu ķeršanas un ūdens dzīvnieku pētīšanas ierīces un citu ekipējumu, ar kuru strādā dabas pētnieki".

Engures dabas parka aktivitātes gan vairāk saistās ar pavasari. Slavenās orhidejas (22 sugas no 32 Latvijā sastopamajām!) uzziedēs ap Jāņiem. Putniem Engures ūdenstilpe interesē citā aspektā — kā ligzdošanas vieta. Taču arī rudenī te ir ko darīt. No trim skatu torņiem (meklēt norādes pie šosejas!) Latvijas lielākais piejūras ezers atklājas kā uz delnas. Bet uz zemes pie ornitologu bāzes rosās trušu kolonija. Atvesti pirms trim gadiem par barību ūpjiem, tie savairojušies ģeometriskā progresijā.

***

Informācija

- Putnu vērošana Papē

www.putni.lv

Informācija un ekskursiju pieteikšana: tālr.34–00341

Maksa – ziedojumi.

Informācija par apkārtnes viesu namiem: Rucavas tūrisma informācijas centrs, tālr.3467269.

- Ķemeru nacionālais parks

www.kemeri.gov.lv

Putnu vērošanas ekskursijas Ķemeru spalvas 2007 6. un 7.oktobrī plkst.9—13, plkst.14—18, pulcēšanās pie Ķemeru stacijas.

Pieteikšanās šīm un citām ekskursijām: tālr.7730078, sekretāriāts, darba dienās plkst.9—17, informācijas centrs: tālr.7146819, otrd.—svētd. plkst.10—18

- Engures ezera dabas parks

www.eedp.lv

Informācija: tālr.29474420 (Roberts Šiliņš)

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko