Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Padomju Savienības kosmosa misijā iegūtie ieži Ņujorkā izsolīti par 855 000 dolāru

Trīs Mēness ieži, kas 1970. gadā tika iegūti Padomu Savienības kosmosa misijā Luna-16, ceturtdien izsolē Ņujorkā pārdoti par 855 000 ASV dolāru (750 856 eiro), paziņojis izsoļu nams Sotheby's. Tiek uzskatīts, ka šie ir vienīgie Mēness ieži, kas piederējuši privātpersonai.

Tie sākotnēji tika uzdāvināti kosmosa kuģu inženiera Sergeja Koroļova atraitnei, bet 1993. gadā Koroļova ģimene tos pārdeva izsolē par 442 500 dolāriem, liecina Sotheby's publiskotā informācija.

Koroļovs deva ievērojamu ieguldījumu Padomu Savienības kosmosa programmu izstrādē, taču nomira 1966. gadā, tā arī nepieredzējis Mēness iežu nogādāšanu uz Zemes.

1970. gada septembrī zonde Luna-16 nolaidās uz Mēness, izurba 35 centimetru dziļu caurumu Mēness virsmā un savāca paraugus, kurus pēc tam nogādāja atpakaļ uz Zemes.

Sotheby's norādīja, ka autentisku Mēness paraugu nokļūšana tirgū ir retums, jo visi ASV astronautu savāktie paraugi pieder ASV valdībai, nevis privātpersonām.

Izsoļu nama eksperte Kasandra Hatona sacīja, ka interese par Mēness iežiem bijusi no visas pasaules un dažāda vecuma cilvēkiem.

"Kad tiešām padomā par patiesajām izmaksām (..), daudzas dzīvības tika zaudētas, mēģinot nokļūt tur augšā. Tā simbolisms, vērtība ir daudz lielāka nekā jebkura naudas summa, ko kāds par to samaksās izsolē," sacīja Hatona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Ielūdz strübergs un Horens: MAMA DŽAGA MAMA RAGA!

Sestdien, 20. aprīlī, ar jaunu dziesmu “MAMA DŽAGA MAMA RAGA!” klajā nākuši strübergs un Horens, kuri līdz ar šo dziesmu vēlas vairot mieru un mīlestību ikvienā cilvēkā atsevišķi un visos kopumā. Sing...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko