Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Baltvīni pavasarim

Šonedēļ laiks mūs lutina. Tik skaistās un saulainās dienās arī vīna izvēle tiek pielāgota pavasarim.

No smagnējiem ziemas vīniem mēs pārejam uz vieglākiem, svaigākiem un dzīvīgākiem. Šoreiz piedāvāju stāstu par trim lieliskiem pavasara vīniem, kas iederas šajā sezonā, kad vēl ir vēss, tomēr viss liecina, ka pavasaris ir klāt.

Tie ir Sauvignon Blanc, Albariño un Grüner Veltliner. Katrs no tiem piedāvā īpašu un atšķirīgu garšas pieredzi un lieliski sader ar pavasara ēdieniem.

Sauvignon Blanc – kraukšķīgs un aromātisks

Sauvignon Blanc ir viens no populārākajiem baltvīniem pasaulē. Šis vīns tiek gatavots no Sauvignon Blanc vīnogām, kas pazīstamas ar savu augsto skābumu un izteiksmīgo aromātu. Tam raksturīgas izteiktas citrusaugļu, zaļo ābolu miziņu un svaigi pļautas zāles notis. Sauvignon Blanc no Jaunzēlandes (īpaši Mārlboro reģiona) piedāvā intensīvāku tropisko augļu garšu ar pasifloras un ērkšķogu akcentiem, savukārt Francijas Luāras ielejas Sauvignon Blanc vīni ir minerālāki un elegantāki. Pavasarim īpaši piemēroti ir Sauvignon Blanc no Sancerre un Pouilly-Fumé vīna darītavām Francijā, kā arī no Čīles un Dienvidāfrikas, kur šiem vīniem ir īpašas garšas nianses. Sauvignon Blanc baltvīni lieliski sader ar svaigiem salātiem, kazas sieru, jūras veltēm un sparģeļiem.

Albariño – jūras vēja svaigums

Pie mums mazāk zināms, taču Albariño ir viens no Spānijas prestižākajiem baltvīniem, kas nāk no Rias Baiksas reģiona Galisijā. Tas ir atsvaidzinošs, dzīvīgs un minerāls vīns, kurā lieliski jūtama Atlantijas okeāna ietekme uz reģiona vīna darīšanu. Albariño vīnogas tiek audzētas vēsā, mitrā klimatā, kas piešķir tām izteiktu skābumu un bagātīgu aromātisko profilu.

Albariño ir pazīstams ar savu kraukšķīgumu un vieglo sāļumu, kas tam piešķir unikālu raksturu. Aromātā dominē citrusaugļi, persiki, aprikozes un tropiskie augļi, piemēram, ananass un mango. Dažkārt var sajust arī jūras sāls, kaļķakmens un zaļo zāļu notis, kas padara šo vīnu īpaši atsvaidzinošu.

Albariño reģioni un ražošanas īpatnības

Lai gan Albariño visbiežāk asociējas ar Spāniju, tas tiek audzēts arī citās valstīs, piemēram, Portugālē (Vino Verdes reģionā), ASV (Kalifornijā) un Austrālijā. Tomēr tiek uzskatīts, ka tieši Spānijas Rias Baiksas vīnam ir autentiskākā Albariño garša, pateicoties klimatam un granīta augsnei, kas piešķir vīnam minerālu nianses.

Albariño parasti netiek izturēts ozolkoka mucās, lai saglabātu tā svaigo un kraukšķīgo raksturu. Dažkārt to nogatavina uz nogulām, kas piešķir vīnam nedaudz bagātīgāku tekstūru un sarežģītību.

Albariño ir viens no labākajiem partneriem jūras veltēm un viegliem Vidusjūras virtuves ēdieniem. Tā dzīvīgais skābums un minerālais raksturs lieliski papildina austeres, garneles, grilētu zivi un kalmārus. To var baudīt arī kopā ar svaigiem salātiem, kazas sieru un pat viegliem Āzijas ēdieniem, piemēram, suši, kā arī pikantiem Taizemes ēdieniem.

Grüner Veltliner – Austrijas pērle

Grüner Veltliner ir Austrijas vispopulārākais baltvīns, kas izpelnījies starptautisku atzinību. Šis vīns ir slavens ar savu dzīvīgo skābumu, pikantumu un svaigo minerālo raksturu. Pateicoties atsvaidzinošajai garšai, Grüner Veltliner ir lieliska izvēle pavasarim.

Grüner Veltliner raksturīgi citrusaugļu, ābolu, bumbieru un persiku aromāti, kas bieži papildināti ar balto piparu, garšaugu un minerālu notīm. Dažkārt tam piemīt viegls tropisko augļu pieskāriens, taču visbiežāk tas izceļas ar kraukšķīgu svaigumu un elegantām garšas niansēm. Šis vīns ir labi sabalansēts, un tā izteiksmīgā garša ilgstoši paliek pēcgaršā.

Lai gan Grüner Veltliner galvenokārt tiek audzēts Austrijā, to var atrast arī citās valstīs, piemēram, Vācijā, Slovākijā, ASV un Jaunzēlandē. Tomēr visaugstākās kvalitātes Grüner Veltliner nāk no Austrijas Lejasaustrijas reģiona, īpaši no Vahavas, Kamptalas un Kremstalas apgabaliem.

Lai saglabātu vīna svaigumu un tīrību, to gatavo nerūsējošā tērauda tvertnēs. Dažkārt tas tiek nogatavināts ozolkoka mucās, kas piešķir vīnam sarežģītību un dziļumu. Baudīšanai pavasarī piestāv mucās neizturēts vīns.

Grüner Veltliner pikantās un citrusaugļu notis lieliski papildina Āzijas virtuvi, īpaši pikantus Taizemes un Vjetnamas ēdienus. Šis vīns ir arī lieliska izvēle sparģeļiem, kazas sieram, jūras veltēm un grilētai vistas gaļai. Minerālās nianses padara to saderīgu arī ar svaigiem salātiem un dārzeņu ēdieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gailis vīnā

Šoreiz pastāstīšu par franču klasiku Coq au vin – vīnā sutinātu gaili, kas ir viens no pazīstamākajiem franču ēdieniem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko