Toties paši dāņi lepojas, ka sviestmaize ir vienīgā no viņu tradicionālajiem ēdieniem, kas pārdzīvojusi ātrās ēdināšanas un vienveidīgo uzkodu uzvaras vilni, kas XX gadsimtā pakāpeniski ielauzies visās Eiropas labklājības valstīs. Kopenhāgenas ielās joprojām redzamas ieskrietuves ar vienkāršu nosaukumu Smørrebrød, kur katram atbilstoši viņa vēlmēm tiek sagatavota pusdienu maize. Nereti šīs sviestmaižu ēstuves strādā tikai darbdienās un ir atvērtas tikai pusdienlaikā.
Nereti brīvdienās pusdienlaikā kafejnīcās redzami dāņi ar sviestmaizi un alus glāzi. Siltajiem un ilgāk gatavojamiem ēdieniem paliek brokastis un vakariņas, ko dāņi visbiežāk ēd mājās.
Kas ir dāņu smørrebrød? Tā var būt gan plāna, raupja rupjmaizes šķēlīte, kas plānā kārtā pārziesta ar sviestu vai krēmsieru un papildināta ar kādu šķēlīti auksto uzkožamo, gan maza krāšņa torte. Lai kas būtu šīs atvērtās sviestmaizes virskārtā, tā ir pašu dāņu lepnums, slavenākais kulinārais meistardarbs, ko pazīst ārpus Dānijas (ja neskaita restorānu Noma). Es teiktu tā – kas itāļiem pasta un pica, frančiem burginjons, madelēnes un kruasāni, lietuviešiem cepelīni, ukraiņiem borščs, latviešiem kotletes un karbonādes, tas dāņiem viņu sviestmaize
Slavenās sviestmaizes vēsturiskās saknes meklējamas XIX gadsimta beigās – sākotnēji šī siviestmaize bija vien uz darbu līdzi ņemamas ikdienišķas pusdienas strādnieku klasei. Šī tradīcija saglabājusies joprojām – kaut arī pēdējās desmitgadēs darba devēji darbavietās saviem darbiniekiem ierīko subsidētas pusdienu ēstuves.
Pie dienišķā maizīšu saiņa līdzi ņemšanai dāņi pierod jau agrā vecumā – tādus sainīšus vecāki mazuļiem dod līdzi uz bērnudārzu.
Pamata likums, kas atšķir dāņu tradicionālo sviestmaizi no citām pasaulē pazīstamām sviestmaizēm, ir plāni sagriezta, blīvas konsistences pilngraudu rudzu maizes šķēle. Uz tās sakārtotas dažādas piedevas. Pats vienkāršākais veids – maizes šķēle pārziesta ar sviestu un papildināta ar saldā marinādē marinētas siļķes gabaliņu, vārītu olu vai desas šķēli uz tās. Nav retums arī sviestmaize, kas apziesta ar cūku aknu pastēti. Mūsdienu variācijas – ar ceptu vistas krūtiņu, vistas salātiem karija mērcē, rostbifu, kūpinātu lasi, salātu lapām, gurķiem, tomātiem, mārrutkiem, majonēzi, sinepēm. Uz dārgākām sviestmaizēm būs manāms arī zutis.
Paši dāņi saka – viņu sviestmaizei ir tikpat daudz variāciju, cik dziļas ir demokrātijas saknes viņu zemē.
vecā sieva
ļuļa
Plate