Pasaulē populāra aukstā vasaras zupa gaspačo, taču arī Andalūzijā reiz pienāk ziema, un tad lauku ciematos gatavo gaspačo ziemas variantu. Šo zupu ēdām janvārī kādā no Andalūzijas balto ciematu krodziņiem. No dārzeņiem droši varat izvēlēties arī citus, kas konkrētajā brīdī ir mājās. Svarīgākās sastāvdaļas šajā zupā ir olas un izmirkusī baltmaize – ļoti labs veids, kā garšīgi apēst pārpalikušos baltmaizes krājumus.
Zviedru zirņu zupa ir sena un vienkārša vikingu recepte. Zviedrijā vēsturiski dzelteno zirņu zupu Ärtsoppa bija pieņemts ēst ceturtdienās. Garšīgāk būs, ja žāvēto gaļu izvēlēsities ar kauliņu.
Gruzīnu zupa harčo ir īpaši garda nākamajā dienā pēc vārīšanas, kad garšas savilkušās.
Ziemas gaspačo
Sastāvdaļas: 4 glāzes tomātu sulas, 200 g notīrītu, ripiņās sagrieztu burkānu, 100 g selerijas kātu, 2 sīpoli, 200 g saldētu pākšu pupiņu, 1 svaigs tomāts, 1 svaiga paprika, 1 avokado, 2 daiviņas ķiploka, 4 olas, 4 pabiezas rikas baltmaizes (var būt sakaltusi bagete, čabata), 2 tējk. Vusteršīras mērces, sāls, melnie pipari, Kajennas pipari, šķipsna kaltēta estragona, pētersīļi, eļļa apcepšanai, vītināts šķiņķis pasniegšanai
1. Dārzeņus notīra un sasmalcina. Pannā uzkarsē eļļu un apcep visus dārzeņus (izņemot avokado), līdz tie kļuvuši viegli caurspīdīgi.
2. Katliņā uzkarsē tomātu sulu, pievieno apceptos dārzeņus un uz lēnas uguns vāra, līdz dārzeņi mīksti. Pievieno garšvielas.
3. Pa to laiku novāra olas – ar aprēķinu, lai katram ēdājam sanāk pa vienai olai.
4. Kad dārzeņi gatavi, zupai pievieno avokado gabaliņus un gabaliņos salauztu maizi.
5. Katlu ņem nost no uguns. 2–3 minūtes pagaida, līdz maize izmirkusi. Ja vēlas, zupu var arī sablendēt, taču var pasniegt arī neblendētu.
6. Pasniedz, dekorētu ar sagrieztām olas daivām un vītināto šķiņķi.
Zirņu zupa zviedru gaumē
Sastāvdaļas: 450 g dzelteno zirņu, 1,5 l ūdens, 2 sakapāti sīpoli, 1 vesels sīpols, 2 krustnagliņas, 450 g žāvētas gaļas, pa šķipsnai kaltēta timiāna un majorāna, sāls, pipari, graudainās sinepes pēc garšas
1. Iepriekšējā vakarā zirņus izmērcē.
2. Nākamajā dienā zirņus liek katlā ar ūdeni. Pievieno sakapātos sīpolus. Liek uz uguns.
3. Veselajam sīpolam notīra mizu, iedur tajā krustnagliņas un arī liek katlā.
4. Kad ūdens sāk vārīties, liesmu samazina, ieliek katlā gaļu, uzliek vāku un uz mērenas uguns vāra 1,5 stundas.
5. Ja nepieciešams, pielej vēl ūdeni. Ja zirņu miziņas uzpeld virspusē, tās nosmeļ.
6. Kaltēto timiānu un majorānu saberzē plaukstās un pievieno zupai. Vāra vēl 15 minūtes.
7. Izņem gaļu no katla, sagriež nelielos gabaliņos.
8. Izņem no zupas veselo sīpolu. Pēc garšas, ja nepieciešams, pievieno sāli (atkarībā no gaļas sāļuma), piparus. Pasniedz.
9. Sinepes pasniedz atsevišķi, un tad katrs ēdājs pēc savas vēlmes tās iemaisa zupā.
Harčo
Sastāvdaļas: 600 g jēra vai liellopu gaļas, 2 vidēji sīpoli, 2 burkāni, 100–150 g sausu rīsu, 6 daiviņas ķiploka, 100 g valriekstu, 100 g tkemali mērces vai 400 g tomātu savā sulā, 1 tējk. adžikas, 1 tējk. Khmelisuneli garšvielas (var nopirkt lielveikalos), 2–3 ēd. k. eļļas, garšvielas buljonam: melnie pipari, virces, sāls, 2 lauru lapas, gabaliņš čili pipara, 1 sīpols, 1 burkāns
1. Gaļu noskalo un sadala mazākos gabalos. Liek katlā un pārlej ar ūdeni. Uzvāra, noputo. Pievieno buljona garšvielas, nomizotu sīpolu un burkānu. Katlam uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra apmēram pusotru stundu, līdz gaļa mīksta un atdalās no kauliem.
2. Pa to laiku nomizo un sasmalcina sīpolus, ķiplokus. Burkānus notīra un sarīvē uz rupjās rīves.
3. Pannā uzkarsē eļļu un apcep dārzeņus.
4. Apceptajiem dārzeņiem pievieno tkemali vai sasmalcinātus tomātus savā sulā un adžiku. Laiku pa laikam apmaisot, sautē 10 minūtes.
5. Valriekstus apgrauzdē uz sausas pannas 5–10 minūtes. Pēc tam tos vai nu sablendē, vai smalki sasmalcina, ieberot maisiņā un pārrullējot ar mīklas rulli.
6. Kad gaļa mīksta, izņem to no katla, noliek, lai atdzist, pēc tam saplucina mazākos gabaliņos. Buljonu izkāš. Sīpolu un burkānu vairs neizmanto, tie savu garšu jau atdevuši.
7. Buljonam pievieno nomazgātus rīsus un vāra 10–12 minūtes, līdz rīsi gandrīz mīksti.
8. Pievieno zupai pannā sasautēto dārzeņu maisījumu, sasmalcinātos valriekstus, Khmeli-suneli garšvielu, no kauliem noņemto gaļu un pavāra vēl 3 minūtes.
9. Harčo zupu pasniedz, pārkaisītu ar svaigu koriandru vai pētersīļiem.